Centre de predare a limbii române pentru alolingvii din Bălți, Cahul, Edineț, Chișinău și Găgăuzia

15 decembrie 2011
În Republica Moldova vor fi instituite cinci centre de învăţămînt şi predare a limbii române pentru alolingvi. Aceste centre vor fi constituite în Cahul, Edineţ, Bălţi, Chişinău şi în UTA Găgăuzia, transmite MOLDPRES.

Tatiana Potîng, viceministru al Educaţiei, a menţionat, astăzi, la o conferinţă organizată de Biroul Relaţii Interetnice (BRI), că centrele vor oferi servicii de învăţare a limbii române, dar şi cursuri de formare pentru cadrele didactice, astfel ca absolvenţii acestora să se poată integra mai uşor în mediul lingvistic şi social. Centrele urmează să fie dotate cu utilaj de calcul şi video performant, materiale didactice, astfel ca să trezească interesul întregii populaţii pentru studierea limbii române, a specificat Potîng.

Elena Beleacova, director general al BRI, a constatat că o instruire bună a alolingvilor, în vederea cunoaşterii limbii de stat, contribuie la o comunicare adecvată între etnii pe întreg teritoriul ţării, precum şi la integrarea lingvistică a minorităţilor în societate.

Potrivit Luciei Cucu, director al Asociaţiei Naţionale a Trainerilor Europeni din Moldova, în perioada 2010-2011, peste 700 de alolingvi au beneficiat de un vast program de predare şi învăţare a limbii române, desfăşurat cu suportul financiar al Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE (cu sediul la Haga). Un număr de cinci absolvenţi al acestui program au primit, azi, certificate de cunoaştere a limbii de stat, notează MOLDPRES.

1 comentarii:

Qmader spunea...

Frumoasa actiune si, ce-i important, exact la timp. O mica doleanta doar, in context: afisele celor „cinci centre de învăţămînt şi predare a limbii române pentru alolingvi.” sa fie completate in l.transnistreana, l.gagauza, l.nisporeneana. In partea de sus /centru, mascat - in l.rusa. Pe verso - in l. maldaveneasca, cu ieroglife - pt prosti.
Imperios necesar, de asemenea, e ca fiecare Centru sa fie dotat cu cate un VC - pt organizatori, controlori si alolingvi.
In rest - noi suntem acasa; noi suntem maldaveni; „gavarite normalino. Rumani von iz Maldavii”. Speranta mare in cei „cinci absolvenţi al acestui program (care) au primit, azi, certificate de cunoaştere a limbii de stat” - ei vor fi avangarda combaterii l.romane de pe teritoriul statului nostru rodnoi. Mare pacat de „suportul financiar al Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE (cu sediul la Haga)”, cheltuit - nu stiu unde, nu stiu ce - de guvernantii filorusi. Mihai D.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: