Sacrilegiu intr-o biserica din Rusia: Icoana cu Stalin, cel mai mare criminal al lumii

28 septembrie 2009
Printr-o ciudata coincidenta, odata cu aparitia “icoanei sfantului Iosif” comunistii din Sankt Petersburg i-au solicitat Patriarhului sa-l canonizeze pe Stalin.

O icoana care-l reprezinta pe dictatorul sovietic Iosif Stalin, stand in picioare langa Sfanta Matrona din Moscova, a fost expusa pentru rugaciune intr-o biserica de langa Sankt Petersburg. La solicitarea enoriasilor revoltati, preotul bisericii a mutat icoana intr-un loc mai putin “accesibil” privirilor, insa nu a scos-o din biserica, relateaza cotidianul rus Novaie Gazeta, amintind in acest context de apelurile care sunt adresate din ce in ce mai des Bisericii Ortodoxe Ruse in vederea sanctificarii lui Stalin.

Protoiereul defunct Dimitri Dudko, in tinerete detinut al lagarelor comuniste, fusese cuprins spre batranete de o dragoste nemarginita pentru Stalin. Parintele Dimitri declara in timpul slujbelor sale ca, in realitate, Stalin era un om credincios, care nu persecutase Biserica. Intr-un articol, parintele Dimitri nota chiar:

“Parca as vrea sa strig: ‘Sfinte Iosife, roaga-te Domnului pentru noi!”’.

Acum, parintele Dimitrie are un “discipol”, noteaza Novaie Izvestia. In biserica Sfanta Imparateasa Olga din localitatea rusa Strelna, parintele Evstafi a expus icoana Sfintei Matrona din Moscova. Una dintre numeroasele legende care circula despre ea afirma ca “Maica Matrona” avea lungi confesiuni cu Stalin, iar in toamna lui 1941 l-ar fi primit in chilia sa, fiind foarte ingrijorata de soarta Moscovei, si i-ar fi spus: “Vei ramane singur in oras. Lasa-i pe toti sa plece, dar orasul nu-l preda. Si nu-l vei preda!.

Tocmai aceasta “intrevedere” este infatisata pe icoana. Mai mult decat atat, Stalin, care este prezentat stand in picioare, pare mult mai impunator decat “maica Matrona”. Enoriasii, care refuza sa se inchine la o astfel de icoana, si-au exprimat nemultumirea, dupa care parintele Evstafi a mutat icoana intr-un loc mai dosit.
Parintele Evstafi si-a motivat astfel initiativa: “Sentimentul ca Stalin este tatal tuturor popoarelor, ca este in parte si parintele meu, nu m-a parasit intreaga viata. Am avut doi tati, in afara de Tatal cel din Ceruri: unul – parintele meu natural, iar altul – tatal tuturor popoarelor, care era sever, care judeca, care este posibil sa fi gresit, dar care era oricum tatal tarii mele”. In opinia parintelui Evstafi, “atacurile la adresa lui Stalin sunt ridicole si respingatoare”. “Nu vreau sa-i aud de la acesti ‘pudeli ai democratiei’, care latra la leul mort, prefer sa-mi ascult inima”, a declarat parintele Evstafi. De altfel, parintele Evstafi este convins ca Stalin nu era ateu.

Printr-o ciudata coincidenta, odata cu aparitia “icoanei sfantului Iosif” comunistii din Sankt Petersburg i-au solicitat Patriarhului sa-l canonizeze pe Stalin. Liderul comunistilor din Sankt Petersburg si regiunea Leningrad, Serghei Malinkovici, a declarat: “Nu voi ascunde faptul ca majoritatea membrilor organizatiei noastre sunt atei, insa exista si oameni credinciosi, iar noi trebuie sa tinem cont de parerile lor. Mai multe fete bisericesti ne-au spus ca Stalin se bucura de mare stima din partea enoriasilor. De aceea, am pus problema canonizarii lui Stalin si am propus realizarea de icoane cu chipul sau”. Potrivit lui Malinkovici, in viitorul cel mai apropiat vor fi “imprimate” 10.000 de icoane cu Stalin.

Din pacate, nici demersul parintelui Evstafi, nici propunerile comunistilor din Sankt Petersburg nu au primit o replica ferma din partea Bisericii Ortodoxe Ruse, subliniaza cotidianul citat. “In Patriarhie nu exista forte care sa poata pune capat acestei miscari cumplite. Aceste cereri de canonizare si imaginile pe care le vedem la televizor, in care femei si barbati in varsta defileaza in acelasi timp cu portrete ale lui Stalin si icoane ortodoxe, constituie un semn ca oamenii au pierdut cu totul simtul realitatii, al adevarului”, a declarat protoiereul Mihail Ardov.

8 comentarii:

Andrei Cebotari spunea...

O mare prostie e icoana aceasta...
Dupa cite stiu maica de alaturi este Matriona Maskovskaia,o femee oarba care lecuia pe cei care erau condamnati spre moarte si a devenit sfanta...Care-i rostul prezentei lui Stalin aici???Nu am idee...Conform regulilor,un personaj istoric poate fi canonizat dar numai daca lumea il stie de aparator al dreptatii si un exemplu de vitejie!!!Ca aceste calitati nu sunt caracteristice lui Stalin e foarte putzin spus!!!Si daca luam ca in icoana poate fi oglindita o intimplare istorica este tot imposibil,caci Matriona a trrait pe timpurile lui Ivan Groznyi!!!!Asa ca este un vandalizm si provokare,aceas tiran nimik nu merita,inca canonizat....Debilaraie comunista....inca asa om canonizat....bagami-as....

Dragoș Galbur spunea...

si io bag fesu, cum dracu sa-l pui pe antihrist sfint?! daca il pune biserica ortodoxa pe stalin sfint ap io trec la alta religie, pe bune.

Andrei Cebotari spunea...

Nu-i corect Dragos sa-ti pui la indoiala religia!!!!

Da cum plm partidul care a interzis religia l-a putut kanoniza pe Stalin???
Asta e o mare prostie!!!!
Io nustiu ce sa mai zik,mai ales ca Stalin a fost gruzin si a primit islamul din kite stiu.....Doamne fereste ce mizerie!!!!

Anonim spunea...

Trist trist trist...trist e faptul ca anume reprezentantii credintei (sau religiei) pe pamint venereaza asa personalitate..totusi cit de impozant a fost acest Stalin daca a reusit sa-i faca sa vada lucrurile anume in acest fel...

Andrei Bivol spunea...

Este un sacriligiu de neconceput, nu inteleg cum se poate intimpla asa ceva in Rusia care are ambitii de tara profund evlavioasa in care Patriarhul are practic tot atita putere cit Presedintele, sa se intimple asa ceva...sau poate si Patriarhul doreste asa ceva????

Anonim spunea...

Cand am vazut titlul am ramas cu gura-n podea!!!
Pe asta sa-l canonizeze??!!Eu as face liste cum sa nu se permita!!!!!!!!

Daniel Moscalenco spunea...

Bataie de joc. Sa pui tu icoana celui care a nimcit atitea suflete si care ardea bisericele, intr-un lacas sfint e inacceptabil.

Anonim spunea...

Porunca a doua este aceasta: „Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici asemănare a vreunui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ! Să nu te închini lor, nici să le slujeşti lor” (Ieşirea.20:4-5).
Ce învaţă porunca aceasta?
Porunca a doua învaţă că creştinul nu trebuie să se închine la idoli,adică la lucruri făcute de mâini omeneşti sau la alte făpturi ale lui Dumnezeuca, pe care să le socotească înzestrate cu puteri dumnezeieşti.Se opreşte adică idolătăria atât de răspândită pe vremea când Dumnezeu a dat poporului evreu cele zece porunci.
Oare orice icoană sau Stalin nu este o făptură dumnezeiască?Şi nu cade ea sub incidenţa poruncii lui Dumnezeu?

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: