Un imens graffiti anticomunist desenat la Botanica, Chișinău [FOTO]

6 iulie 2012

La intersecția bulevardului Dacia cu strada Traian, din Chișinău, pe un bloc de locuit (bul. Dacia 28), a apărut acum câteva zile pe departe cel mai mare graffiti din Moldova, realizat de artistul polonez Rafal Roskowinski. Mesajul acestui graffiti este anticomunist, fiind reprezentat prin inscripțiile în limba poloneză ”Solidarność” și fiind dedicat anticomunistului polonez Lech Wałęsa, fost președinte al Poloniei între 1990 și 1995, numele și chipul căruia la fel este inscripționat în graffiti.

Solidarność (rom. Solidaritatea) este o federație sindicală fondată în septembrie 1980 la Gdańsk în Polonia. În anii 1980 a constituit o importantă mișcare anticomunistă. Influența crescândă a Solidarității a condus la intensificarea și răspândirea idealurilor anticomuniste în întreaga Europă Centrală și de Est.

Reușita protestelor Solidarității a inspirat o succesiune de revoluții anticomuniste în Europa Centrală și de Est, cunoscute sub numele de Toamna Națiunilor (Jesień Ludów). Modelul Solidarității a fost preluat, pe diverse căi, de grupurile de opoziție din blocul estic, fapt care a provocat prăbușirea comunismului est-european și care a contribuit la dizolvarea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990.

foto: Serjio Lobourenco

9 comentarii:

Anonim spunea...

Ma intereseaza cat timp a durat si daca politia stia de asta...

Dragoș Galbur spunea...

nu știu cât a durat, dar poliția știa pentru că văd că în partea stângă jos e desenat logo-ul celor ce au desenat și cel al primăriei.

Anonim spunea...

SUPPPPPPPPPERB ! :D

behappy spunea...

Mai multe desene din astea! caci am obosit de pereti gri si cladiri sovietice

bolshevicu spunea...

o buna parte dintre co-nationalii sunt atat de prosti, ca ar lua asta drept propaganda pro-comunista.Acolo trebu scris mare ca pt prosti: JOS COMUNISTII !!

Anonim spunea...

bolshevicu ...esti departe !

Anonim spunea...

A DURAT 6 ZILE

Anonim spunea...

s-}

Szasz Sebes Paul spunea...

Frumos

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: