Elevii alolingvi vor avea posibilitatea, de la 1 septembrie, la alegere, să înveţe una dintre materii în limba română. Este vorba despre un proiect al Ministerul Educaţiei, derulat în colaborare cu Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM), transmite Info-Prim Neo.
Viceministrul educaţiei, Tatiana Potâng, a declarat la o conferinţă de presă că până acum au fost selectaţi 12 profesori din şcolile alolingve, care vor participa, în perioada iulie-august, la treninguri de perfecţionare. Profesorii sunt din municipiul Bălţi şi din raioanele Cahul, Comrat, Glodeni şi Orhei. „În felul acesta extindem aria de utilizare a limbii române prin punerea în aplicare în cadrul unei discipline şcolare”, a declarat Tatiana Potâng.
De asemenea, pe parcursul anului şcolar vor fi organizate şedinţe lingviste, excursii, întâlniri culturale, unde elevii alolingvi vor comunica exclusiv în limba română. Tatiana Potâng este optimistă în ceea ce priveşte efectele proiectului. „Am speranţe că rezultatele vor fi bune. Dânşii au fost cei care au solicitat să studieze în limba română”, a menţionat viceministrul.
Profesorii vor fi pregătiţi de ANTEM, iar materialul didactic include cărţi, caiete cu rezolvări, CD-uri şi material ilustrativ.
Directorul ANTEM, Lucia Cucu, a spus că şi funcţionarii alolingvi continuă să înveţe limba română. Din UTA Găgăuzia au fost depuse peste 700 de cereri. La finalul cursurilor funcţionarii vor trece un test asemănător cu cel la limba engleză,TOEFL.
Programul de predare a limbii române a fost iniţiat de ANTEM la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Înaltului Comisar pentru Minorităţile Naţionale al OSCE, în anul 2005. Până în prezent au absolvit cursuri de română peste 1500 de elevi.
1 comentarii:
E un proiect bun,de altfel trebuia 20 de ani urma,dar si asa e bine.
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: