N-a fost, nu este şi (nu) va fi pace în Moldova

21 iunie 2009
Îmi spune şi mie cineva când a fost în Moldova pace? Nu cred că are cineva dovezile necesare ca să dovedească acest fapt. Moldova există în timp şi spaţiu însoţită de un blestem, care pecetluieşte de veacuri soarta şi istoria acestui bolovan de pământ. Moldovei nu i-a mers cu poziţia geografică, pentru că mereu a jucat, joacă şi va juca rolul mai mult de hotar decât de stat. Hotar între cine? Păi între interesele marilor puteri ale lumii ! Practic Moldova reprezintă acea portiţă între Europa şi Rusia. Chiar mi-aş permite să afirm că în prezent Moldova joacă rolul chiar de covoraş de şters picioarele la intrare, şi greţos e faptul că aceste picioare sunt murdare de sânge. De altfel, cândva, chiar şi Ştefan cel Mare a încheiat un tratat cu marile puteri ale Europei, înfiinţând Liga Sfântă, care avea ca scop prevenirea pătrunderii islamismului în Europa prin intermediul Imperiului Otoman, anume prin această poartă - Moldova. După 1991 ce se schimbă? Am devenit cumva independenţi? Faţă de cine? De Rusia? Nici într-un caz, cu atât mai mult că forţele ocupante reprezentate de Federaţia Rusă până acum îşi au cuibul pe pământul basarabean. Toată politica aceasta, tot războiul acesta informaţional nu face decât rău poporului, şi poate chiar avea dreptate comunistul de Marian Lupu afirmând că da, societatea s-a dezbinat foarte mult, în ai noştri şi ai voştri, în ruşi, moldoveni, români. Vina principală în acest haos o au mai mult ca sigur comuniştii, dar, nu doar ei. Toţi îs vinoveţi în risipa societăţii. Da, sunt anticomunist, da, nu-mi plac ruşii, da, sunt român, dar gândindu-mă la rece uneori, suspin şi mă întreb, de unde atâta răutate, atâta ură şi invidie. Suntem un popor, reprezentăm o ţară dar tot până la urmă ne calcăm între noi ca sumiţii cu şiiţii. Atât de mult mi-aş dori să se facă pace în Moldova, să apară în sfârşit o claritate în ceea ce ţine de definiţia neamului nostru, limbii noastre şi culturii noastre. Am ajuns până la sapă de lemn, 80% din basarabeni nu ştiu cine-s cu adevărat,e tragic, e ca şi cum n-ai şti cum te cheamă. Păcat că ruşii infiltraţi în societatea noastră nu fac decât să o dezbine şi mai mult, făcându-ne pe noi basarabenii ori fascişti ori măgari ori ţigani. De ce ei venind la noi în ţară ne indică nouă, băştinaşilor, cum să ne comportăm, cum să vorbim şi ce să facem ? Dacă deschidem cartea de istorie şi citim toate evenimentele ce au vreo tangenţă cu Rusia, ne dăm seama, că în realitatea tot răul din lume porneşte de la ruşi. Ruşii ne scuipă în suflet şi ne impun să uităm că suntem români şi că vorbim limba română. Şi deci a rezista acestui atac din partea lor ar însemna că trebuie să luptăm pentru noi şi pentru binele nostru. Iar dacă merge vorba de luptă, pace nicidecum nu poate exista. În fine, odată cu înfrângerea răului va ateriza pe sârma de la Prut acel sol al păcii, acel porumbel alb sub greutatea căruia sârma va ceda. Iar până atunci pacea o putem găsi doar în somnul cel veşnic... posibil

7 comentarii:

Viky O spunea...

Adevar zici mai Dragos atunci cand spui "80% din basarabeni nu ştiu cine-s cu adevărat". Am sustinut in mai multe contexte, ca noi,romanii din Basarabia, suferim de o adevarata criza de identitate!La noi acasa ne este frica sa sustinem sus si tare ca suntem romani, caci imediat se gaseste vreun "inteligent" care te pofteste sa ii vorbesti intr-o limba omeneasca,pe cand in Romania (am trait-o pe propria-mi piele) nu poti scapa nicidecum de stereotipul "aaaa, esti de dinkolo (n.r. din RM) stii rusa?" sau "la voi acolo la rusi" etc.etc.Intr-o atare situatie cand te pomenesti ramai adesea bolocat atunci cand cineva te intreaba "Where are you from?" Nu stii ce e mai bine sa ii zici bietului de american: daca ii zici Modova, imediat te intreaba daca noi ne deplasam cumva cu camilele prin tara, daca ii zici Romania si ii prezinti un pasaport albastru pe care scrie "Republi of Modova" ii starnesti dubii si il induci intr-o stare de nebuloasa totala!!Dilematic...
Istoria, si cu regret spun,a rezervat pentru acest neam volume intregi de zbucium si neliniste.
si ca sa inkei pe o nota mai optimista, vreau sa cred ca va veni si pe starda noastra soarele intr-o buna zi...sa dea Domnul sa o apucam si noi...

Anonim spunea...

Daa.."Luptam cu morile de vint"..
Dar speranta moare ultima,pina atunci nu ne ramine decit sa luptam..

Anonim spunea...

Trebuie sa fim niste Don Qijote adevarati.....ca sa ducem lupta cu morile de vint pina la capat! Caci daca renuntam, degeaba ne-am apucat!!! Sa luptam dec fratilor!!! V.D.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Nimic de comentat... Doar cateva citate:

«Niciodata cu rusii, caci ei vor sa ne ia limba, sa ne fure istoria, sa ne ia pamantul stramosesc si sa ne distruga neamul.»
Constantin Stere

"Ce le trebuia acestor monştri întinşi pe două continente bietul nostru petec de pământ? Şi cum poate fi justificat, în logica omenească, faptul odios al acestei tâlhării internaţionale?"
Gala Galaction

"Trebuie sa le multumim rusilor pentru ca ne-au aratat cum NU trebuie sa fim"
Petre Tutea

«Basarabia e pamant romanesc. E pamintul lui Stefan cel Mare. Imi pare rau, eu sunt mai savant ca Stefan cel Mare. Dar, pe linga el, eu sunt un maturator. Si n-am eu dreptul sa renunt la pamantul asta. Daca-mi scoateti ochii, se gaseste vreun roman sa ma duca la mancare, la culcare si sa-mi dea sa mananc.
Si nici atunci nu recunosc ca Basarabia e ruseasca.»
(Petre Tutea)

"A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominatiei rusesti."
Mihai Eminescu

Anonim spunea...

Doar prin lupta cu noi insine vom invinge!!
Trebuie sa fim tari,sa trecem peste tot raul ce se petrece,sa facem tot ce se poate ,acum!!!
Trebuie sa incepem procesul de reeducare,sa incercam sai trezim pe cei adormiti!!!

Dragoș Galbur spunea...

Cum dracu sa lupti cu raul daca si noi facem parte din ei ?! suntem si noi rai dar nu asa ca dinsii. Avem dreptul la rautate, pentru ca suntem la noi acasa si incercam sa ne aparam poporul si civilizatia. Nu ne ramine decit sa bagam copiilor nostri spiritul roman in minte si inima si sa facem citi mai multi copii ))

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: