Război bisericesc între România și Ucraina. Mitropolia Basarabiei în epicentrul acestui conflict

24 iulie 2011

Biserica românească din Camâşovca (sudul Basarabiei) aparţine aşa-zisei Mitropolii a Basarabiei, structură secesionistă, aflată pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse. Declaraţia aparţine ofiţerului de presă al Eparhiei de Odesa a Patriarhiei de la Moscova, protoiereul Andrei Novikov.

„Noi nu putem recunoaşte nici existenţa acestui locaş, nici slujbele care se efectuiază acolo, deoarece acestea nu au putere divină. Din punct de vedere politic, la mijloc sunt interesele României, care are pretenţii teritoriale în regiune”, a mai spus clericul citat.

Reamintim că recent Ucraina a fost reclamată la Comisia Europeana cu privire la incidentele de la frontierea româno-ucraineană, prin care autoritătile din Ucraina au încercat să împiedice intrarea în această țară a unor cetățeni români ce doreau să participe la sfințirea unei biserici ortodoxe dintr-o zonă cu populație majoritar românească.

"Autoritățile ucrainene au încălcat dreptul la liberă circulație al cetățenilor români ce au dorit să participe la slujba de sfințire a bisericii ortodoxe din satul Camasovca. Doar intervenția Consulatului României la Odessa a făcut posibilă trecerea frontierei de către circa 130 de reprezentanți ai societătii civile și presei.

Doi jurnaliști, însă, nu au primit dreptul de acces, sub pretextul unei interdicții emise în anul 1999, perioadă în care au relatat despre încălcările drepturilor românilor din Ucraina", se arata in sesizarea făcută de europarlamentarul român Corina Crețu.

Reamintim, totodată, că Patriarhul de la Moscova a declarat, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii mitropoliei Moldovei, că Republica Moldova este parte componentă a Sfintei Rusii. "Acest fapt este mai presus de toate graniţele politice şi niciun partid politic care ameninţă cu separarea noastră nu este în măsură să rupă această unitate. Cu cât mai devreme vor înţelege acest lucru, cu atât mai puţine forţe vor irosi", a spus Patriarhul Kirill.

24h.md

1 comentarii:

Anonim spunea...

Dictatura in toate;Religie,Politica,Economie,Media....

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: