"SuperManu", românul erou la Londra

12 august 2011
Românul Adrian Manu
Românul Adrian Manu a salvat o femeie nevoită să sară de la etaj, dintr-o clădire incendiată de huligani, la Londra. Nu se consideră erou. Imaginea, care a devenit un simbol al violenţelor din Anglia, are propria poveste.„Adevărul“ a stat de vorbă cu fotografa care a surprins momentul.

Adrian Manu (38 de ani) a reuşit să treacă de cordonul de poliţie, chiar înainte ca o tânără de origine poloneză să sară dintr-o clădire în flăcări. Multe ziare britanice au publicat poza şocantă şi povestea polonezei. Salvatorul ei spune că nu aşteaptă mulţumiri de la nimeni.„Nu sunt un erou. Eram pur şi simplu acolo", a povestit românul pentru „Adevărul". „Nu o cunoşteam pe femeie. Locuim în zona Craydon (din Londra) amândoi, dar până atunci nu o mai văzusem", povesteşte Adrian, pentru „Adevărul". „Când am observat că blocul din vecini este în flăcări, m-am dus împreună cu un prieten, tot român, să dăm o mână de ajutor. Nu doar noi. Tot cartierul se strânsese. Şi o găleată de apă dacă aruncam fiecare, tot era bine", spune bărbatul.

Supărat pe poliţişti

Poliţiştii care se aflau la faţa locului au format un cordon în faţa intrării clădirii în flăcări şi nu au lăsat pe nimeni să intervină până la sosirea pompierilor. „Cineva din mulţime a strigat că o perdea de la etaj se mişcă. Atunci le-am spus poliţiştilor că este cineva în clădire şi am şi vrut să intrăm. Dar au început poliţiştii să strige la noi, să ne vorbească urât", povesteşte Adrian, supărat pe poliţiştii britanici, care nu au vrut să intervină. „M-am certat cu ei. I-am zis unuia să-şi dea uniforma de poliţist jos, să se ducă să plimbe câini prin parc, să spele maşini, dar nu să fie poliţist", a mai adăugat vâlceanul. Adrian a reuşit să treacă de cordonul de poliţie, moment în care femeia disperată se pregătea să sară pe fereastră. „Erau acolo pe jos saltele, cârpe şi nişte perne, aruncate de locatari. Le-am pus unele peste altele. Femeia a sărit şi eu am prins-o în braţe. Atât", spune românul cu modestie.

Femeia, o poloneză de 32 de ani, n-a scos câteva clipe niciun cuvânt. „Plângea , era foarte speriată. Sărise aşa, în pijama, cum a prins-o incendiul", spune Adrian, care nu aşteaptă mulţumiri de la nimeni pentru fapta sa. S-a mirat că poliţia nu a făcut nimic după ce femeia a fost salvată, că nimeni nu a chemat nicio salvare, să vadă dacă e bine. „A venit un prieten şi a luat-o aşa, în pijama cum era. Mie mi-a spus un poliţist că, dacă nu tac, mă arestează", povesteşte bărbatul. Românul-erou, Adrian Manu a rămas pe străzi până la ora 4.00 dimineaţa de frica huliganilor care au devastate cartiere întregi din Londra. „Mi-era frică că vine vreunul şi îmi dă foc în somn", spune el.

Este extrem de intrigat de violenţele şi actele de vandalism din ultimele zile, petrecute în mai multe oraşe din Regatul Unit. „Ăştia nu sunt infractori, nici măcar găinari. Trebuie să fii nebun, să spargi un magazin doar ca să furi o sticlă de vin de trei lei", povesteşte Adrian. Bărbatul este din Bălceşti (judeţul Vâlcea), „de acolo, de la Mitică Dragomir", cum îi place să spună. Munceşte în construcţii în Marea Britanie de patru ani. „Suntem muncitori, dar aici se uită la noi românii, ca la ultimii oameni. Nu beneficiem de ajutor de şomaj sau de altfel de asistenţă. Şi ăştia (care jefuiesc) au locuinţe de la stat", spune Adrian.

„Credeam că e o ţară civilizată"

Monika Konczyk are şi ea o poveste la fel de plină de emoţie. Poloneza în vârstă de 32 de ani, venise la Londra, la sora ei, abia în martie. Lucra la un magazin în Londra şi nu-şi închipuia că într-o ţară civilizată i se poate întâmpla aşa ceva. Experienţa clădirii în flăcări şi săritul pe geam nu o va uita prea uşor. Nu voia să sară de la etaj pentru că era convinsă că va muri, zdrobită de asphalt, au povestit martorii oculari. „Îi tot spunea surorii ei, că are lucruri în apartament, pe care nu vrea să le lase acolo", au mai relatat martorii. Sora ei a convins-o să sară. Evenimentele au marcat-o. „Monika se duce deja la un doctor. Noi bănuim că suferă o depresie. Este foarte tăcută de atunci şi nu pare deloc în apele ei", a spus sora femeii. Însă povestea imaginii-simbol nu ar fi existat, iar Adrian Manu nu ar mai fi devenit erou, dacă Amy Weston, de la agenţia Wenn, nu ar fi surprins pe cameră momentul.

Ochi de fotograf

Văzuse incendiul de la depărtare şi s-a apropiat. „ Afară erau şase sau şapte oameni care ţipau şi plângeau. (...) Un bărbat în cămaşă albă ţipa că o fată se află la fereastră şi că e gata să sară. A alergat spre ea, însă au apărut poliţistii care l-au tras înapoi şi s-au îndreptat spre ea", a relatat fotografa. Weston a afirmat că, după ce femeia a sărit „oamenii s-au îngrămădit şi nu am putut să văd ce s-a întamplat cu ea. (...) Mulţimea era furioasă, şi oamenii se acuzau unii pe ceilalţi ca au declanşat incendiul", a mai spus Weston.

Jefuit la Londra

George Covaci, un alt român care trăieşte la Londra, a fost atacat sâmbătă seara, după ce şi-a făcut cumpărăturile într-un magazin. Potrivit Realitatea TV, când a ieşit din magazin, a fost încercuit de cinci persoane cu glugi pe cap. I-au luat cumpărăturile, banii şi telefonul mobil. Violenţele, care au izbucnit sâmbăta trecută, au afectat, timp de patru nopţi, consecutiv, Anglia, numeroase magazine fiind jefuite, iar numeroase clădiri incendiate. Sute de oameni au fost arestaţi. Şocant este că printre suspecţii de vandalism şi furt sunt studenţi eminenţi, un angajat al operei, ba chiar şi fiica unor milionari. Laura Johnson (19 ani) a fost prinsă de poliţie într-o maşină plină cu electronice, ţigări şi alcool, în valoare de peste 5.500 de lire sterline. Le furase. Cel mai tânăr participant la violenţele este un băiat în vârstă de 11 ani, care a furat dintr-un magazin. El a fost adus la tribunal, chiar de mama sa.

sursa: Adevărul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: