1924. K. Porski. Teritoriul național al românilor este mai mare decât teritoriul României de după 1918.

10 noiembrie 2011

“Istoricul sovietic K. Porski, in lucrarea sa “România”, editata in 1924, considera ca românii ce vin in contact cu slavii, maghiarii si germanii nu dezechilibreaza unitatea tipului de român.
Totodata el considera ca teritoriul national al românilor este mai mare decat teritoriul României Mari de dupa 1918, in care intra si (provincia – n.n.) Basarabia.

Citam:
Daco-romanilor le apartineau pe atunci toate pamanturile de la raul Tisa in vest, pana la raul Nistru si Marea Neagra in est, si de la cursul superior al raului Tisa si raului Nistru de Nord, pana la Dunare in sud, adica o suprafata ceva mai mare decat România Mare de azi (anul 1924 – n.n.). Pe acest teritoriu traiau daco-getii romanizati, stramosii românilor de azi.”

In prezent”, continua Porski “desi exista o oarecare diferenta intre tipurile de români care traiesc printre sau in vecinatate cu neamurile slave si românii care au venit in contact permanent cu maghiarii si germanii, aceasta diferenta este neinsemnata si nu dezechilibreaza unitatea tipului de român”. ”

Gheorghe Ghimpu

(Sursa: «Constiinta nationala a românilor moldoveni», Gheorghe Ghimpu)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: