Al treilea război mondial va fi între SUA și China?

27 noiembrie 2011
Expansiunea economica dar si cea militara a Chinei in regiunea Pacificului ingrijoreaza Washingtonul. De aceea, Statele Unite au incheiat un acord cu Australia privind stationarea militarilor americani in zona.
In ultimul timp, s-au acumulat tensiuni intre cele doua superputeri, facandu-i pe analisti sa prevada un posibil conflict militar in viitor, pentru asigurarea dominatiei in regiune.
Forta militara a Chinei creste pe zi ce trece. Statele Unite trimit trupe in Australia, ca raspuns. Deoarece tensiunea creste intre cele doua superputeri, Max Hastings avertizeaza in legatura cu o amenintare la pacea lumii, potrivit Daily Mail.
Americanii au fost implicati in razboiul din Coreea in anii ’50, insa atunci interventia armatei chineze a uimit lumea. Dupa aceea, zeci de ani, Statele Unite au avut o pozitie dominanta in regiunea indo-pacifica.
Cu toate acestea, totul se schimba. China a devenit o mare putere economica si tinde sa ajunga si una militara. Spectrul unui conflict armat intre superputeri, care nu a mai avut loc din 1953, se intrevede la orizont.
“Daca experienta din trecut ne este ghid, Statele Unite si China s-ar putea gasi intr-o grava criza, la un moment dat, in viitor”, a spus strategul American Paul Stares.
Marina chineza este in plina dezvoltare, achizitionand avioane si sisteme sofisticate de rachete. In acest an, China a refuzat accesul navelor americane in porturile sale. Washingtonul este din ce in ce mai sensibil la faptul ca bazele sale din Pacificul de Vest au devenit vulnerabile la rachetele chineze.
Acesta este un motiv pentru care, saptamana trecuta, SUA au incheiat un acord istoric cu Australia, pentru stationarea a 2.500 de militari americani, in partea de nord a acestei tari.
Beijingul a denuntat acordul, spunand ca “nu este adecvat sa se intensifice si sa se extinda aliante militare, nefiind in interesul tarilor din aceasta regiune”.
“Politica SUA trebuie sa creeze un climat, in care China sa nu fie tentata sa-si foloseasca puterea in regiune”, a declarat Richard Haas, presedintele Consiliului pentru Relatii Externe al SUA.
Taiwanul, o rana deschisa
O alta problema fierbinte din zona, este cea a Taiwanului, care este o rana deschisa in permanenta. SUA sunt angajate sa-i protejeze independenta. Taiwanul s-a rupt de China in 1949 si si-a stabilit un guvern propriu.
Beijingul s-a infuriat in urma vanzarii recente de arme americane catre Taiwan, in care au fost incluse si rachete balistice Patriot si 60 de elicoptere Blackhawk.
Dincolo de simplul zanganit al armeler, China desfasoara atacuri cibernetice sofisticate impotriva corporatiilor americane, cat si asupra sistemelor militare si informative guvernamentale.
Este prematur sa sugeram ca Statele Unite si China sunt pe cale sa inceapa un razboi, precum cel din noiembrie 1950. Dar nu este nicio indoiala ca SUA si China sunt dispuse sa se confrunte in regiunea indo-pacifica.
Chiar daca, din motive economice, China nu doreste un razboi, expertii militari considera ca regiunea Pacificului este locul cel mai plauzibil, pentru un conflict de mari proportii.

George Titus Albulescu – Ziare.com

1 comentarii:

Anonim spunea...

inca o prostie

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: