Institutul Cultural Român va investi 2 milioane de euro în Casa Zemstvei

21 ianuarie 2012

Institutul Cultural Român intenţionează să investească în restaurarea unui complex arhitectural două milioane de euro, ceea ce constituie aproximativ 24 milioane de lei. Republica Moldova a preconizat să cheltuiască în 2012, pentru restaurarea monumentelor de arhitectură, 13,2 milioane de lei, mult mai puţin decât ICR vrea să investească într-o singură clădire.

Un proiect de restaurare a Casei Zemstvei a fost depus la Ministerul Culturii. Preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, a spus că institutul pe care îl conduce intenţionează să ceară concesionarea a unei părţi a clădirii din partea Republicii Moldova pe un termen de 25 de ani. În aceste condiţii, ICR îşi asumă restaurarea complexului arhitectonic, investind în lucrări circa 2 milioane de euro. Preşedintele ICR a menţionat că această clădire este importantă şi pentru faptul că în timpul Rusiei ţariste a găzduit prima instituţie de tip liberal din Basarabia.

ICR „Mihai Eminescu” cere concesionarea a 500 de metri pătraţi din Casa Zemstvei, asta în condiţiile în care va restaura întregul edificiu, care are 2500 de metri pătraţi.  

Un atelier de restaurare     

Proiectul de restaurare este atractiv pentru Republica Moldova nu doar pentru faptul că oferă o şansă de a conserva un monument arhitectural, dar şi datorită faptului că la lucrări vor participa restauratori din România, din Occident, dar şi specialişti locali. Astfel, se va forma un atelier de restaurare în care se va produce un schimb de experienţă. Ulterior, specialiştii autohtoni vor aplica cele învăţate în lucrul asupra altor monumente istorice.

Pentru a iniţia lucrările e nevoie de o lege

Directorul ICR „Mihai Eminescu” de la Chişinău, Petre Guran, ne-a relatat că, pe moment, proiectul este discutat în cadrul unei comisii formate din viceministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, viceministrul Afacerilor Externe, Andrei Popov, şi viceministrul Culturii, Gheorghe Postică. Pentru a trece la etapa de restaurare e nevoie ca Parlamentul să adopte o lege privind concesionarea celor 500 de metri ICR-ului.      Există deja o ofertă negociată cu Ministerul Culturii în care sunt stabilite detaliat condiţiile. Această înţelegere, spune Petre Guran, trebuie să fie aprobată de guvern, iar apoi de Parlament. „Deci e nevoie de legea de aprobare a proiectului Casa Zemstvei”, a declarat Petre Guran.
A doua fază presupune restaurarea propriu-zisă. Şi proiectul de restaurare este aprobat de Comisia Monumentelor Istorice care funcţionează pe lângă Ministerul Culturii.
Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din RM, a declarat pentru JURNAL că de la o zi la alta clădirea abandonată se ruinează, iar proiectul care se află la Ministerul Justiţiei se discută de mai bine de nouă luni.

Casa Zemstvei a fost construită în 1856. Iniţial, era un bloc aflat de partea străzii Sfatul Ţării în care se afla o maternitate. În 1858 a fost construit blocul central ce se află pe strada Şciusev, în care a fost plasat un orfelinat. Între 1870 și 17 octombrie 1917, edificiul a fost sediul zemstvei regionale, apoi guberniale. În 1908, a fost construită încă o aripă a clădirii. De atunci până acum, clădirea nu a fost reparată. O reparaţie cosmetică a fost făcută de Institutul Agricol (în prezent, Universitatea Agrară de Stat din Moldova), care a preluat abuziv clădirea în 1944.


Vadim VASILIU, Jurnal de Chișinău

2 comentarii:

Anonim spunea...

Tentativa de LOVITURĂ DE STAT din Ţara NOASTRĂ MAMĂ ROMÂNIA,ordonată de Călăul Ocupant RUS putinKGB,E EŞUAT!

Este ULTIMA ZVÂRCOLIRE a CIUMEI ROŞII BOLŞEVICE.
Doar că spre deosebire de LOVITURA DE STAT KGB din 1989,care l-a adus la putere pe iliciKGB,SLUGOIUL SCÂRBAVNIC al Moscovei,(cel care A BLOCAT RE-UNIFICAREA de la ALBIŢA din 1991),acum MAJORITATEA FRAŢILOR ROMÂNI şi-au dat seama cu cine au de a face:

PSD este PCRM-PD-ul de peste Prut aşa cum
PNL este PLDM-ul de peste Prut.

Iar Ponta şi Antonescu sunt VIERMII TRĂDĂTORI care ling tălpile ciubotelor Călăilor OCUPANŢI RUŞI,un fel de REŞETNIKOVI paraşutaţi de KGB în Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA.

Iar PSD-PNL împreună(USL) sunt alianţa PCRM-PLDM-PD=

COLOANA a-5-a RUSĂ de MANIPULARE ÎN MASĂ.

Anonim spunea...

Alături de FRAŢII ROMÂNI de peste Prut care nu au căzut pradă NIT-urilor spălătoare de creiere-Antena 3-RealitateaTV,

NOI ROMÂNII basarabeni
SUNTEM SCUTUL,SPADA şi BUZDUGANUL
celui DE-AL DOILEA
ALEXANDRU IOAN CUZA,
BĂSESCU din Basarabi RE-ÎNTREGITORUL!


MOARTE RUSIEI!
2012-RUSIA A PIERDUT DEFINITIV BASARABIA!

RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara NOASTRĂ MAMĂ ROMÂNIA este în plină desfăşurare!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: