Joe Biden: Transnistria trebuie să fie parte a Republicii Moldova

12 martie 2011

Transnistria trebuie sa fie parte a Republicii Moldova si a comunitatii europene, a declarat, vineri, intr-un discurs sustinut la Chisinau, in fata a zeci de mii de persoane, vicepresedintele american Joe Biden, primul oficial american de rang inalt care face o vizita in aceasta tara, transmite NewsIn.
“Voi spune clar: Guvernul dvs. are multe de facut. Numai reforma politica si in domeniul justitiei vor asigura succesul. Despre conflictul transnistrean pot sa va spun ca Transnistria trebuie sa fie parte a Republicii Moldova si a comunitatii europene”, a declarat vicepresedintele american Joe Biden, intr-un discurs tinut in Scuarul Teatrului National de Opera si Balet din Chisinau.
Aflat in vizita la Chisinau, oficialul american a facut referire la conflictul transnistrean si in declaratia de presa sustinuta dupa intrevederea cu premierul Vlad Filat. Biden si-a exprimat speranta ca in curand conflictul transnistrean va fi solutionat si a mentionat ca tara a fost divizata prea mult timp. “SUA pledeaza pentru solutionarea conflictului transnistrean cu o singura conditie: pastrarea suveranitatii si integritatii Republicii Moldova”, a afirmat vicepresedintele Joe Biden.
Oficialul a adaugat ca subiectul a fost discutat si la Moscova si mentionat ca Statele Unite vor face tot posibilul pentru rezolvarea conflictului in formatul 5+2. “SUA vor susține și eforturile in rezolvarea conflictului transnistrean. Am abordat acest subiect cand am fost in Rusia. SUA susțin integritatea teritoriala a R. Moldova. Transnistria este parte a R. Moldova”, a spus vicepresedintele american Joe Biden.
Declaratiile vicepresedintelui SUA privind conflictul transnistrean intervin in conditiile in care conflictul transnistrean a devenit o prioritate pe agenda comunitatii internationale. In iunie anul trecut, cancelarul german Angela Merkel l-a surprins pe presedintele rus Dmitri Medvedev cu o propunere neobisnuita – daca Rusia este interesata in cooperarea cu Europa, in special pe probleme de securitate, ar trebui sa ajute la rezolvarea conflictului din Transnistria.
Propunerea lui Merkel este ca Rusia, impreuna cu Ucraina, R.Moldova, Tiraspol, OSCE, Uniunea Europeana si Statele Unite sa relanseze negocierile in formatul 5 + 2. La summitul OSCE de la Astana, care a avut loc la inceputul lunii decembrie, in ciuda asteptarilor, rezultatele au fost dezamagitoare in ceea ce priveste conflictul transnistrean.
La randul sau, UE a chemat in repetate randuri partile sa reia reuniunile oficiale in format 5+2.
Formatul 5+2 presupune participarea la negocieri a celor doua parti aflate in conflict, Chisinaul si Tiraspolul, trei mediatori – Rusia, Ucraina si OSCE, precum si a celor doi observatori – SUA si UE. Anul trecut au aparut discutii privind schimbarea schimbarea rolului UE si SUA din observatori in mediatori in procesul de negocieri vizand solutionarea conflictului transnistrean, insa perspectiva nu s-a materializat, iar Tiraspolul si-a exprimat vehement opozitia fata de aceasta posibilitate.
Vicepresedintele Joe Biden se afla vineri Chisinau in prima vizita a unui oficial american de rang inalt in Republica Moldova de la proclamarea independentei, care confirma sustinerea SUA pentru reformele democratice si parcursul european al tarii.
Vizita lui Joe Biden la Chisinau este considerata drept una istorica si un semnal al sprijinului acordat de SUA pentru solutionarea conflictului transnistrean. Autoritatile de la Chisinau au luat masuri sporite de securitate, aproximativ 3.000 de politisti si 100 de agenti americani urmand sa asigure paza delegatiei de la Washington.
Vizita intervine in contextul in care Moldova celebreaza anul acesta 20 de ani de independenta si al eforturilor care se fac pentru consolidarea democratiei si economiei de piata.
Joe Biden este primul vicepresedinte american care viziteaza R. Moldova si personalitatea de la Washington cu rangul cel mai inalt care vine la Chisinau. Vizita are loc la invitatia premierului Vlad Filat, care a fost primit de Joe Biden la Casa Alba in ianuarie 2010.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: