Maestrul Mihai Volontir împlinește astăzi 78 de ani!

9 martie 2012
Mihai Volontir își aniversează astăzi ziua de naștere. Dacă anul trecut celebrul „Budulai” și-a sărbătorit cei 77 de ani în spital, astăzi, legenda cinematografiei moldovenești, va petrece alături de familie și colegii de la Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi.

Precizăm că 2011 l-a pus la grele încercări pe celebrul „Budulai”. Mihai Volontir a fost la un pas de a-şi pierde piciorul drept, iar medicii ruşi s-au luptat ore în şir pentru a-i salva piciorul. Maestrul speră că 2012 să fie un an mai blând şi mai luminos. Soţia acestuia, actriţa Eufrosinia Dobândă-Volontir, ne-a declarat că artistul este în perioada de recuperare şi că ea se roagă zi şi noapte ca soţul său să nu rămână olog.

„Până în momentul de faţă suntem bine şi sper să fie aşa şi pe viitor. Mihai urmează tratamentul, mai mult de atât nu vă pot spune”, ne-a declarat soţia lui „Budulai”.

Lunar, pentru a urma tratamentul prescris de medicii ruşi, Mihai Volontir este nevoit să scoată din buzunar circa 6 mii de lei.
Cu toate că încă nu se simte prea bine, actorul îşi doreşte foarte mult să revină pe scenă. Deocamdată, domnia sa merge la teatru doar pentru câte-un spectacol, iar astfel câştigă şi banii atât de necesari pentru tratament. Celebrul actor este convins că a rămas în viaţă graţie soţiei sale şi că se consideră un norocos că a întâlnit-o. „Ea mi-a fost alături în cele mai grele momente din viaţă, inclusiv atunci când mă aflam pe patul de spital”, ne declara artistul acum câteva luni.

A debutat ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-film” în anul 1967 în filmul lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță – „Se caută un paznic”, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. A obținut Premiul Național al RSSM în anul 1971. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut (1957) și Dimitrie Cantemir din filmul omonim.

Fiind remarcat pentru interpretarea sa, a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul țiganului Budulai (care-și caută liberatatea și fericirea – n.r.) din serialul televizat „Țiganii” (1979) i-a adus celebritate, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc din anii ’70-’80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată „Întoarcerea lui Budulai”. I s-au decernat Premiul Național al Federației Ruse (1980), Premiul Frații Vasiliev din Federația Rusă (1980) și titlul de Artist al Poporului (1984). În anul 1990, în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești, Volontir a vorbit împotriva „blestemaților ocupanți ruși”.

sursa: apropomagazin.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: