Topul celor mai celebre festivaluri care au loc în luna Septembrie

23 august 2012

Ne apropiem cu paşi rapizi de luna Septembrie. Unii mai au zile de concediu şi încă nu şi-au făcut un plan. Puteţi să încercaţi să mergeţi la un festival. Am inventariat pentru voi câteva din cele mai celebre festivaluri care se desfăşoară în luna Septembrie.
De ce să mergi la un festival? Pe lângă aglomeraţie, pe care mulţi încearcă să o evite în concediu, un festival aduce în prim plan mai mult decât poţi vedea într-un muzeu cu privire la cultura şi istoria acelor locuri. De la curse de cămile, până la dansuri şi cântece, manifestările prilejuite de un festival scot la iveală individualităţi culturale aparte ce dezvăluie călătorului o altă faţă a locurile prin care trece. Iată ce vă propunem.

1. Regata Storica

Locul de desfăşurare: Castello, Veneţia, Italia
Dată: prima duminică din Septembrie
Istoria acestui festival, care are în centru o cursă de canotaj a gondolelor pe Marele Canal, îşi are începuturile spre sfârşitul secolului al XV-lea, mai exact în 1489, fiind o ceremonie de bun venit în cinstea  Caterinei Cornaro, soţia regelui Ciprului, care  a renunţat la tronul din ţara sa,  în favoarea Veneţiei. Pentru acest festival bărcile sunt decorate în stilul secolului al XVI-lea, iar echipajele poartă costume din aceeaşi epocă. Regatta începe cu o paradă a acestor peste 120 de vase, urmând apoi concursul efectiv.
2. Henley-on-Todd Regatta


Locul de desfăşurare: Alice Springs, Australia
Dată: sâmbată, la sfârşitul lunii August / începutul lunii Septembrie
Nimic nu-i opreşte pe iubitorii de sport şi bere din orăşelul Alice Springs să se distreze la acest felstival unde turiştii sunt bineveniţi. Această cursă de ambarcaţiuni nu este una normală, pentru că se desfăşoară pe nisipul râului Todd. Modalitatea în care vasele sunt puse în mişcare este una hazlie: bărcile nu au fund, iar “mateloţii” sunt cei care fac ambarcaţiunea să “plutească” ridicând-o. Cei care nu aleg să participe la cursa efectivă, ce s-a ţinut pentru prima oară în 1962, pot să aleagă doar să defileze pentru a se face remarcaţi cu originalitatea creaţiei lor. Seara se termină cu “valuri” de bere.

3. Giostra del Saracino

Locul de desfăşurare: Grande Piazza, Arezzo, Toscana, Italia
Date: Acest festival este bianula şi are loc în penultima sâmbătă din luna iunie şi în prima duminică din septembrie
Preluând ştafeta de la orăşelul Siena Il Palio, turneul medieval de la Arezzo este ca o plimbare într-o maşină a timpului. Dacă ajungeţi la acest festival simţiţi că pentru o zi aţi părăşit secolul XXI şi trăiţi în compania cavalerilor şi a domniţelor. Bisericile decorate cu imagini ale cavalerilor cruciaţi din secolul al XII-lea şi străzile pline de oameni ce poartă costume specifice secolelor de dinante şi din perioada Renaşterii te fac să te simţi cu totul aparte. Parada începe de dimineaţă cu binecuvântarea primit din partea episcopului, apoi întreg alaiul în frunte cu cei care flutură steagurile cavalerilor porneşte către Piaţa Mare. Aici este locul unde se vor desfăşura festivităţile şi unde calaverii în dorinţa lor de a cuceri Lancea de Aur vor ataca statuia de lemn a regelui sarazin. spre deosebire de turnirurile medievale, unde cavalerii îşi încrucişau lănciile în uralele publicului, azi îndemârea şi siguranţa participanţilor a luat locul luptelor brutale şi pline adesea de sânge.
4. Braemar Gathering


Locul de desfăşurare: Memorial Park, Braemar, Aberdeenshire, Scoţia
Dată: prima sâmbătă din septembrie
Apărute ca exerciţii de luptă jocurile scoţiene (highland) au loc peste tot în această regiune, însă cele mai cunoscute şi faimoase în întreaga lume sunt cele desfăşurate la Braemar. Acestea datează, conform legendei, de peste 900 de ani, din vremea domnie regelui Malcolm Cranmore şi au avut loc informal, timp de mai multe secole, ca testele de îndemânare şi rezistenţă. Au fost formalizate în perioada romantismului scoţian, iniţiată de scriitorul Sir Walter Scott, iar regele George IV, în 1820, le-a oferit un cadru specific. De altfel regina Victoria a fost unul dintre fanii înfocaţi ai acestor jocuri scoţiene, oferindu-le un caracter regal. Întrecerile sunt dintre cele mai diverse: de la aruncarea ciocanului sau alergat în pantă, până la cursa cu picioarele prinse în sac sau trasul de sfoară. Echipamentul obligatoriul este killtul şi buna dispoziţie.

5. Cure Salée

Localizare: Tegguidda-n-Tessoum, In-Gall, Niger
Perioadă: o săptămână în prima jumatate a lunii septembrie
Una dintre cele mai cunoscute sărbători din Africa este Cure Salée. Nu întâmplător sarea are un eveniment atât de important dedicat întrucât cei care ţin acest eveniment sunt crescătorii de animale Fulani şi Tuareg din zona deşertului Sahara. Acest eveniment este unul străvechi şi are o sumă de conotaţii: de la cele comerciale (achiziţionarea sării pentru animale sau tranzacţiile de orice) până la cele sociale (diversele grupuri de crescători nomade se adună). Festivalul presărat cu diverse evenimente extrem de variate: de la întreceri de cămile până la concursuri de frumuseţe masculină caută să realizeze o conexiune între micile grupuri de nomazi care îşi duc traiul mai mult izolat mergând cu turmele lor. Festivalul dezvăluie călătorului o serie de obiceiuri antropologice complet diferite de cultura occidentală.
6. Festivalul de la jumătatea toamnei sau al prăjiturii în formă de lună
Localizare: China
Data: ziua a cincisprezecea  a lunii a opta
Evenimentul are mai multe denumiri al prăjiturii Luna, al felinarelor, festivalul recoltei sau cel de la jumătatea toamnei. În mijlocul celebrării este luna plină, iar tradiţia acestui eveniment se pierde în negura vremurilor.  Conform calculelor acest eveniment este aproiat de data echinocţiului de toamnă. Tradiţia cere ca la această ocazie să se consume prăjiturele făcute din aluat subţire şi umplute la jumătate cu jeleu, nuci, pastă de fasole sau diverse gemuri. Aceasta este a doua sărbătoare ca importanţă după Anul Nou chinezesc. Prăjiturele in formă de lună apar cu aproape o lună înainte de data festivalului, dar noapte festivului nu se reduce doar la acest simbol. Au loc dansuri ale dragonului pe stradă şi celebrarea zeului nopţii care potrivit legendelor locale se ascunde sub forma unui iepure de jad în lună. De asemenea orasele sunt luminate feeric de mii de felinare.

7. Egremont Crab Fair

Locul de desfăşurare: Egremont, Cumbria, Anglia
Data: treia sâmbătă din septembrie
Acest festival este unul dintre cele mai vechi cunoscute în Marea Britanie. Mica localitate unde se desfăşoară a fost fondată printr-un hrisov semnat de Regele Henry al II-lea în 1267. Iniţial acest eveniment avea conotaţii medievale. Era un festival de toamnă în care ţăranii iobagi ofereau cotaţiile de fruncte de pădure ce le datorau nobilului local. În chimb acesta dădea copiilor merişoare. Dincolo de distracţiile arhaice scoase de-a lungul vremii din cadrul festivalului precum luptele de cocoşi sau chinuitul taurului, cea mai cunoscută manifestare rămâne Capionatul Mondial de Gurning. Concurenţii îţi pun un jug de cal şi îşi contorsionează faţa spre amuzamentul audienţei.
8. Dasain
Locul de desfăşurare: Kathmandu, Nepal
Perioadă: Festivalul durează cincisprezece zilede la încheierea lunii pline până la sfârșitul lunii septembrie / începutul lunii octombrie
Cel mai mare festival din regatul himalayan are loc chiar după încheierea musonului. Atunci aerul este mai curat, cerul mai clar şi orezul aproape de recoltare. Acest festival este unul al sacrificiilor, pentru că adepţii zeului Durga consideră că acum este momentul prielnic să adape setea de sânge a acestuia. Povestea spune că acest zeu a trebuit să lupte cu forţele răului întruchipate într-un taur fioros. Sacrificiu animalelor comemorează tocmai acest eveniment. Sângele animalelor sacrificate este folosit pentru a stropi toate bunurile omului: casa, maşină, celelalte animale etc. De aceea nu va speriaţi dacă fiind acolo în această perioadă veţi vedea pe sineva stropind avioanele cu sânge. Există şi o parte bună: meniurile abundă de carne în timpul festivalului.
9. Balul Vacii
Locul de desfăşurare: Bohinj, Slovenia
Data: Duminica de la mijlocul lunii septembrie
Festivalul este unul destul de întâlnit în multe aşezări de la poalele muntelui, inclusiv la noi. Singurul lucrul care îl face distinct este în primul rând numele şi mai apoi faptul că spre deosebire de alte locuri se ţine cu regularitate. Festivalul comemora coborârea vitelor la vale spre iernat. Bovinelor poartă la gât coroane cu flori şi tălăngi, iar alături păstorii şi familiile lor trec purtând simbolic în mâini produse lactate. Pe lângă parada vitelor sunt multe activităţi comerciale care se desfăşoară cu acestă ocazie.

10. Les Festes de la Mercè

Locul de desfăşurare: Barcelona, Spania
Dată: patru zile în jurul 24 septembrie
Capitala Catalană se află într-o mare sărbătoare în a doua jumătate a lunii Septembrie graţie serbărilor dedicate co-patronului oraşului Nostra Senyora de la Mercè, a cărui imagine se află în biserica cu acelaşi nume din Plaça de la Mercè. Momentul în care a fost numită co-patron al oraşului ţine de un eveniment istoric, scăparea oraşului de invazia lăcustelor din 1637. Au loc în cadrul festivalului peste 600 de evenimente diferite: de la curse de înot în port la o serie de concerte în diverse pieţe ale oraşului. De amintit este şi parada costumelor medievale, în care se remarcă saltimbanci , clovni şi acrobaţi.
11. Galway Oyster Festival
Localizare: Nimmo’s Pier, Galway City, County Galway, Ireland
Dată: ultimul weekend întreg din Septembrie
Galway Oyster Festivalul este un eveniment dedicat Ostrea edulis, stridie plată europeană. Aici sunt crescute în apele curate ale Golfului Brandon Bay şi Clarenbridge tip de trei ani pentru a fi consumate cu această ocazie. În această perioadă sunt consumate mii de stridii, asezonate din plin cu berea neagră tradiţională. Există chiar şi un concurs de mâncat stridii şi de deschis stridii, unde nu s-a mai depăşit recordul stabilit în 1977  – 30 de cochilii deschise într-un minut jumătate. Aşa că dacă vă plac fructele de mare şi berea Guinness nu ar trebui să rataţi acest eveniment.

12. Festivalul Balenelor de la Hermanus
Locul de desfăşurare: Hermanus, Western Cape, Africa de Sud
Perioadă: Ultima săptămână din septembrie
Situat în cel mai sudic punct al Africii, Hermanus are vedere directă către ruta de migraţie a balenelor. În această perioadă oamenii se înghesuie pe stânci să vadă marile mamifere care trec pe aici. festivalul este un bun moment pentru a afla o mulţine de lucruri noi despre aceste animale magnifice. Au loc o mulţime de evenimente şi concerte toate focusate pe protecţia cetaceelor de vânatul excesiv. Există chiar şi un crainic al evenimentului.

sursa: www.turismistoric.ro

1 comentarii:

Anonim spunea...

Culmea e ca si Oktoberfest are loc tot in septembrie.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: