Limba rusă dispare din buletinele moldovenești de identitate

22 iunie 2012

Limba rusă și limba engleză va dispărea de pe noile buletine de identitate, potrivit unui proiect de lege prezentat astăzi în Parlament de ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip. Astfel, noile buletine vor fi eliberate doar în limba de stat. Proiectul a fost votat în prima lectură de majoritatea parlamentară.


Proiectul de lege a trezit nemulțumirea deputaților comuniști. Potrivit deputatei Ina Șupac, această modificare lezează dreptul minorităților naționale.

La rândul său, ministrul Pavel Filip a explicat că buletinele de identitate sunt destinate pentru uz intern, dar nu peste hotare. ”Buletinele trebuie prezentate autorităților de stat, care sunt obligate să cunoască limba de stat”, a declarat Pavel Filip.

Întrebat de comuniști care este limba de stat, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a refuzat să spună, precizând doar că limba de stat și cea moldovenească sunt două noțiuni diferite.

Noile buletine de identitate vor fi eliberate începând cu luna octombrie. Acestea vor avea dimensiunea unui card bancar, iar pentru perfectarea lor nu va mai fi necesară prezentare actelor de stare civilă și a livretului militar.

Totodată, fișa de însoțire nu va mai conține informația despre viza de reședință, aceste date urmând să apară în buletinul de identitate. Fișa va fi necesară doar pentru aplicarea ștampilelor de participare la alegeri, iar ulterior ar urma să fie exclusă după apariția Registrului Electronic. În consecință, odată cu schimbarea domiciliului, va fi necesară și perfectarea unui nou buletin.

sursa: www.arena.md

4 comentarii:

rosanucostea.blogspot.com spunea...

Super proiect de lege !

Anonim spunea...

Progresam si noi un pic...:))

Victor spunea...

interesant cum va fi solutsionata problema studentsilor.. care ishi skimba viza de reshedintsa

Anonim spunea...

Super lege intr-adevar. Ar fi bine sa fie implimentata o lege ca in toate institutiile, transporturile, markete supermarkete si toate cele publice sa fie obligati sa vorbeasca numai in romana, pentru ca ai nostri care lucreza peste hotare, fie Rusia, Italia s.a.m.a.d., nu -si permit sa vorbeasca in romana dar in a lor limba de stat. ai nostri invata in o saptamina limba straina dar rusii si celelalte nationalitati care locuiesc pe tarimul nostru, in zeci de ani nu o cunosc ba mai au tupeul sa spuna "я вас не понимаю". Sa luptam prin diferite metode pentru LIMBA ROMANA!!!!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: