OSB Bucureşti lansează "România pentru studii" - Campanie de informare a tinerilor basarabeni

10 mai 2011
admitere, studii, romania, basarabia, tineri, burse, osb, metodologie

Campania lansată de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti se va desfăşura în intervalul mai – octombrie 2011 şi are ca scop informarea şi consilierea tinerilor români basarabeni în legătură cu metoda şi procedura prin care aceştia pot veni la studii in România. În acelaşi timp, Campania işi propune să ofere informaţii despre specificul, importanţa şi opurtunităţile pe care le ofera studiile în România. Campania este şi o modalitate de promovare a studiilor româneşti în randul basarabenilor.

Fiecare dintre voluntarii Organizatiei Studentilor Basarabeni din Bucuresti s-a confruntat cu greutăţi din cauza lipsei de informaţii în legătură cu admiterea la liceu sau la facultate, procesul de studiu şi mediul academic, în momentul în care a venit la studii în România. Cu toţii am simţit acut lipsa unui sfat sau pur şi simplu lipsa unui cuvânt bun.

Începand cu anul 2005 OSB Bucureşti s-a ocupat de informarea şi îndrumarea basarabenilor dornici de a veni la studii în România. OSB a înaintat demersuri şi a negociat an de an cu Ministerul Educatiei modul de desfăşurare a procedurii de admitere, a insistat şi obţinut majorarea numărului de locuri, majorarea cuantumului burselor etc. Astfel, am încercat să ne apropiem de tinerii care au nevoie de ajutorul nostru pentru a deveni studenţi bursieri ai Statului Roman. Prin această campanie ne luăm angajamentul de a fi alături de ei şi pe parcursul perioadei de admitere.

Camapania “România pentru studii” începe în luna mai pentru că acum este momentul în care tinerii absolvenţi de gimnaziu sau liceu încep să-şi contureze planurile despre continuarea studiilor. Noi le vom sta la dispoziţie şi le vom răpsunde la toate întrebarile .

În intervalul mai-octombrie 2011 ne propunem următoarele activităţi:

- Propuneri şi negocieri cu MECTS, MAE şi DRP privind conţinutul, elaborarea şi implementarea metodologiei de amitere la studii în România a tinerilor etnici români.
- Intâlniri la Chişinău şi în alte centre importante dintre tinerii deja stundenţi si tinerii dornici de a veni la studii.
- Conferinţe de presă privind importanţa studiilor, procedura de admitere, specificul mediului de studii din România, etc.
- Implicarea în campanie a voluntarilor, stundenţi basarabeni în România şi transmiterea mesajului în majoritatea localităţilor din Republica Moldova.
- Răspunsuri clare şi actualizate zilnic referitor la admitere, la adresa admitere_osb@yahoo.com
- Demersuri şi discutii cu MECTS, Ambasada României şi Consulatele României din R. Moldova în orice situaţie necesară, abatere de la calendar, încălcări, neclarităţi etc. OSB îşi ia angajamentul de a interveni în orice situatie, de a fi puntea de dialog dintre viitorii studenţi şi insitutiile abilitate în privinţa admiterii (MECTS, MAE, DRP, AMBASADA ROMÂNIEI, Autoritatea Naţională pentru Străini etc.)
- Informare directă a publicului prin intermediul portalului informational www.basarabeni.ro, a comunicatelor de presă, dar şi a reţelelor de socializare în privinţa tuturor aspectelor ce ţin de admitere, legislaţie, calendar etc
- Prezenţa voluntarilor OSB la Consulate în perioada admiterii, informarea directă şi discuţii cu tinerii.
- Furnizarea tuturor informaţiilor necesare şi demersuri privind acordarea în timp util a vizelor, acte necesare etc.
- Dupa publicarea rezultatelor admiterii, OSB va media dialogul dintre studenţi şi instituţiile de învăţământ, universităţi/inspectorate şcolare pentru a rezolva orice problema dar şi pentru a asigura înmatricularea şi cazarea la timp a studenţilor, condiţie necesară pentru începerea procesului de studii în cele mai bune condiţii.
- În perioada de început a anului de studii, OSB Bucureşti va organiza în Capitală o serie de acţiuni menite să încadreze tinerii nou veniţi în mediul socio-academic bucureştean.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti îndeamnă tinerii absolvenţi de gimnaziu sau de liceu din Republica Moldova să nu ezite în adresarea tuturor întrebărilor referitor la procesul de admitere. Voluntarii OSB sunt deschişi pentru dialog şi gata să remedieze orice neclaritatea, să ofere sfaturi sau informaţii utile.

OSB Bucureşti face apel la toate organziaţiile din Ţară să preia activităţile campaniei, în fiecare Centrul Universitar. Dorim astfel să valorificăm la maximum numărul de locuri oferit de statul român, iar prin intermediul mesajelor de promovare a studiilor în România ne dorim ca bursele să fie obţinute de cei care le merită.

Suntem pentru unitatea dintre cele două state româneşti iar posibilitatea oferită de România, an de an, tinerilor etnici români, prin aceste burse este cea mai potrivită metodă de a realiza această unire – Unitate Prin ştiinţă, Unitate prin Cunoaştere, Unitate prin Tineri.

Bursele de studiu oferite de Statul Roman sunt o oportunitate extraordinara pentru studenţii basarabeni de a-si valorifica potenţialul şi a-si continua studiile într-un mediu academic profesionist, organizat după modelul European. După încheierea studiilor, absolventii basarabeni sunt pregătiţi pentru a se întoarce în Republica Moldova şi a-şi aplica cunoştinţele în vederea integrării Republicii Moldova în rândul ţărilor dezvoltate şi prospere din spaţiul european.

Puteti contacta reprezenanţii OSB Bucureşti la:
admitere_osb@yahoo.com – pentru informaţii privind studiile în România
osb_buc@yahoo.com – pentru informaţii generale privind OSB
www.facebook.com/osbbucuresti - pentru a fi la curent cu toate activităţile OSB Bucureşti
www.basarabeni.ro – pentru cele mai recente demersuri, comunicate şi noutăţi privind admiterea şi nu numai.

1 comentarii:

Alex spunea...

Să sperăm că tinerii din Basarabia care vor pleca în România la studii când se vor întoarce acasă (dacă se vor întoarce) să ducă lupta până la capăt. Cu cine, știm prea bine.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: