Iuşcenko a cerut ca simbolurile sovietice să fie aruncate "la groapa de gunoi a istoriei"

11 octombrie 2009
Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a cerut astăzi, la inaugurarea unui muzeu dedicat victimelor poliţiei secrete a URSS, NKVD, să fie aruncate "la groapa de gunoi a istoriei" monumentele sovietice şi a criticat "imperialismul rus"."Monumente pentru gloria liderilor comunişti, care dispreţuiau, urau şi executau poporul nostru (...) se ridică încă în satele şi oraşele noastre", a declarat el, referindu-se la statuile care există în continuare în numeroase localităţi, începând cu o efigie a lui Lenin de la Kiev.


"Este timpul să debarasăm ţara noastră de aceste simboluri satanice, să trimitem, în sfârşit, aceşti idoli comunişti la groapa de gunoi a istoriei", a spus Iuşcenko.
Preşedintele, un prooccidental care întreţine relaţii foarte dificile cu Rusia, a acuzat Moscova să vrea să îşi impună din nou tutela asupra Ucrainei. "Nu ne permitem o revanşă a forţelor postcomuniste şi imperialiste", a spus el.
Iuşcenko s-a exprimat cu ocazia inaugurării în regiunea Ivano-Frankivsk (vest) a unui muzeu în memoria execuţiei a sute de deţinuţi politici de către NKVD, în iunie 1941, când trupele Germaniei naziste împingeau înapoi forţele sovietice.

Ucraina şi Rusia au diferende în mai multe dosare istorice, în special în ceea ce priveşte marea foamete orchestrată de Stalin în 1992-1993.
De asemenea, Rusia acuză Kievul să glorifice naţionaliştii antisovietici, care au luptat alături de nazişti în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

unimedia.md

4 comentarii:

Anonim spunea...

Si in Basarabia cand?

Dragoș Galbur spunea...

Cred că după ce alegem preşedintele, Ghimpuşoru se apucă şi el de curăţenie. Tot respectu pentru Iuşcă

Anonim spunea...

hm....apoi in Moldova cred ca nu curand vor fi intreprinse asemenea masuri. Analizand, mai ales, discursul lui Mister Ghimpu din ultimele zile, care trebuie sa recunoastem se cam trage pe cur si se cam contrazice cu ceea ce promitea in campanie!
Si mai pui ca vine si Lupu care-i cu dinamita si nu prea stii la ce sa te astepti... Ca sa nu mai zic de babele schizofrenice si de degradatii de prin comsomol carora daca le iai monumentele "marilor eroi" ap te trezesti a doua zi cu ei in cap si cu vreo cateva moarte din cauza ca li s-a ridicat tensiunea :D!
The future is Brighte..the future's still RED...

Andrei Cebotari spunea...

numai vorba din el,a demonstrat asta,nu fura,dar nici nimic nu face p/u tara!!!!
Succes lui daca o sa faca ceea ce a spus!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: