"ARTICOLUL 13" MAI E VALABIL?

8 septembrie 2009
Tot că recent am petrecut ziua de 31 august, ziua limbii române şi aş zice eu ziua tuturor românilor basarabeni, întrebarea referitor la articolul 13 din constituţia Republicii Moldova rămâne deschisă şi foarte foarte actuală. Toţi ştim că ultimii 2-3 ani internetul a devenit printre cele mai eficiente căi de comunicare cât şi o splendidă sursă de informare. Aş zice că prezintă chiar o puternică armă informaţională, pentru cei ce ştiu s-o folosească. Persistă desigur şi veşnica întrebare cu aspect retoric: Româna sau moldoveneasca?, nu chiar retorică în caz că deshidem cartea de istorie, dar totodată şi retorică în contextul în care trăim în Moldova încă comunistă după părerea mea. Deci, există o strânsă legătura între limba română/moldovenească? şi internet. Ca să nu par eu mare as, priviţi ce scrie Wikipedia la acest capitol:

"Limba română este o limbă indo-europeană, din grupul italic şi din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei şi italienei. Din motive de diferenţiere tipologică limba română mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. Din motive politice autorităţile Republicii Moldova folosesc denumirea de „limbă moldovenească”.Sub denumirea de „limba moldovenească”, limba română se bucură de statutul de limbă de stat şi în Republica Moldova[2], fiind limba maternă pentru 80% din populaţie (în schimb, „limba de comunicare interetnică” este cea rusă, ceea ce, în practică, obligă majoritatea băştinaşă sa cunoască rusa, dar îi scuteşte pe minoritari să cunoască limba de stat)."

Articolul 13 spune că limba de stat în Republica Moldova este limba moldovenească, un articol pseudonim şi pe cât se poate de fals. Dar ce văd eu, o mulţime de site-uri moldoveneşti cu domeniul la MolData care încalcă legea şi care şi mai grav, calcă în picioare însăşi spusele ţarului VORonin. Aoleu, din câte ştiu, cei ce încalcă legea se pedepsesc, rezultă deci că agenţia media procomunistă OMEGA, care e sponsorizată de PCRM, trebuie amendată sau închisă, de ce? poftim dovada:


Tot Chişinăul e cuprins de sute de şcoli de limbi străine, engleză, franceză, germană, italiană etc., dar ce fac eu dacă-s din Pakistan şi vreau să învăţ limba de stat din Republica Moldova?! La aceste şcoli se predă doar română, limba pe care Voronin n-o recunoaşte şi chiar o urăşte. De exemplu Camera de Comerţ din Moldova ne oferă studiul limbii române, şi cel mai amuzant e că această şcoală se află chiar lângă ambasada Rusiei. Un alt lucru îmbucurător ni-l prezintă unele site-uri moldoveneşti, de exemplu site-ul echipei de fotbal FC Olimpia Bălţi, al cărei preşedinte e deputatul comunist Vladimir Vitiuc, un rusofil convins:

alte site-uri:



Clar că comuniştii au avut grijă să nu ia ţeapă cu site-urile oficiale ale statului cum ar fi www.gov.md , www.prm.md , www.parlament.md şi altele. Acolo cică-i limba moldovenească în meniu. Îi lăsăm să se bucure încă puţin, căci curând articolul 13 va revoluţiona şi limba română va triumfa. Să recunoască şi românii, şi ruşii, şi moldovenii şi restul, că limba română e peste tot, pe internet, în şcoli şi facultăţi, pe garduri, în cântece şi cel mai important, în inimile noastre.

"Patria mea este limba română" Nichita Stănescu

6 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pentru asta TE IUBESC!!!!!!
Violetta Donighevici

Dragoș Galbur spunea...

multumesc mult VIO !!! SUNTEM ROMICI SI PUNCTUM !!!

Anonim spunea...

Minunat articol care pe langa un adevar incontestabil mai denota si o munca asidua asupra lui!

Am si o intrebare... Daca odata cu noua guvernare pe site-urile oficiale va fi schimbarea inevitabila si absolut necesara din "maldafeneasca" în "română", iar Parlamentul nu va intruni numarul necesar de voturi pentru schimbarea Constitutiei... CINE DRACU VA MAI TINE CONT DE ACEST ARTICOL BLESTEMAT?

Dragoș Galbur spunea...

huuufff stii Alex, suntem un popor visator, mereu am trait cu speranta, deci si acum nu ne ramine nimic decit sa speram.

Anonim spunea...

Speranta si visul nu ne le fura NIMENI niciodata!

lenutsa spunea...

sper eu cit mai curind ca aceasta speranta si acest vis sa devina o realitate...iti multumesc pt acest articol care prezinta situatia cum e, dar si cu dovezi destul de evidente...succes la urmatoarele articole....

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: