Piatra comemorativă din PMAN a fost vandalizată [VIDEO]

19 decembrie 2011

Monumentul instalat în amintirea victimelor ocupației sovietice și regimului totalitar comunist din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, a fost vandalizat în plină de zi de către persoane necunoscute. Placa de pe monument a fost vopsită cu negru, iar piatra a fost profanată. 


Protestatarii de lângă Casa Guvernului au declarat că nu i-au văzut pe autorii infracțiunii. Și polițiștii care asigură ordinea publică în centrul Capitalei spun că n-au observat nimic, transmite curaj.tv.


UNIMEDIA amintește că piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist, instalată în fața Guvernului, a fost dezvelită la 28 iunie 2010, ca urmare a Decretului semnat de fostul președintele interimar, Mihai Ghimpu. Potrivit decretului, ziua de 28 iunie 1940 este desemnată Zi a ocupației sovietice. Ulterior, în urma unei contestații a comuniștilor, CC a decis că acest decret este anticonstituțional, însă piatra comemorativă a rămas în fața Guvernului. 

Inițiativa lui Mihai Ghimpu a fost criticată de comuniști, dar și de bașkanul Găgăuziei, Mihail Formuzal. „Piatra lui Ghimpu” iscă controverse și disensiuni în societate, de aceea mai devreme sau mai târziu, va fi o necesitate imperativă ca piatra să fie lichidată - acest lucru era clar încă de la bun început. A fost un gest provocator și acest lucru a fost evident - a trezit nemulțumirea nu doar a majorității locuitorilor din Capitală, dar și a mai multor cetățeni din toate raioanele țării”, a spus anterior Mihail Formuzal.

Sursa: UNIMEDIA
Video: Curaj.tv

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: