Unirea Basarabiei cu România a început la Bălți la 3 martie 1918

3 martie 2012

Aici a început Unirea Basarabiei cu România
“În ziua de 3 martie, ceasurile de dimineaţă, 20 reprezentanţi ţărani din Zemstva ţinutală (consiliu judeţean) a ţinutului Bălţi a prezentat la birou în numele reprezentanţilor din tot ţinutul următoarea “moţiune” sau dorinţă scrisă:


Noi, mai jos iscăliţii ai Zemstvei ţinutului Bălţi, cu cinste vă rugăm să aveţi bunătatea ca, înainte de a intra în rânduiala zilei hotărâte pentru adunarea de astăzi a zemstvei, să puneţi la glăsuire dorinţa noastră arătată mai la vale, de a ne uni cu ţara noastră mama România.

Ştiind prea bine că acum o sută şi şase ani am fost furaţi cu de-a sila de la sânul dulce al mamei noastre scumpe cu care am făcut un trup şi un suflet;

Ştiind prea bine că în vremurile acestea grele, când după ce ne va izbăvi Dumnezeu de tirania rusească, care ne-a apăsat, batjocorit şi întunecat atât amar de vreme, era să ne prăpădim în focul anarhiei bolşevice, iar România ne-a dat ajutor frăţesc în zile de grea primejdie, curăţindu-ne ţara de duşmani, dându-ne scutul, liniştea şi rânduiala pierdută;

Ştiind prea bine că singuri sîntem şi prea puţini şi prea neputincioşi, pentru a ne putea ocârmui şi apăra singuri, fără a cădea din nou sub alt jug străin, care să ne facă iarăşi robi;

HOTĂRÂM în numele ţinutului nostru Bălţi să ne unim din nou cu scumpa noastră ţară-mamă: România, voind să împărţim cu ea frăţeşte tot norocul şi nevoile noastre viitoare ca şi în vremurile Moldovei lui Ştefan cel Mare.

Această hotărâre nestrămutată şi sfântă a noastră rugăm să fie trimisă fără întârziere Sfatului Ţării din Chişinău, pentru ca acesta, ascultând glasul nostru, să hotărască în grabă în numele întregii ţări: sfânta, mântuitoarea, mult dorita şi veşnica noastră Unire cu ţara noastră mamă România, în care ne punem nădejdea, căci ca bună mamă ne va garanta frăţie deplină şi drepturile căpătate de norod prin revoluţia din 1917.

Bălţi, în 3 Faur 1918.

Urmează semnăturile..”

Preşedintele adunării Zemstvei, Costache Leancă, punând la vot, dorinţa celor douăzeci de reprezentanţi a fost aprobată în unanimitate. Şi adunarea s-a transformat într-o sărbătoare improvizată. Deputaţii au strigat urale, “Trăiască Unirea şi România Mare”. Au cântat Pe-al nostru steag e scris Unire.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo ROMÂNILOR basarabeni din Bălţi!

Mitingul din 3 Martie 2012 le-a arătat Călăilor OCUPANŢI Ruşi că NOI ROMÂNII basarabeni ŞTIM CINE SUNTEM!

Să bage la cap SLUGILE OCUPANŢILOR RUŞI care încearcă să ne învenineze:

NOI SUNTEM ROMÂNI şi am fost smulşi de Ocupanţii Ruşi în 1812 de lângă FRAŢII ROMÂNI de peste Prut la fel cum şi ROMÂNII bucovineni au fost rupţi de către Ocupanţii austro-hungari la 1775.

Nu MUMIA RSSM ci
România REÎNTREGITĂ este ţara noastră!

JOS CU ZIDUL Prutului!


Zeci de ani germanii au avut un singur gând :SĂ SFĂRÂME ZIDUL RUSESC al Berlinului şi să RE-UNIFICE Germania!Mii de germani au murit împuşcaţi sau în puşcăriile ruseşti pentru că au încercat să treacă la FRAŢII LOR de după Zidul Berlinului.În 1989 GERMANII AU ZDROBIT ZIDUL RUSESC al Berlinului!Iar în 1990 RDG-STATUL MARIONETĂ creat de ocupanţii ruşi a dispărut la lada de gunoi a istoriei.
Aţi auzit tovarăşi MANKURŢI?
Germanii nu s-au lăsat până ce NU AU ARUNCAT LA LADA DE GUNOI a istoriei „RespubliKAKA maldavski” a lor .
Tocmai pentru că GERMANII NU AU UITAT NICIODATĂ CINE SUNT există azi Germania.
Tocmai pentru că NOI ROMÂNII basarabeni REFUZAM SĂ UITĂM CINE SUNTEM zi după zi înfăptuim MAREA RE-UNIFICARE cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA!

Homerillum spunea...

In data de 16/26 mai 2012 se împlinesc 200 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Bucuresti între Rusia si Poarta Otomana, tratat in urma caruia teritorul Moldovei de la est de Prut, numit si Basarabia, a fost anexat de Imperiul Rus cu incalcarea normelor internationale de drept.

Iar in data de 27 martie 2012 se implinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Cititi pe blogul meu:
Basarabia 2012: 200 de ani de la anexare
http://foc-in-agora.blogspot.com/2012/03/basarabia-2012-200-de-ani-de-la-anexare.html

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: