50 de ani de la construirea zidului Berlinului [foto]

14 august 2011

Germania marchează astăzi 50 de ani de la construirea Zidului care a împărţit Berlinul în două timp de 28 de ani. Au fost omagiați în special aceia care au murit încercând să treacă hotarul nedrept, împușcați de grănicerii comuniști. Comemorările au început în cursul dimineţii de sâmbătă, în capela construită pe zona unde se ridica o porțiune a zidului. La ceremonie au participat, printre alții, preşedintele german Christian Wulf, cancelarul Angela Merkel şi primarul Berlinului, Klaus Wowereit.
La data de 12 august 1961, liderul Germaniei de Est, Walter Ulbricht, dădea ordinul de lansare a operaţiunii “Trandafirul”. Zeci de mii de militari est-germani au fost desemnaţi să ridice un zid de protecţie ”antifascist”, o barieră care să limiteze exodul locuitorilor din Republica Democrată Germană către zonele ocupate de aliaţi şi care să îi împedice pe aceştia să fugă prin enclava capitalistă, adică Berlinul de Vest.
Inițial un gard de sârmă ghimpată, bariera a devenit un zid de 3,6 metri ce se intindea pe o lungime de aproape 160 de kilometri.Peste 300 de turnuri de pază au fost ridicate pentru a-i observa pe cei care vroiau sa evadeze, iar unele sectoare erau chiar minate.
Exodul a fost drastic diminuat după finalizarea Zidului: de la 2,5 milioane, în perioada 1949 – 1962, la numai 5.000 – între 1962 și 1989. Numărul celor morți în timpul tentativelor de trecere a Zidului ar fi între 150 și 700 de persoane, existând mai multe rapoarte și supoziții. Mulți alții au fost răniți.
Zidul a devenit istorie în 9 noiembrie 1989, odată cu prăbușirea Republicii Democrate Germane, primul pas spre reunificarea țării, în 3 octombrie 1990.
Evenimentul istoric este marcat și la Timișoara
Pentru a amrca împlinirea a 50 de ani de la construirea Zidului Berlinului, la Iulius Mall din Timişoara este organizată o expoziţie fotografică, pe această temă. Fotografiile, în care sunt surprinse diferite momente ale transformării de la frontieră, pot fi văzute la mall până în data de 3 septembrie. Sursa: FrontPress.ro

2 comentarii:

Anonim spunea...

Germania a fost invadată în 1945 de Călăii Ocupanţi Ruşi care AU RIDICAT ZIDUL BERLINULUI.
Ocupanţii ruşi au sfâşiat din pământul strămoşesc al Germaniei partea de est şi au numit-o RDG –Republica « Democratică » Germană.
Era un fel de RespubliKAKA Maldavski.
« Democraţia » RUSEASCĂ era impusă cu TANKURILE şi ideologia BOLŞEVICĂ exact ca şi în Basarabia.
Fraţii germani erau despărţiţi prin ZIDUL BERLINULUI aşa cum ZIDUL GHIMPAT ridicat TOT DE RUŞI pe Prut îi despărţea în mod criminal pe FRAŢII ROMÂNI.
Istoria a fost la fel RESCRISĂ DE OCUPANŢII RUŞI care s-au autointitulat la fel de mincinos ca în Basarabia-« ELIBERATORI ».
Dar germanii AU REFUZAT SĂ UITE CINE SUNT!
A fost totuşi o mare diferenţă faţă de Basarabia :

GERMANII NU au stat sub OCUPAŢIE RUSEASCĂ 200 de ani!

Şi NOI ROMÂNII basarabeni REFUZĂM SĂ UITĂM CINE SUNTEM !!!

Şi asta DUPĂ 200 de ani de OCUPAŢIE RUSEASCĂ !!!


Ca şi noi zeci de ani germanii au avut un singur gând :

SĂ SFĂRÂME ZIDUL RUSESC al Berlinului şi să RE-UNIFICE Germania!

Mii de germani au murit împuşcaţi sau în puşcăriile ruseşti pentru că au încercat să treacă la FRAŢII LOR de după Zidul Berlinului.
În 1989 GERMANII AU ZDROBIT ZIDUL RUSESC al Berlinului!
Iar în 1990 RDG-STATUL MARIONETĂ creat de ocupanţii ruşi a dispărut la lada de gunoi a istoriei.


Germanii nu s-au lăsat până ce NU AU ARUNCAT LA LADA DE GUNOI a istoriei „RespubliKAKA maldavski” a lor .

Anonim spunea...

Tocmai pentru că GERMANII NU AU UITAT NICIODATĂ CINE SUNT există azi.
Cu ce drept SLUGILE PLĂTITE DE KGB să împută forumurile cu STRATEGIA RUSEASCĂ de A BĂGA URA ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI ne interzic DREPTUL STRĂMOŞESC de a fi ROMÂNI???
Doar prin MINCIUNILE ORDINARE şi prin URA ÎNTRE FRAŢI create de aceşti slugoi ai Călăilor Ocupanţi Ruşi-
MONSTRUOZITATEA,
ABOMINAŢIA,
RELICVA MOLOTOV,
HIDOŞENIA LUI STALIN,
RUŞINEA NEAMULUI ROMÂNESC numita „respubliKAKA maldavski”

ÎNCĂ mai există.
ÎNCĂ.
Dar nu pentru mult timp.
MANKURŢII „statalişti-maldavanişti-pragmatici” din Basarabia nici nu ştiu câţi ROMÂNI basarabeni REFUZĂ SĂ UITE CINE SUNT!

Că vor Călăii Ocupaţi RUŞI sau nu,
RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: