El se jura că nu fură, dar l-am prins cu regiunea transnistreană în gură!

24 noiembrie 2011
”Sunt gata să jur pe Biblie, Coran sau o altă carte”sfântă”, că Federaţia Rusă a respectat ”până la ultima virgulă” toate angajamentele asumate la Summit-ul de Istanbul din 1999”, a declarat marți, 22 noiembrie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o întâlnire cu studenţii de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova(ULIM), scrie arena.md, preluata de Romanian Global News.
Tratatul despre armamentele convenţionale în Europa semnat la Istanbul include o parte componentă ce prevede retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova. Acea parte este cunoscută sub denumirea ”Acordurile de la Istanbul” din 1999.
”Prezenţa pacificatorilor ruşi şi a contigentului redus de militari, care păzesc arsenalul enorm de armament și armament din regiunea transnistreană nu are nicio legătură cu acordul de la Istanbul”, a menționat Serghei Lavrov, mirat fiind si el de tupeul pe care il are.
Potrivit oficialului rus, ”după înregistarea unor progrese în soluţionarea problemei transnistrene, aceste stocuri de armament vor fi lichidate, iar militarii ruși nu vor mai avea ce să păzească” .
”Mai mult de jumătate din armamentul stocat acolo a fost evacuat în 2003. După ce a eşuat semnarea acelui document (n:n.Memorandumul Kozak, adica federalizarea R. Moldova si transnistrizarea ei), retragerea armamentului şi a muniţiilor a fost suspendată, întrucât administraţia din regiune a creat bariere şi impedimente pentru aceste acțiuni”, a relatat Serghei Lavrov.
Șeful Diplomației ruse a subliniat că ”imediat se va ajunge la un compromis în soluţionarea problemei transnistrene, Federația Rusă va continua retragerea muniţiilor”.
Compromis, in opinia Rusiei, insemnand acceptarea federalizarii R. Moldova, operatiune care va pune sub controlul Moscovei intreg teritoriul basarabean.
”Noi nu avem ce face acolo şi aceste muniţii nu au ce căuta acolo”, a declarat Serghei Lavrov, care a adăugat că țara sa este ”îngrijorată de faptul că acest armament să nu ajungă în mâini străine sau să nu explodeze”.
Ministrul de Externe din Federația Rusă a efectuat o vizită de lucru marți, 22 noiembrie, la Chișinău, la invitația vicepremierului Iurie Leancă, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: