Sponsorii lui Dodon plămădesc un “front moldovenist” pentru alegerile parlamentare?

14 mai 2011
Fantomatica formațiune “Patrioții Moldovei” a lansat ideea reunirii urgentă a unui “Congres Național” al tuturor “forțelor promoldovenești” (de fapt, moldoveniste) pentru “stoparea dezintegrării Republicii Moldova”. Mesajul inițiativei nu este deloc original: “să oprim războiul politic” (se pare că am mai întâlnit undeva această lozincă). Potrivit declarației difuzate, “patrioții”- moldoveniști s-au săturat de “lupta dintre dreapta și stânga” și propun crearea unui front politic comun al tuturor partidelor de stânga și centru-stânga, fără a specifica care sunt acele forțe “forțe patriotice”. Cu toate astea, intuim despre ce formațiuni și organizații nonguvernamentale este vorba.

Îndată după alegerile locale urmează să înceapă procesul de „încălzire” a publicului pentru alegerile parlamentare anticipate. Un prim pas ar fi înființare unui front “moldovenist” și antiromânesc, format din organizații-fantomă create de adepții PCRM. Este foarte posibil ca portalul www.moldovenii.md, pentru care au fost alocate sume enorme de bani, ar servi drept platformă ideologică pentru viitoarea „coaliție”, care se va autodefini drept “statalistă” și “patriotică”, în contrast cu “fasciștii” și “unioniștii” din AIE. Desigur, în fruntea “Congresului” urmează să fie pus “eroul anului”, care a înfruntat “hidra fascistă”, Igor Dodon. Indiferent dacă el va câștiga sau va pierde – Dodon este unica figură cu “raskrutkă” a opoziției, fără de care este imposibilă lansarea unui nou proiect politic. Practic, este o vorba de o încercare palidă de a imita scenariul propulsării în “marea politică” a lui Dorin Chirtoacă și Vlad Filat în anul 2007.

Experimentul politic promite a fi unul interesant: moldovenismul nu a reușit încă niciodată să acumuleze capital politic serios, rămânând o ideologie, exclusiv a minorităților etnice din Republica Moldova (ucraineni, ruși și găgăuzi), ca o expresie a românofobiei. În pofida faptului că o mare parte a populației se declară “moldoveni”, majoritatea moldovenilor nu este nicidecum “moldovenistă”, dar nici “unionistă”. Ea este ceva ce nu reușesc și nu doresc să sesizeze politicienii. Identitatea națională nu este o problemă prioritară pe ordinea de zi a “proletariatului”. Iată de ce cred că astfel de proiecte sunt sortite din start eșecului.

A nu se uita că mai ieri toate sondajele vorbeau despre “voința nemărginită poporului de a-și lege în mod direct președintele”, pentru ca referendumul inițiat în această problemă să sufere un eșec total. Aceeași soartă ar putea avea și proiectul “patriotic”, dacă va continua să promoveza latura “moldovenistă”. Vocea poporului este foarte amăgitoare dacă nu știi cum să o asculți.

sursa: Octavian RACU

1 comentarii:

Malman spunea...

Nu e timpul sa facem un "Front Unionist"? Uniunea tuturor organizaqtiilor non guvernamentale si partidelor care militeaza pentru unirea Basarabiei cu Romania.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: