Elevii nu vor mai studia disciplina „Istoria românilor”

10 august 2011



Începând cu acest an de studii, elevii din instituțiile preuniversitare vor studia un singur obiect  - Istoria, și nu două cum era până acum. Asta pentru că s-a decis cumularea curricumului de la disciplina Istoria românilor și cea universală. O declarație în acest sens a fost făcută de către ministrul Educației, Mihai Șleahtițchi, după ședința de astăzi a Executivului.
Potrivit lui, în 2010, în Republica Moldova a fost elaborată concepția educației istorice, în baza căreia a fost elaborat curricumul școlar la disciplina Istoria. „Aceste modificări în programul școlar sunt în strictă concordanță cu standardele europene și punctul de vedere al organismelor internaționale. Manuale, de asemenea, se vor numi manuale de Istorie”, a punctat ministrul.Disciplina școlară Istoria va consta din trei compartimente: 50% istorie universală, istorie națională 55% și istoria locala sau regională alte 5%.

„În acest an de studii, 2011-2012 vor fi trei manuale de istorie: pentru clasa a 5-a, pentru clasa a 10-a și pentru clasa a 12-a. Manualul de Istorie a românilor va fi oferit opțional și va fi recomandat de către profesori în anumite situații, pe anumite segmente. Noi cu plăcere acceptăm orice alt manual, care ar putea servi drept sursă suplimentară”, a precizat Șleahtițchi.

UNIMEDIA precizează că  guvernarea comunistă a promovat constant excluderea istoriei românilor ca disciplină de studiu din şcolile din Republica Moldova, fapt ce a generat protestele elevilor şi istoricilor. Începând de la 1 septembrie 2006, cursul de „Istorie Integrată” a fost introdus în şcoli ca disciplină obligatorie. După trei ani, în 2009, Istoria Românilor a revenit în școli.


Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi

29 comentarii:

Dr.Gonzo spunea...

de ce nu Istoria Colonizarii Moldovei?

Dragoș Galbur spunea...

De fapt PLDM, prin persoana lui Mihai Șleahtițchi, scoate Istoria românilor, la rugămintea PCRM, aceasta fiind o condiție pentru potențiala alianță între cele 2 partide.

Anonim spunea...

ce mutra...

Anonim spunea...

mai bine istoria comunismului......... idioti ce sunteti...... provocati greata!!!!!!!!! cum sa scoate-ti istoria ROMINILOR???? e tot ce ne-a mai ramas, si asa suntem un popor care nu-si cunoaste istoria si limba. si voi inca vreti sa ne injositi Tara??? nenorocitilor sa va fie rusine

Anonim spunea...

Ministerul Educatiei - a innebunit i-au cumparat dracii...

Dragoș Galbur spunea...

Șleahtițchi are 2 dosare penale pe când era prof la Bălți, pentru corupție !

Anonim spunea...

eehhhhh...daca o mai fac si pe asta...s-a dus neamul nostru......cumparat de comunisti ............iti vine sa-i bati .P.

Anonim spunea...

Imi aduc aminte SMS-urile pe care le trimiteau profesorii de liceu catre tov. Sleahtitchi cand a fost numit Minstru al Educatiei: "In sfarsit, avem ministru + cultura!"
Si vorba de popor ar continua acum ...

Anonim spunea...

porcalani ce sunteti!!! noi vam votat dar voi acuma ce faceti??? care istorie nationala?? noi suntem romani si punctum si trebuie sa invatam limba romana!!!Sa gasit inca un bou care sa ne spuie ca noi nu suntem romani si avem o istorie aparte!!!!

Anonim spunea...

trebuie sa ieshim la proteste!!!!

Dragoș Galbur spunea...

Nu-i interesează pe ei că iese lumea la proteste ((

Anonim spunea...

macar asta sa o facem!!

Anonim spunea...

Am asteptat schimbare si in acest domeniu de la noua guvernare, dar si aici raminem deceptionati...Oricum profesorii care au demnitate vor face ceia ce stiu ca trebuie pentru o buna crestere a tinerii generatii. Cei de la guvernare , probabil considera ca istoria neamului romanesc deja o cunoastem, de ce nu ar amesteca-o printre alte semintii. Sunt sigura ca multi dintre ei ar face bine sa o invete.

Anonim spunea...

http://www.facebook.com/groups/153483594731521/

Anonim spunea...

Nu știu cum voi, iar eu refuz sa invat o istorie falsa cum o prefera politicienii nostri si cred ca multi colegi de ai mei ma vor sustine.

Anonim spunea...

Oamenii astia merita inchisi pe viata, deoarece isi bat joc de un neam intreg... de neamul romanesc. Sa le fie rusine. Lasati, ca intr-o buna zi ne vom uni, si vom forma o singura tara pe nume Romania... iar acesti oameni vor plati pentru faptele lor.

Anonim spunea...

La Istoriea romanilor am avut 10...o cunosteam si o cunosc la perfectie,dar nici cum nu pot intelege...de ce cereti unire cu Romania? Basarabia e Basarabie,Romania e Romanie...

Anonim spunea...

poate studiem "istoria lu' măta" domnule ŞLIUHTIŢCHI...

Anonim spunea...

România, proasta Europei, bătaia de joc a haholilor

Având în vedere că ministrul de Externe este preocupat doar să aducă milioane de voturi din diaspora pentru PDL, România a ajuns proasta Europei, bătaia de joc a haholilor de la Kiev.
Prigonirea şi deznaţionalizarea românilor din Ucraina se realizează din ce în ce mai agresiv, timp în care diplomaţia de la Bucureşti are reacţii mai ceva ca ale unei mâţe leşinate.

http://www.ziuaveche.ro/opinie/romania-proasta-europei-bataia-de-joc-a-haholilor-46360.html

Georgiana T spunea...

:-t

Anonim spunea...

"ministrul de Externe este preocupat doar să aducă milioane de voturi din diaspora pentru PDL"

"Pentru PDL"!
Deci ca şi în 2009 ASTA îl roade !
S-a dat imediat de gol PROVOCATORUL PSD-PNL-KGB,adică PCRM-PLDM-PD de peste Prut,COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă!

Iată de ce sunt pline forumurile de propagandişti ai urii ruseşti anti-româneşti ascunşi sub FALŞI PATRIOŢI!
Iată de ce VIPERELE KGB fierb de ură ne-PUTIN-cioasă:

Preşedintele Traian Băsescu:

*A LUPTAT 6 ani cu CIORONIN să deschidă cele două noi consulate la Bălţi şi Cahul !
ACUM,în 2011 A REUŞIT să deschidă şi Consulatul din Ungheni.
*A promis SCHIMBAREA legii CETAŢENIEI,A SCHIMBAT-O!
*A promis PERMISE DE MIC TRAFIC,le-a ÎNFIINŢAT!
*A rezista PRESIUNILOR URIAŞE RUSEŞTI(vezi războiul gazelor,South Stream,santajul cu “secuimea”) şi NU A ABANDONAT Basarabia!
*A promis 100.000.000 de EURO Basarabiei,CU TOATĂ CRIZA din Ţara Mama,le-a oferit.
*A iniţiat INTERCONECTAREA reţelelor de GAZE şi CURENT ELECTRIC peste Prut SCĂPÂND Basarabia de ŞANTAJUL ORDINAR RUSESC cu gaze şi curent.
*A CONDAMNAT de la TRIBUNA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI Pactul Ribentrop-Molotov.
*A cerut RETRAGEREA ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE din Basarabia.
*A introdus în Strategia de Apărare a României PERICOLUL prezenţei ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE şi şi-a rezervat DREPTUL DE A INTERVENI INCLUSIV MILITAR în caz că Basarabia CERE AJUTORUL.

*A înfiinţat în Ţara Mama 5(CINCI!)noi centre unde SE POT DEPUNE ACTELE pentru REDOBÂNDIREA CETAŢENIEI ROMÂNEŞTI.
*A dispus DUBLAREA numarului de BURSE STUDENŢEŞTI pentru basarabeni.
*A obtinut MĂRIREA BURSEI pentru STUDENŢII ROMÂNI basarabeni
*A avut grijă ca MII DE COPIII ROMÂNI basarabeni să se bucure de TABERELE din Ţara Mamă(litoral,deltă,munţi)
*A sprijinit LICEELE ROMÂNEŞTI din Transnistria
*A trimis în Basarabia zeci de jandarmi şi pompieri cu toate echipamentele necesare şi astfel au fost salvaţi sute de ROMÂNI basarabeni
*A oferit Basarabiei ajutorul Ţării Mamă ROMĂNIA- 500 de TIR-uri cu materiale de construcţie pentru a reface până în iarnă 1000 de case distruse sau avariate
*Astfel ZECI DE TIR-uri cu SUTE DE TONE de saci de grâu,faină,zahăr şi ulei de gătit au ajuns la Obileni la sărmanii ROMÂNI basarabeni CARE AU PIERDUT TOTUL în urma catastrofei inundaţiilor!
Şi a facut asta în condiţiile în care,pe fondul inundaţiilor catastrofale care sufocau şi România, era "tocat" zilnic de COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă de peste Prut-Antena3-RealitateaTV
*Ţara Mamă plăteşte CEL MAI MARE PREŢ DIN LUME pentru gazele ruseşti(peste 500 de dolari mia de metri cubi faţă de 150 cât plăteşte Basarabia acum).Este UN PREŢ POLITIC pentru că Preşedintele Băsescu NU VA ABANDONA NICIODATĂ Basarabia în ghearele Călăilor OCUPANŢI RUŞI!!!
*NU A CEDAT şantajului RUSESC exercitat prin SLUGILE Franţa şi Germania şi a preferat ca Ţara Mamă SĂ NU INTRE ÎN SCHENGEN decât să ne abandoneze pe NOI,ROMÂNII basarabeni!

Anonim spunea...

***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

Anonim spunea...

E clar!
Este aceeaşi strategia RUSEASCĂ de IMPUNERE a UITĂRII,veche de 200 de ani despre care a scris şi Mihai Eminescu !

« 1984 »-una dintre frazele cheie ale cărţii – una dintre ideile care fundamentează teoria lui George Orwell cu privire la puterea extraordinară a DICTATURILOR:

„Cine controlează TRECUTUL controlează VIITORUL.

Cine controlează PREZENTUL controlează TRECUTUL.»


-George Orwell

Anonim spunea...

задергались насекомые, не будет вам истории румын, ваши же вас и кинули, так и сожрете друг друга как пауки в банке

Anonim spunea...

Nu judeca pe altii dupa tine cu*va ruseasca!!!

Anonim spunea...

а разве нет? те кого выбрали вы, вас и козлят во все дыры. дажэе в Румынии изучают предмет История а вы тут строите из себя патриотов непонятно чего. Хорош кривлятся, надо любить свою Родину а вы ненавидите все молдавское

Anonim spunea...

sciind in rusa mai bl***le,arati cat de mult iubesti "vse moldoavscoe" veneticule,mai bine invata limba si respecta pe acei care te-au primit cu piine si sare ... si posel na turbinca satana ce esti.

Anonim spunea...

Tot ce e "moldovenesc" e inventat de voi, debililor!!!

Anonim spunea...

***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: