Uniunea Eurasiatică - proiect geopolitic sau ”vis electoral”?

29 octombrie 2011
Lansarea idee formării unei Uniuni Eurasiatice de către Vladimir Putin, prin intermediul unui articol publicat în ziarul “Izvestia”[1] trebuie privit în contextul alegerilor prezidenţiale în Federaţia Rusă.

Premierul rus reanimează ideea mai veche de transformarea Uniunii Vamale într-o Uniune Eurasiatică după modelul Uniunii Europene, în care s-ar integra statele CSI. În viziunea lui, această nouă organizaţie supranaţională ar urma să devină un spaţiu de legătură dintre UE şi Asia. În perspectivă, Putin vede în Uniunea Eurasiatică un mijloc de creare a unei comuniuni europene de liber comerţ de la Lisabona până la Vladivostok, ceea ce ar presupune şi integrarea spaţiului UE în Uniunea Eurasiatică.
Este greu să ne imaginăm o Uniune Eurasiatică în contextul în care Bielorusia[2] şi Kazahstan[3]deja se confruntă cu mari probleme din cauza participării lor la Uniunea Vamală. Bielorusia a fost nevoită să ridice taxele de import la nivelul celor din Rusia, sperând că vă putea achiziţiona gaz şi petrol la preţurile interne din Federaţia Rusă însă acest lucru nu s-a întâmplat. În Kazahstan taxele de import la produsele electrocasnice au crescut de 3-4 ori, iar la automobile de 30-40 de ori, au fost introduse taxe de import la produse alimentare (inexistente anterior), ceea ce a determinat o creştere catastrofală a preţurilor şi scăderea nivelului de trai. Ucraina şi Republica Moldova riscă să între într-un colaps energetic în cazul lansării în 2015 a proiectului SouthStream şi reducerea a cantităţii de gaze livrate[4]. Gazprom a respins propunerea preşedintelui Viktor Ianukovici de construcţie a gazoductului pe ţărmul ucrainean[5], ceea ce ar determina Kievul să respingă pe viitor ideea oricăror „uniuni” ale Kremlinului, care nu au nici un fundament economic reciproc avantajos. Aşa cum s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, în relaţia sa cu Rusia, Republica Moldova este nevoită să se alinieze politicii externe a Ucrainei. În aceste condiţii, mai reală ar părea o „uniune intergalactică” decât o Uniune Eurasiatică.
Conform sondajelor sociologice, majoritatea cetăţenilor regretă destrămarea URSS. În acelaşi duh fiind şi “ruşii de pretutindeni” sau “compatrioţii ruşi” din spaţiul ex-sovietic. Iată de ce idea “restabilirii unui Imperiu măreţ” poate servi perfect în calitate de locomotivă electorală. Aici am putea face o paralelă cu “unionismul” lui Traian Băsescu, care a atras voturile românilor din afara ţării, fiind deplin conştient că nu poate realiza ceea ce a promis. În cele din urmă, aşa este electoratul: el nu are nevoie de soluţii la problemele socio-economice, ci de „vise”. Să nu uităm că Putin, Băsescu sau Voronin sunt doar nişte furnizori de „vise politice”. Astăzi, potrivit Centrului sociologic Levada din Federaţia Rusă, 60 la sută din ruşi regretă destrămarea URSS. Sociologii explică acest fenomen prin dorinţa de stabilitate şi neîncredere în viitor[6]. În acest context, mesajul lansat de Putin are un caracter pronunţat electoral. Acelaşi lucru evidenţiază şi Aleksand Dughin, în cadrul unui interviu[7].
Vladimir Putin are nevoie de o revenire spectaculoasă la tron. Cu toate astea, atmosfera din Rusia nu mai este cea care a fost în 2000, după plecarea lui Elţin. După eşuarea aşa-numitului “Front popular”, Vladimir Putin are nevoie de un vis care ar scoate ruşii din plictiseală şi pesimism, de un val de entuziasm care l-ar legitima nu atât în calitate de “lider naţional”, cât în calitate de “Împărat al Eurasiei”. Totuşi, ulciorul nu merge de multe ori la apă. Conform ultimelor sondaje de opinie din Rusia, 29 la sută din ruşi ar dori revenirea lui Putin, 11 la sută – ar dori ca Medvedev să rămână preşedinte, iar 27 la sută nu ar dori nici pe unul, nici pe altul[8] – această categorie de cetăţeni ar putea crea mari probleme pe viitor. Ruşii s-au plictisit, vor şi ei o schimbare.
În pofida mesajelor „de uz intern”, Federaţia Rusă vrea să se integrează în spaţiul economic european, iar statele din fosta URSS nu mai reprezintă o prioritate. Rusia are de rezolvat propriile probleme economice şi socio-demografice.



[1] http://izvestia.ru/news/502761
[2] http://www.km.ru/bsssr/2011/07/13/otnosheniya-rossii-i-belorussii/ot-tamozhennogo-soyuza-belorussiya-terpit-lish-ubyt
[3] http://www.rosbalt.ru/exussr/2011/09/29/895444.html
[4] http://www.adevarul.ro/moldova/economie/Proiectul_South_Stream-va_lasa_Ucraina_si_Moldova_fara_tranzit_de_gaze_0_437956220.html
[5] http://www.km.ru/biznes-i-finansy/2011/09/16/yuzhnyi-potok/gazprom-otverg-ideyu-stroitelstva-yuzhnogo-potoka-po-terri
[6] http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15246605,00.html
[7] http://rossia3.ru/news/2011/10/04/15:59:50
[8] http://www.levada.ru/03-10-2011/tandem-putina-i-medvedeva


autor: Octavian Racu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: