Gheorghe Cutasevici

21 septembrie 2011


In anul 1977 poetul Gheorghe Cutasevici, originar din s. Tartaul, judetul Cahul (a.n. 1938), a scris cartea de versuri intitulata «Hora luminii», urmand gandul ascuns ca ea sa apara in anul 1978, anul aniversarii 60-ea de la Marea Unire.

In volum a fost inclus si ciclul-poem «Patria in freamat verde», «potrivit caruia, spune criticul literar Ion Vornicu, partile (poeziile) poemului, pastrandu-si independenta deplina, contribuie la realizarea intregului, a ideii lui de ansamblu». Dar intregul pentru poetul basarabean Gh. Cutasevici era acrostihul «ROMÂNIA». Prin expresia «Asta-i Patria, etern cuvant», poetul a spus totul: ca el e român, ca Patria lui e România, ca dorinta lui e revenirea la Patrie, ca românismul este crucea lui.

ASTA-I PATRIA, ETERN CUVANT
R
am vanjos cu frunza verde-n cant,
Om cu dorul seva din pamant,
Munca, fericire si avant,
Înfratire-n fapta si in gand.
Nastere din tot ce e mai sfant,
Imn de maretie rasunand:
Asta-i Patria, etern cuvant!

(Mentionam ca numele Patriei tuturor romanilor – ROMÂNIA – este format din prima litera a fiecarui rand).

Din cauza vigilentei cenzurii, instaurata de regimul comunist de ocupatie, indraznetul patriot roman nu si-a putu publica cartea nici in 1978, si nici in 1980. In vara anului 1980 intregul tiraj al cartii mentionate a fost nimicit chiar la aparitie, chipurile, pentru o «diversiune ideologica».

Pana la aparitia celor scrise de poet au trebuit sa treaca 19 ani. In 1996 fortele antiromanesti si proimperiale nu au putu impiedica publicarea poemelor cu pricina. Ele au vazut lumina zilei in volumul cu titlul «Cantec despre casa mea».

Gheorghe Ghimpu
(Sursa: «Constiinta nationala a românilor moldoveni», Gheorghe Ghimpu)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: