Ștefan cel Mare și Sfânt... citește ziarul

4 noiembrie 2011
Ziarul "Jurnal de Chişinău" a realizat un spot în care a apare domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt, scrie ziarul Timpul. Ştefan cel Mare şi Sfânt coboară de pe soclu, îşi aruncă spada şi citeşte un ziar. Părerile publicului, în ceea ce priveşte originalitatea spotului video, sunt împărţite, însă specialiştii atrag atenţia: acest spot video nu este nici haios, nici original. "Se neglijează o Lege, care stipulează clar ce este un Simbol cu statut de emblemă naţională complementară!", spune Vlad Mischevca.
Vlad Mischevca este membru al Comisiei naţionale de Heraldică şi doctor în istorie şi a declarat: „ arată foarte sumbruneinspirat şi defăimător la adresa însuşi a monumentului, cu statut de emblemă neoficială la categoria „Monumente de for public” şi nu este permisă o asemenea publicitate dubioasă. Mediatizarea într-un mod grotesc de animaţie computerizată a acestui vestit monument nu poate să ne provoace decât stupoare şi să ştirbească din grandoarea emblematică a Monumentului. Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău face parte din Lista candidaţilor la statutul de embleme naţionale complementare, la categoria Monumentul Naţional. În plus, această imagine emblematică urmează să apară şi în paginile noului paşaport biometric al cetăţenilor RM şi este tipărit pe toate bancnotele emise de Bănca Națională a Republicii Moldova.”
Dacă am vrea să ne destindem puțin...am putea presupune, am putea spera că Ştefan cel Mare şi Sfânt....citeşte ziarul Sportul, pentru că dacă ar pune mâna cumva pe oricare dintre ziarele noastre, din România sau R. Moldova....să vadă ce facem şi ce scriem, ce-am făcut cu Moldova....care n-a fost a lui, nici a urmaşilor lui, ci a....
Vă prezentăm mai jos explicațiile istoricului Vlad Mischevca.

I.D.
*
La umbra slăvitului voievod
se încalca o Lege, care stipulează clar ce este un Simbol cu statut de emblemă naţională complementară! 
Lungă şi anevoioasă a fost calea victoriei Simbolurilor naţionale în Republica Moldova şi mai este încă mult până când vom conştientiza rostul şi valoarea lor perenă. Alături de Stemă şi Tricolor mai sunt un şir de însemne identitare simbolice neoficiale ale Republicii Moldova, care trebuiesc cunoscute şi venerate. Actualmente publicitatea ne dictează în toate şi-i îndrumă pe toţi. Dar, ar trebui să mai existe şi anumite limite în ceea ce priveşte utilizarea Simbolurilor naţionale (Drapel, Stemă, Însemne oficiale şi complementare ale naţiunii, statului ect.) ce ţine până la urmă de simţul bunului gust şi al demnităţii naţionale atunci când se apelează la figuri istorice şi analogii emblematice. Deoarece, nu toate sunt bune de imprumutat de peste hotare (ex.: „Statue of Liberty din NY” - simbolul naţional al SUA tirajat în cele mai diverse şi deocheate ipostaze), căci - nu tot ce este hăios este si lăudabil etc... Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău face parte din Lista candidaţilor la statutul de embleme nationale complementare, la categoria Monumentul Naţional. (Vezi: S.Andrieş-Tabac, „Identitatea simbolică neoficială a Republicii Moldova” în revista „Akademos”, nr.1 (20), martie 2011, p.131-138).
Acţiuni concrete în stabilirea emblemelor naţionale complementare au fost întreprinse de CNH pe parcursul ultimilor ani, printre care şi cele din 2010, cu ocazia pregătirii volumului „Simbolurile naţionale ale Republicii Moldova” (Chişinău, 2010) în cadrul Instituţiei publice „Enciclopedia Moldovei”. Cartea a inclus compartimentul „Simboluri naţionale derivate şi complementare”. Iar înTabloul general al candidaţilor la statutul de emblemă neoficială a Republicii Moldova pentru reprezentarea în paginile noului paşaport biometric, propus la Masa rotundă „Identitatea simbolică neoficial ă a Republicii Moldova”, ediţia a II-a, din 3 februarie 2011 la categoria Monumente de for public – figurează desigur că Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău, sculptor Alexandru Plămădeală”. Ulterior printre Simbolurile recomandate de Comisia Naţională de Heraldică pentru reprezentare pe paginile noului paşaport biometric în calitate de embleme de identificare a Republicii Moldova, aprobate în şedinţa CNH din 22 februarie 2011 sunt prezente următoarele: I. Simboluri de bază, în ordinea descendentă a importanţei lor emblematice:
1. Stema de Stat;
2. Drapelul de Stat;
3. Imnul de Stat (text şi partitură);
4. Harta Republicii Moldova în context geografic;
5. Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău;
ş.a.
Astfel, această imagine emblematică urmează să apară şi în paginile noului paşaport biometric al cetăţenilor RM (potrivit planului de acţiuni stabilit, noul model de paşaport biometric va fi introdus în 2012). Iar spotul comentat deja pe larg pe internet - ma jigneste (si nu doar pe mine, probabil)...(Vezi: http://jurnal.md/ro/news/-tefan-cel-mare-a-coborat-de-pe-postament-video-212179/?fb_comment_id=fbc_10150368591164909_19410699_10150369613669909&ref=notif&notif_t=open_graph_comment#f3a2e41c484c2 )
„Imaginaţia nu trebuie să corupă imaginea” – expresia unui blogher. Or, imaginea lui Ştefan este sfântă (ca şi personajul istoric, de altfel, canonizat în 1992). Cred că cei care au realizat spotul (în care în prim plan apare Domnul Moldovei, considerat, conform unui vestit sondaj de opinie, românul nr.1 - aruncandu-şi spada si citind un Ziar = cat de original si hazliu vă pare?) au adus un mare deserviciu redacţiei ziarului, întrucât Jurnalul de Chişinău e citit de oameni culţi. Nu cred ca îndemnul de a citi trebuie sa fie conjugat cu ridiculizarea slăvitului voievod. Într-un cuvânt: prost gust si lipsa de inspiratie.
Este evident că, monumentul lui Stefan cel Mare din Chisinau, creaţia sculptorului basarabean Al.Plămădeală, este un Simbol national, cu statut de emblema neoficială la categoria „Monumente de for public” si NU este permisa o asemenea publicitate dubioasă. Mediatizarea într-un mod grotesc de animaţie computerizată a acestui vestit monument nu poate să ne provoace decât stupoare şi să ştirbească din grandoarea emblematică a Monumentului de for public.
Deoarece, după cum s-a menţionat deja: „Prin valoarea artistică şi simbolică excepţională, precum şi prin ataşamentul sincer manifestat de cetăţeni, monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău a depăşit cu mult faima oricărui alt monument de for public din Republica Moldova şi de departe este o emblemă naţională în tot înţelesul cuvântului”. (Simbolurile naţionale ale Republicii Moldova. –Coord. S.Andrieş-Tabac. Chişinău: Enciclopedia Moldovei, 2010, p.360).
ANEXĂ:
Extrase din LEGEA Nr. 86 din 28.07.2011 „Cu privire la simbolurile publice”.
Publicată: 04.10.2011 în Monitorul Oficial Nr. 164-165,   art Nr : 478
Data intrarii in vigoare : 01.01.2012.
Articolul 1. Domeniul de reglementare -  Prezenta lege reglementează raporturile juridice care ţin de înregistrarea, protecţia juridică şi utilizarea simbolurilor publice aferente domeniilor: heraldic, vexilologic, imnologic, sigilografic, faleristic şi uniformistic.
Articolul 3. Noţiuni principale
În sensul prezentei legi, următoarele noţiuni principale semnifică:
simboluri publice – totalitate a însemnelor heraldice, vexilologice, imnice, sigilografice, faleristice şi uniformistice destinate identificării posesorului şi etalate în acest scop;
simboluri naţionale – simboluri de stat şi alte însemne care indică identitatea Republicii Moldova ca stat sau ca entitate colectivă;
Articolul 4. Simbolurile naţionale
(1) Simboluri naţionale sînt:
...n) emblemele naţionale oficiale complementare (floristice, zoomorfe, avimorfe, monumentale etc.);
Articolul 14. Protecţia juridică a simbolurilor publice
(1) Simbolurile publice beneficiază de protecţie juridică dacă sînt noi şi individualizante din punct de vedere semantic.
(2) Simbolul public se consideră nou dacă nu a fost făcut public pînă la data înregistrării.
(3) Simbolul public se consideră individualizant dacă impresia generală pe care o produce este distinctă de impresia generală pe care o produce orice alt simbol public înregistrat.
(4) Beneficiază de protecţie juridică numai simbolurile publice înregistrate în Armorialul General al Republicii Moldova.
(5) Profanarea simbolurilor publice atrage răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Articolul 15. Dispoziţii finale şi tranzitorii
(1) Prezenta lege intră în vigoare la 1 ianuarie 2012.
(2) Simbolurile naţionale în vigoare ale Republicii Moldova adoptate conform legislaţiei vor fi înregistrate în Armorialul General în condiţiile prezentei legi...

dr., confer. Vlad MISCHEVCA (membru al Comisiei Naţionale de Heraldică)
sursa: 
www.asiiromani.com

1 comentarii:

Anonim spunea...

hai lasa-ma ,americanii isi fac chiloti cu drapelul lor national,si cu toate acestea nu sunt mai putin patrioti decit noi.E nostim si atit,ii mai urit cind jidanu de hazanov s-a deghizat in Stefan Cel Mare si facea publicitate electorala pentru comuisti,asta ar trebui sa ne deranjeze de fapt.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: