Voronin, Roșca, Șelin, Plugaru: second-hand-ul politic moldo-rus

23 ianuarie 2012
Actuala opoziţie, parlamentară şi extraparlamentară, s-a pus pe treabă. Ajunsă deja mai agresivă , comparativ cu timpurile când conduceau ei cu R.Moldova, opoziţia de astăzi îşi cere drepturile,cheamă poporul la nesupunere faţă de guvernarea actuală, prin ieşirea în stradă.
De parcă au uitat timpurile când nu prea răsturnau munţi pe vremea lor , „asudând” muncind. Doar multe dintre crizele actuale au fost generate de către ei – problemele n-au apărut aşa din senin, de astăzi şi de ieri. N-au făcut prea multe în direcţia modernizării ţării, nici până acum n-am mai ieşit din tranziţia la economia modernă, nici mari intenţii n-au prea demonstrat pentru a lichida criza de identitate naţională ori a consolida mentalitatea societăţii civile. Plecarea cetăţenilor continuă, sărăcia continuă, R.Moldova dezbinată teritorial cu armata „ pacificatoare” mai agresivă… Toate acestea acum camuflate sub alte lozinci politice.
Am ajuns să vedem şi unele minuni în R.Moldova – proromânul „unionist” Roşca susţinut la protestele de ieri, 22 ianuarie, din PMAN de către pensionarii vorbitori de limba rusă, de acei, care la începuturile mişcării de eliberare naţională, 20 ani în urmă, î-l huiduiau pe acest „unionist”.
Marii şi atotputernicii de altădată comunişti, care se împotriveau dezmembrării urss şi luptau împotriva independenţii R. Moldova, au devenit acuma cei mai de vază statalişti, apărători ai Constituţiei şi revoltatori înrăiţi faţă de toate relelor venite de ieri- alaltăeri peste noi.
Ca „poporul lor” să vadă mai bine ce se petrece în ţară şi unde am ajuns, ne cheamă în stradă, pe baricade. Imaginaţia şi mentalitatea lor deja s-a coborât la nivelul coridelor, perdeua roşie este arătată celor nemulţumiţi ori plătiţi pentru a ieşi în stradă.
Mă întrebam dăunăzi într-un articol:- Care va fi mişcarea lui Voronin pe tabla şahului politic? Totuşi, 8 ani de guvernare, peste 70 de ani de vârstă, un om serios,la prima vedere, politician cu staj în lupta politică de clasă. I-am intuit mişcările, ca mai apoi să-i văd împreună, alături de Roşca şi pe alţi susţinători înflăcăraţi ai comuniştilor.
Astăzi constat cu repulsie că aceşti doi indivizi cu „păţanii” lor încearcă să iasă din nămolul în care au nimerit. Nici anterior nu erau prea flexsibili aceşti „patrioţi” de foi volante şi revoluţionari înrăiţi , dar acum, coborâţi de pe soclul istoriei contemporane, ei, foşti oameni de stat, ne demonstrează că nici mentalitate de guvernanţi n-au avut cândva. Doar interese personale şi de grup.
Despre care mentalitate statală putem vorbi, atunci, când mentalitatea lor le-a rămas în stradă, a rămas aceiaşi- lupta politică de clasă, baricadele, răsturnări de guverne. Ei nici în opoziţie n-au deprinderi de politicieni serioşi, decât acea de revoluţionari.
Sântem chemaţi în stradă: - hai, oameni buni, la revoluţie, la nesupunere civică. Când privim mai atent anturajul lor, obsevăm cum fosta „ cremă” de stat de altădată, ca atare îşi doresc revenirea la putere.
Ce-au pierdut, oare? Poate li s-au epuizat finanţele, mâncarea. Poate au rămas şomeri şi fără vize… Chematul lor pe baricade este o farsă - aceiaşi piaţă, aceleaşi feţe, aceleaşi interese.
Am fost şi eu cândva în stradă, am strigat, cândva, nişte slogane. L-am ascultat cândva pe Roşca, naivii - pentru ce? Unii dintre noi, au suferit cu etichetările de tipul „naţionalist” venite chiar din partea colegilor de serviciu ori a vecinilor.
Acum, pentru ce- aşi veni în stradă, pentru cine? Pentru Voronin,Roşca, Plugaru, Tulbure, Şelin- o piaţă Second Hand de politicieni, demult trecută la naftalină.
Parcă-s fraţi. Cu toţii, figuranţi cândva pe listele diferitelor partide, astăzi sunt cu Voronin şi Roşca, de parcă au o singură doctrină , un singur program .
Halal mentalitate de stat - mai mult adie a mentalitate de gaşcă cu interese personale, dar şi comune şi nicidecum cu grija pentru popor. Cine a fost mai atent, a văzut câte „foste elite” politice i-au dat onorul lui I.Roşca când acesta a rotungit o vârstă. Pentru ce atâtea onoruri, mă întrebam eu, atunci ca naiva - doar actualmente omagiatul nu deţine nici o funcţie în stat, e un simplu din cei mulţi şi cunoscut prin faptul că a minţit electoratul său. La prima vedere poate fi o simplă politeţe, însă, pare că multe necunoscute stau după culisele politicii oligarhice moldoveneşti.
Fără prea mari supărări pentru cineva, însă atunci, după balul omagiatuluil, mai n-am muţit, văzând pozele de la acel bal — printre toată „crema” era şi prim-primul de astăzi al R.Moldova… Iar noi vrem mentalitate de stat de la clasa politică moldovenească? Vrem strategii noi, clare, concrete în perspectiva ieşirii din tot soiul de crize.
Actuala criză de nealegere a şefului statului are la bază tocmai acele decizii luate pe timpul Voronin-Roşca. Mulţi dintre noi n-au uitat acele vremuri. Acum sântem în criză tot datorită lor- prin boicotarea referendumului din 5 septembrie 2010, tot acolo am ajuns- l-a nealegerea Preşedintelui.
Acuma, tot ei ne scot în stradă sub lozinca „Jos Alianţa”, dar ce vom obţine în loc? Un altul Voronin,Roşca,Plugaru, mai parfumaţi, mai şcoliţi ,fără pofte personale şi de gaşcă?
Problemele rămân nesoluţionate, ţara rămâne în stagnare.
Să ne întrebăm atunci, care este rostul ieşirii noastre în stradă în frunte cu „second hand”-iştii politicieni, numai pentru a apăra o Constituţie cu multe lacune ? O Constituţie scrisă de foştii agrarieni-comunişti şi apărată cu atâta farsă de Voronin, Roşca,Şelin, Plugaru, care ştiu bine pentru ce-au format acest comitet. Mai rău este faptul că aceşti susţinători ,ieşiţi în stradă, nu prea cunosc toate prevederile Constituţiei, iar unii nici limba „moldovenească” timp de 20 ani n- au învăţat-o şi o ignoră în continuare.
„Spălarea de creeri” şi fariseismul politic din partea „second hand”-iştilor puşi la naftalină se prelungeşte.

Marina Herța

2 comentarii:

Anonim spunea...

Tentativa de LOVITURĂ DE STAT din Ţara NOASTRĂ MAMĂ ROMÂNIA,ordonată de Călăul Ocupant RUS putinKGB,E EŞUAT!

Este ULTIMA ZVÂRCOLIRE a CIUMEI ROŞII BOLŞEVICE.


Doar că spre deosebire de LOVITURA DE STAT KGB din 1989,care l-a adus la putere pe iliciKGB,SLUGOIUL SCÂRBAVNIC al Moscovei,(cel care A BLOCAT RE-UNIFICAREA de la ALBIŢA din 1991),acum MAJORITATEA FRAŢILOR ROMÂNI şi-au dat seama cu cine au de a face:

PSD este PCRM-PD-ul de peste Prut aşa cum
PNL este PLDM-ul de peste Prut.
Iar Ponta şi Antonescu AU SABOTAT ŞEDINŢA SOLEMNĂ DEDICATĂ UNIRII din Parlamentul ROMÂNIEI!

Ponta şi Antonescu au dovedit încă odată că sunt VIERMII TRĂDĂTORI care ling tălpile ciubotelor Călăilor OCUPANŢI RUŞI,un fel de REŞETNIKOVI paraşutaţi de KGB în Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA.

Iar PSD-PNL împreună(USL) sunt alianţa PCRM-PLDM-PD=

COLOANA a-5-a RUSĂ de MANIPULARE ÎN MASĂ.

Anonim spunea...

2012-
RUSIA A PIERDUT DEFINITIV BASARABIA!
RE-UNIFICAREA Basarabiei cu ROMÂNIA este în plină desfăşurare!

Tentativa de LOVITURĂ DE STAT ordonată de
Călăul Ocupant RUS ne-PUTIN-ciosu KGB,A EŞUAT!




PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: