Dorin Chirtoacă la Tiraspol: Din puţinul pe care îl avem, promitem ajutor şcolilor de limbă română

13 noiembrie 2011
Liceul ,,Lucian Blaga” de la Tiraspol a marcat sâmbătă, 12 noiembrie, 20 de ani de la fondare. Printre oaspeţii la manifestare s-a numărat primarul municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale Ştefan Urâtu, preşedintele fracţiunii Partidului Liberal în CMC Ion Gabura, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Biroului pentru Reintegrare din cadrul Guvernului de la Chişinău.
 
Edilul capitalei le-au adus elevilor dulciuri şi fructe, dar le-a promis că Primăria Chişinău le va face cadou în cel mai scurt timp 20 de calculatoare. ,,Având în vedere că Primăria finanţează mai multe subdiviziuni ale admnistraţiei centrale, am decis ca din puţinul pe care îl avem să acordăm din bugetul municipal începând cu anul 2012 suplimentar la finanţarea de stat şi finanţări pentru dotări şi dezvoltare şcolilor şi liceelor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, în semn de solidaritate cu concetăţenii noştri aflaţi într-o situaţie şi mai grea decât noi”, a declarat Dorin Chirtoacă, citat de Serviciul de presă al Primăriei.
 
În cadrul manifestării, oaspeţii împreună cu elevii au cântat cântece despre neamul românesc, au făcut poze cu tricolorul şi au depănat amintiri despre vremurile când a trebuit să apere liceul şi dreptul la limba română de agresiunile regimului separatist.
 
,,Dacă nu greşesc, în secolul al XIX-lea, Lucian Blaga spunea că veşnicia s-a născut la sat, parafrazându-l putem spune că în secolul al XXI-lea, românismul s-a născut la liceul ,,Lucian Blaga" din Tiraspol şi la celelalte şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană", a mai spus Dorin Chirtoacă.
 
ARENA precizează că Liceul ,,Lucian Blaga” de la Tiraspol este unica instituţie de învăţământ din Tiraspol cu predare în limba română, liceul fiind promotorul culturii româneşti pe malul stâng al Nistrului. În prezent, la acest liceu îşi fac studiile circa 300 de elevi.
 

ARENA

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: