Paul Goma condamnă complicitatea autorităților române cu iredentismul maghiar

17 martie 2011

Intr-un mesaj facut public, Paul Goma si noua asociatii romanesti din Europa si America, condamna faptul ca "de 20 de ani conducerea tarii se crede "Europeana" si refuza sa vada ca pentru unii sub masca Europenismului se ascunde irendentismul Maghiar. Asociatiile romanesti din Occident aduc in discutie si faptul ca daca acum la nivel simbolic eroul roman Avram Iancu a fost judecat de iredentistii maghiari, maine romanii din centrul tarii vor fi dati afara din propriile case, tansmite Romanian Global News.

Iata mesajul asociatiilor romanesti din Occident:

"Frați Români:

De 20 de ani Maghiarii din Ardeal isi fac stat in stat, ne persecuta conationalii si se pregatesc sa se declare autonomi si ulterior sa adere la Ungaria.

De 20 de ani autoritatile Romane isi ascund capul in nisip si se fac ca nu observa cum pierdem si Transilvania.

De 20 de ani conducerea tarii se crede "Europeana" si refuza sa vada ca pentru unii sub masca Europenismului se ascunde irendentismul Maghiar.

De 20 de ani Romania este jefuita, tinuta in saracie, sub tensiuni continue si intr-o stare de semiparalizie in care Ungurii isi face de cap.

"Ieri" l-au judecat si spanzurat public pe marele nostru erou Avram Iancu.

"Maine" Romanii din central tarii vor fi dati afara din propriile lor case iar noi vom avea nevoie de pasapoarte sa vizitam Transilvania... PANA CAND?

Frati Romani, treziti-va la realitate pana nu e prea tarziu!"

Mesajul este semnat de catre Paul Goma dar si de Comitetul Romano-American pentru Basarabia, Consiliul Roman American, Consiliul Mondial Roman, Fundatia Iuliu Maniu, Fundatia Grigore Vieru, Revista Clipa, Los Angeles, Revista New York Magazin, Revista Alternativaonline.ca, FDRM - Filiala Canada.

Marţi, 15 martie 2011, in centrul oraşului Miercurea Ciuc, Csibi Barna, un funcţionar în cadrul Direcţiei de Finanţe Publice Harghita, dar cunoscut mai ales ca fiind unul dintre liderii grupării extremiste Garda Secuiască, a organizat un spectacol în care o păpuşă de paie cu chipul lui Avram Iancu a fost judecată şi condamnată la moarte prin spânzurare de un tribunal, sub acuzaţiile de crimă împotriva umanităţii şi genocid.

Ambasadorul Ungariei convovat la MAE si Baconschi audiat la Comisia de Politica Externa a Senatului

Oskar Fuzes, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, a fost convocat în dimineata zilei de 17 martie la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu discuţiile privind discursul premierului de la Budapesta, Viktor Orban.

Ambasadorul Fuzes va discuta la Ministerul Afacerilor Externe cu unul dintre secretarii de stat.

In aceiasi problema Ministrul de Externe al României, audiat de Comisia de Politică Externă din Senat, a făcut o declaraţie referitoare la mesajul premierului maghiar Viktor Orban. Teodor Baconschi este de părere că afirmaţiile primului-ministru al Ungariei nu conţin nici un fel de "referire iredentistă".

Orice derapaj care încarcă viziunea noastră, Constituţia României, unitatea terirorială şi suveranitatea trebuie sancţionat, susţine ministrul de Externe. În cazul dat, după analiză, mesajul premierului nu conţinea nici un fel de referire de natură iredentistă. Premierul maghiar nu vorbea de autonomie, de Ardeal sau de Transilvania, a mai precizat Baconschi, potrivit Antena3.

Baconschi nu a comentat in nici-un fel declaratiile extremiste ale presedintelui Parlamentului de la Budapesta, fost sef al serviciilor secrete maghiare, care indemna maghiarii la Targu Mures sa lupte pentru autonomie si asigura de sprijinul Parlamentului de la Budapesta, invocand "vointa divina".

Senatorul PNL Puiu Haşotti a cerut ieri 16 martie, in Parlament, introducerea pe ordinea de zi a unei declaraţii de condamnare a afirmaţiilor făcute de premierul Ungariei referitoare la independenţa teritorială. Parlamentarii PDL si UDMR s-au opus. Potrivit lui Puiu Haşotti, discursul premierului maghiar "a jignit naţiunea română şi istoria noastră naţională".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: