Centrul pentru Combaterea Antisemitismului cere schimbarea definiției cuvântului "JIDAN" din DEX

8 august 2011
colaj: timpul.md
Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului din România cere Academiei Române schimbarea definiției cuvântului "jidan" din Dicționarul explicativ al limbii române, solicitând ca explicația termenului să menționeze clar caracterul peiorativ și antisemit al acestuia.
Maximilian Katz, președintele Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului, a declarat luni, într-un interviu acordat Associated Press, că acest cuvânt folosit în limba română este unul ofensator, însă acest lucru nu este explicat în dicționarul oficial.

Potrivit lui Katz, cuvântul era "auzit de evrei când erau urcați în trenurile morții", referindu-se la masacrul asupra sutelor de mii de evrei români din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

"Academia Romana a luat o expresie profund antisemită și a transformat-o într-un cuvânt legitim", a spus el pentru AP. Dicționarul spune că termenul este folosit într-un sens "familiar", dar omite să precizeze că este antisemit.

În scrisoarea adresată Academiei Romane, Centrul pentru Combaterea Antisemitismului susține că acest cuvant "exprimă rasism, ura față de rasa evreilor, ura fața de religia mozaică, defăimeaza evreii pe considerente de rasa și incită la violență împotriva lor".

Semnatarii scrisorii susțin totodata că folosirea cuvântului este ilegală în Romania, pentru că intra sub incidența unei legi ce interzice simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, încalcarea acesteia fiind pedepsita cu amenzi sau inchisoare.

Katz mai spune că organizația sa a observat și o cresterea a antisemitismului în publicațiile online românesti. "Vedem o creștere drastică în mediul online a celor care încearca să dea vină pe evrei pentru criza economica", a spus el.

Cuvântul este cel mai insultator termen care există în limba română pentru a desemna un evreu, dar este folosit în mod colocvial de românii în vârstă îndeosebi, fără ca aceștia să se cosidere antisemiți, notează Associated Press.

Csaba Ferenc Asztalos, președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminarii, care a primit de asemenea scrisoarea adresata de Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului, spune că "cererea este justificată". "Definiția cuvântului trebuie să arate adevaratul sens al acestuia, că este peiorativ și că este rasist atât pentru evrei cât și pentru țigani", a declarat Asztalos pentru AP.

hotnews.ro

4 comentarii:

Anonim spunea...

eu stiam ca jidanul este acel evreu, sa-i zic asa, venit din nordul europei. mai mult decat atat, pana in al doilea razboi mondial, jidanii aveau boala pe evreii puri, si invers. era o rivalitate foarte mare intre cele doua rase de evreiesti, asemeni celor din iudeea si samaria. de ce la noi se spune jidan evreilor? pentru ca ei nu provin din europa occidentala, ci chiar din europa de nord. deci la noi in tara evreii erau chiar jidani. mi se pare mie, sau aceasta rasa de oameni conduc lumea, si impun ce legi vor ei? cum este posibil ca intr-o tara in care exista un adevarat erou national, sa nu existe nici macar o strada cu numele acestuia?

idealbebe spunea...

Tot jidan o sa ramana!

Anonim spunea...

Ce este asa mare problema cu acest sinonim?!
In maghiara Zsidov (pronuntat 'jidov') = Evreu, si provine din germ. Jude(n)

Sa le fie rusine filologilor romani ca nu stiu atata lucru macar... Este un cuvint, ca oricare altul din dictionar, imprumutat dealungul Istoriei.

Marele nostru filolog, Emil Graur (evreu) ar ride cu lacrimi de falsa disputa!

Anonim spunea...

Singura problema in Romania este ca nu sunt corect cunoscute nici Istoria si nici Contributia corifeilor Neamului Romanesc. Si acestia nu sunt pusi la locul lor, in Pantheonul Neamului.

Bunaoara, Institutul Roman de Lingvistica nu poarta numele lui August Treboniu Laurean, Membru al Academiei Romane (sec XIX), ardelean cu o gi-gan-ti-ca Opera pentru formarea Limbii Romane moderne, abia iesita atunci din schilodirea slavona. Pe coperta Dictionarului Explicativ (vezi poza mai sus, in articol) este scris numele lui Iorgu Iordan (bulgar, cu carnet rosu de comunist...), cu totul injust daca tinem cont de contributia sa in raport cu cea a lui Aug. Tr. Laurian.

Dar ce sa facem, suntem inca sub ciuperca Moscovei... ;-)

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: