Balada alegerii preşedintelui

30 octombrie 2009
Nu ştiu cum pe voi, dar pe mine mă cam scoate deja din pepeni toată tărăşenia asta cu alegerea preşedintelui! Este un subiect care pe zi ce trece devine din ce în ce mai redundant. Şi ca să fie decorul şi mai aglomerat decât era, hop-ţop! şi îşi fac bagajul unii membri ai "elitei" noastre politice şi se duc să mai pună ţara la cale nicăieri altundeva decât.... la Moscova. Să-i mai pupe mâna (şi nu numai) ţarului şi să-l mai întrebe de viaţă. Pai nu?? Multă vreme a trecut de când nu s-au mai vazut!

Presa amintea că în diminineţa zilei de astăzi fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin a plecatla Moscova, pentru a se întâlni, cel mai probabil, cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, cu care va discuta despre alegerea în fruntea statului a candidatului democrat Marian Lupu. Voronin a zburat cu un avion particular şi ar putea rămâne la Moscova până duminică.
La scurt timp, mare mi-a fost mirarea să aflu că şi Marian Lupu a anunţat că se va duce sâmbătă la Moscova, la invitaţia partidului de guvernământ, Rusia Unită, prezidat de Vladimir Putin. Hm... cel puţin ciudată "coincidenţă", la fel ca şi coincidenţele din ultimele zile - întâlnirile Diacov-Tkaciuk, Lupu-Voronin, mai pui că şi Urechean din absolut "pură" întâmplare şi-a făcut apariţia la acel hotel unde aveau loc discuţiile dintre cei 4 "bolizi" ai politicii moldoveneşti. O fi Chişinăul nostru mic, dar nici chiar până într-at
ât! Dar să revin la călătoriile celor doi spre Est.

Vizitele la Moscova ale celor doi lideri intervin în contextul imposibilităţii Parlamentului de a alege un nou şef al statului fără opt voturi din partea comuniştilor, iar rolul Moscovei este cel de mediator între tabăra democrată şi cea a fostei puteri. Evident, după ce Voronin a avut acea întrevedere cu Lupu în urma căreia nu au ajuns la niciun consens cei doi au decis că cel mai bine e să tragă o fugă la Kremlin că poate Medvedev va fi mai inspirat şi le va spune ce şi cum să dreagă! Aşa ne-am obişnuit să ne scoatem mizeria după uşă şi să ne spălăm rufele în public, iar deciziile care ne hotărăsc viitorul să fie luate tot de către altcineva. Nicio diferenţă între reprezentantul politicienilor din vechea generaţie şi cel al tinerii generaţii – caută scăparea în aceeaşi direcţie, iar noi ca naivii aşteptăm schimbări... Râd şi câinii de o astfel de politică şi de naivitatea noastră!

Toate acestea nu au cum să nu pună presa pe jar şi să nu stârnească bănuieli şi tot felul de scenarii care mai de care mai îngrozitoare în mintea cetăţeanului simplu. Acestea se datorează acţiunilor unor politicieni care vin în contradicţie cu declaraţiile făcute în presă.
Mai scutiţi-ne domnilor de politica asta de mahala! Vrem să vedem fapte, vrem să vedem coerenţă şi armonie atât la nivel declarativ cât şi la cel faptic! Şi mai răriţi-o cu drumurile la Moscova că deveniţi deja previzibili şi nu vă dă bine la imagine, din contra vă pune în lumină incapacitatea de a lua singuri deciziile. Ne prind alegerile locale şi noi tot de-a parlamentarele ne vom juca!

Victoria Onilov

3 comentarii:

Timka spunea...

daaa..ne rid si ciiniii...

Timka spunea...

puteau sa se duca cu un avion, macar economiseau...)

Anonim spunea...

ca bine zici Timka referitor la avioane vs economie....eu le-as fi dat un pilot mai putin experimentat :P

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: