ANRE-ul din România a a dat undă verde exportului de gaze în Republica Moldova

10 martie 2013
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) din România a modificat un act din 2011, care prevedea ca toată producţia internă de gaze naturale să fie valorificată pe piaţa internă. Astfel ANRE a creat premisa ca gazul să poată fi exportat, inclusiv în Republica Moldova, comunică 24h.md

Prevederea poate fi foarte dăunătoare pentru România, din moment ce în acest moment gazul de producţie internă costă 160 de dolari/1.000 de metri cubi, iar importurile realizate de la intermediarii Gazprom se fac la 420 de dolari/1.000 de metri cubi. Practic, orice moleculă de gaz exportată trebuie înlocuită în consum de importuri. În plus, până la finele anului va fi gata conducta Iaşi-Ungheni, care leagă România de Republica Moldova. Aceasta va avea o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi pe an. Moldova urmăreşte reducerea dependenţei de gazele ruseşti.

Ministrul român pentru energie Constantin Niţă anunţa acum câteva zile că lucrările la conducta de interconectare de gaz Iaşi-Ungheni vor începe în luna mai. „Conducta va avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an”.

Proiectul gazoductului Ungheni-Iași a fost declarat prioritar de guvernele ambelor ţări. Anterior s-a anunţat că gazoductul va fi pus în funcţiune în luna decembrie 2013.

Lungimea gazoductului va fi de 43,2 kilometri, din care 32,8 kilometri pe teritoriul României. Conducta de gaze Iaşi-Ungheni, care va interconecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova, presupune costuri de 87,7 milioane de lei (19,2 milioane euro).

În România principalii producători de gaz sunt compania de stat Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV. Cei doi producători de gaze asigură anual circa 10 miliarde metri cubi de gaze, echivalentul a două treimi din necesar. Diferenţa este importată din Federaţia Rusă.

1 comentarii:

Anonim spunea...

tare greu merge treaba.intrebare retorica:cine-i vinovat?

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: