APEL CĂTRE ÎMPĂCARE (OSB vs Noii Golani)

22 septembrie 2009
Am scăpat parcă de comunişti, parcă ne putem lăuda că am devenit mai liberi, parcă parcă... şi când colo apare o altă dilemă, sau mai bine zis un pseudo-conflict banal între nimeni alţii decât fraţii români de peste Prut, Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Grupul de acţiune Noii Golani. Motivul expus ar fi precum că Noii Golani nu promovează adevărata hartă a României Mari. Corect, harta prezentată de Noii Golani arată România împreună cu Republica Moldova cum ar fi la moment. Însă sloganul este acelaşi "Basarabia Pământ Românesc", de altfel ăsta fiind sloganul şi a OSB-ului. Recent, pe site-ul OSB-ului din Bucureşti apare o campanie de denigrare a mesajului Noilor Golani, campanie susţinută vehement şi de Victor Roncea.

Campania a luat amploare totodată creând controverse şi împărţind în tabere românii de pretutindeni.


Campania bucureştenilor se extinde repede în toata ţara, iar în Basarabia stârneşte nedumerire şi neînţelegere. Cine are dreptate? De ce trebuie să ne mâncăm între noi românii, iar în acest timp duşmanul să prindă din nou la puteri? Ce-ar fi să ne unim şi să ne consolidăm poziţiile? Hai să ne clarificăm. Pe curaj.net apare un articol cu această campanie anti-golani, iar fraţii Brega sunt acuzaţi că promovează harta României Mari, doar că fără anumite bucăţi din ea, precum Bugeacul, Bucovina, Timocul. Dar hai să precizăm, de fapt ambele organizaţii au dreptate în felul său, pentru că mesajul lor practic puţin diferă, şi cred că asta-i cauza principală de ce diferă şi hărţile expuse de dumnealor.

L-am întrebat personal pe vicepreşedintele OSB-Bucureşti, Vlad Durnea, ce crede despre acest pseudo-conflict şi care-i totuşi faza cu hărţile. Vezi aici declaraţia sa:
Harta promovata de OSB este harta României Mari, pentru ca cât mai mulţi români sa înţeleagă cum arata România, de fapt, de unde şi până unde se întind Basarabia şi Bucovina, teritoriile de după sârma ghimpată! Acea harta a Noilor Golani, expusă pe www.basarabeni.ro este taiată, deoarece nu reprezintă toate teritoriile româneşti în integritate. In regiunile Ucrainei, pe cuprinsul Republicii Moldova, in zona Transnistriei, traiesc romani, pe care nu-i putem sterge cu bureta, de aceea vrem sa aratam adevarul istoric si să promovăm o Hartă a României Mari şi nu o hartă bucăţită. Publicul din Romania este putin familiarizat cu situatia romanilor din afara. Dramele si suferintele romanilor captivi din fostul lagar sovietic sunt necunoscute inca. Prin intermediul Hartii Romaniei Mari se ofera sansa de a fi aduse la lumina datele acestei situatii, astfel incat cei din tara sa se poata implica in mentinerea identitatii nationale in randurile romanilor din Basarabia. Mihai Eminescu a spus : "Basarabia Pământ Românesc", iar noi trebuie să transmitem acest adevăr mai departe tinerei generaţii, şi să prezentăm o harta a tuturor romanilor.

Acum vedeţi ce spun Noii Golani:

Harta Noilor Golani e aleasa pentru a reprezenta campania şi redă realitatea politica si istorica a momentului, respectiv existentă a doua state românesti. Noi nu am facut decât sa le unim, sub tricolorul pe care ele îl au ca steag naţional. Această alegere nu inseamna nici ca nu ne cunoastem istoria, nici ca ii uitam pe romanii din alte stravechi teritorii romanesti. Dimpotriva, suntem dispusi sa sustinem orice initiativa ce si-ar propune sustinerea luptei românilor pentru păstrarea identitatii nationale. (www.romanism.net)

Deci fraţilor, de unde şi până unde atâta tam-tam? Eu zic că sunt destul de clare ambele puncte de vedere şi că mesajele sunt diferite, hărţile sunt la fel diferite, însă cauza e una:"Basarabia Pământ Românesc", de asta ar trebui să ţinem cont, pentru că oriunde ne-am afla, în care bucăţică din fosta Românie Mare n-am fi acum, suntem obligaţi să păstrăm cu sfinţenie identitatea şi limba cea română. Şi este interzis tuturor să se certe, pentru publicitate sau topuri, bazându-se pe susţinerea românilor de pretutindeni, e un păcat. Să încheiem acest teatru. Eu propun ca toate site-urile OSB-ului din România să şteargă declaraţiile cu iniţierea campaniei anti harta Noilor Golani. Să încheiem episodul dat, căci şi aşa suntem puţini români patrioţi şi încă să ne certăm de la nişte hârţoage? Adevărata Românie Mare trebuie să existe în mintea fiecăruia şi nu pe nişte desene. Eu mi-am făcut datoria de român şi am încercat să închei acest pseudo-conflict.

9 comentarii:

Anonim spunea...

cred ca e vorba de lupta pentru influenta acolo... trist, pentru ca oricum suntem frati.

Dragoș Galbur spunea...

Care influenta?! asupra cui? E vb de niste hirtii desenate care stirnesc doar pretentii si nedumeriri, cam atit.

Andrei Cebotari spunea...

Ce poza sexy ia-i pus lui Durnea :D!!

Anonim spunea...

DAAAAAAAAA eu cred ca nu trebuie sa uitam si sa inchidem acest capitol
DAR:noile tiraje ale lipciurilor cu harta Romaniei Mari sa fie in varianta propusa de OSB...si acest lucru sa fie usor acceptabil pu Noii Golani !
de ce? noi toti romanii suferim si cu atit mai mult cei care nu fac parte din Romania ca Basarabia,Timocul....aceasta harta propusa de OSB iar motiva si pe ceilalti din regiunile Ucrainei pu cauza nationala!!!!!!!!!SA NU uItam ca cu cit mai multa sustinere cu atit mai multa motivatie,curaj de a lupta!
NU VOM FI FERICITI ATITA timp cit nu va fi Romania reintregita!

Dragoș Galbur spunea...

ei hai sa ne omorim din cauza hartii, ce ziceti ?!

Nicu Calcea spunea...

Fiecare promovează harta pe care consideră că trebuie s-o promoveze. Totuşi, nu e frumos că o fac de parcă ar fi concurenţi.

Nusume spunea...

Faza urata e ca NoiiGolani o fac de ceva timp si sa te trezesti peste 3 ani ca unora nu le convine harta si cauta sa se urce peste tine nu e chiar placut...E ca si cum te-ai chinui sa iti faci un castel de nisip pe plaja si cand esti spre final vine un muist si iti f*te toata munca, asta cum suna? Cand o sa faca si OSB-ul ceva sacrificii de promovare a unei campanii ADEVARATE atunci poate vor mai primi ceva respect...

Alexandru BPR spunea...

Vlad Durnea:
Mihai Eminescu a spus : "Basarabia Pământ Românesc", iar noi trebuie să transmitem acest adevăr mai departe tinerei generaţii, şi să prezentăm o harta a tuturor romanilor.

Păi nu vi se pare că tipul se contrazice în expresii???
1. "Basarabia Pământ Românesc"
2. harta a tuturor romanilor.

Poate î-mi explică cineva care-i ideea tipului ????

Anonim spunea...

Imi cer scuze ca postez cu anonim dar nu am mail pe Gmail . In primul rand siteul in care se promoveaza Adevarata Romanie este in afara OBS el find compus de catre niste persoane care nu fac parte din OBS . Ei sustin la fel ca si noi Romania Mare . Al doilea lucru noi nu ne dorim o polemica cu cei de la Noi Gloani ci doar atragem atentia romanilor asupra harti . Semnat Profesorul

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: