Expoziția "Memoria ca formă de justiție" la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți

24 mai 2012

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, Consulatul General al României la Bălți și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” inaugurează expoziția „Memoria ca formă de justiție” pe data de 26 mai 2012, ora 14.00 în holul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei.


Expoziția a fost realizată de către Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, ca un rezumat al represiunii comuniste din România. Cele 30 de panouri ce compun expoziția sunt o incursiune fotografică în lumea întunecată a perioadei sângeroase a comunismului din România. Exponate de la Memorialul Sighet, mărturii ale anilor de teroare, dar şi fotografii păstrate de urmaşii victimelor au fost expuse între 27 martie – 21 mai în holul principal al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Expoziția dezvăluie un spectacol mut, dar dramatic, al suferintei, arată soarta a zeci de mii de detinuți politici, ferecați între zidurile închisorilor comuniste și astfel contribuie la găsirea răspunsului la întrebarea „Poate fi reînvăţată memoria?”, nu numai ca formă de optimism, dar şi ca singură cale posibilă pentru a ne salva de umbrele trecutului.

Expoziția a fost concepută la invitația Președintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, și inaugurată în toamna anului 2011 la Bruxelles.

La deschiderea oficială a expoziției vor lua cuvântul E.S. Dirk Schuebel, şeful delegaţiei UE în Moldova, E.S. Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, domnul Nicanor Dumitru Teculescu, Consulul general al României în orașul Bălți,.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: