OSCE cere din nou Rusiei retragerea trupelor din Transnistria

11 iulie 2011
OSCE cere din nou Rusiei retragerea trupelor din Transnistria
Foto: mzz.gov.si

Adunarea Parlamentară OSCE a adoptat ieri o Rezoluţie privind Republica Moldova, în care reiterează necesitatea reluării şi finalizării procesului de retragere a trupelor şi muniţiilor Federaţiei Ruse din zona transinstreană. în conformitate cu angajamentele asumate în 1999. 

De asemenea, în document se recomandă reluarea discuţiilor de soluţionare în formatul 5+2, identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană în componenţaRepublicii Moldova, precum și transformarea, prin consultări, a mecanismului curent de pacificare într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

Rezoluţia privind Republica Moldova a fost elaborată de deputatul suedez Walburga Habsburg Douglas. În cadrul celei de-a XX-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a OSCE au participat peste 230 de parlamentari din circa 50 de ţări. La reuniune a participat şi o delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova, formată din deputaţii Simion Furdui, Stella Jantuan şi Vasilii Şova.

UNIMEDIA amintește că nu este pentru prima dată când OSCE solicită Federației Ruse retragerea trupelor din Transnistria. Ultima rezoluție a fost adoptată în vara anului 2010. Atunci Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a susținut cererea ex- preşedintelui interimar Mihai Ghimpu de evacuare a trupelor şi a armamentului rusesc de pe teritoriul țării noastre. 

Rusia si-a luat angajamentul, la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul, ca isi va retrage trupele și armamentul din Transnistria, dar nu și-a îndeplinit promisiunea decât în mică măsură, în ciuda apelurilor repetate pe care Chșinăul și organizațiile internaționale le fac de mai bine de zece ani.

Sursa: UNIMEDIA

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: