Ia ne ponimaiu po moldavski !

26 martie 2011


Un popor care nu-şi preţuieşte limba şi nu luptă ca ea să fie vorbită pe teritoriul unde este la ea acasă, urmând să fie pusă în capul mesei, îi/îşi semnează sentinţa, fiind condamnat la pieire.
Mai devreme sau mai târziu, acest popor va dispărea. Va dispărea odată cu vorbitorii ei. Fiindcă limba, vorbită la bucătărie, vorbită în surdină de către purtătorii ei, îşi pierde din importanţa majoră care ar trebui să-i revină în comunicarea dintre locuitorii tuturor etniilor unui sau altui stat. Iar odată cu ea vor muri şi vorbitorii ei, chiar de fizicul lor va mai fi prezent printre cei a căror limbă vor prelua-o.
Recent am asistat la o scenă care a avut loc în cabinetul unui medic.
Un tânăr cam de vreo douăzeci şi cinci de ani a intrat pentru a afla nişte amănunte despre testele făcute. S-a adresat în rusă. Medicul i-a vorbit în română.
– Ia ne ponimaiu po-moldavski! i-a tăiat-o scurt pacientul.
Fără să protesteze, bătrânul medic şi-a continuat spusa în rusă.
– Tinere, de ce nu vorbiţi româna, l-am întrebat?
N-a urmat nici un răspuns, aşa că am insistat asupra întrebării. Dar vizitatorul părea făcut din lut, rămânând mut. Atunci m-am văzut nevoită să-i vorbesc ruseşte.
– A ia ne moldovanin i ne zdeşnii, mi-a răspuns pe un ton biruitor bărbatul.
– Dar de unde sunteţi?
– Iz Belţ.
– Ei şi ce, doar asta nu-i Patagonia? E tot Republica Moldova. Pâinea de aici o mâncaţi, apa izvorâtă aici o beţi şi respiraţi aerul care o înconjoară. De ce nu-i vorbiţi şi limba, că-i la fel de dulce ca şi bunurile cu care vă alimentaţi, crescute pe acest picior de plai?
– Voobşce ia daje ne russkii, no ne viju neobhodimosti znat’ vaş iazâk. Mne dostatocino znat’ russkii, citobî obşceatsea.
M-am uitat îndurerată la bunul medic, care nu mă mai privea cu bucuria de care dăduse dovadă la intrarea mea în cabinetul său, şi m-am gândit îndurerată că are perfectă dreptate pacientul acesta când spune: “Mne dostatocino znati russkii, citobî obşceat’sea”.
Bolnavul a intrat în cabinetul medicului şi i-a vorbit ruseşte. Medicul (este vorba de un om mult prea cumsecade şi nu-i dau numele), respectând deontologia, ştie că are datoria să le vină în ajutor tuturor celor care-l solicită, dat fiind că aceştia sunt suferinzi, şi asta a şi făcut. Iar străinul de la noi, ştiind din timp finalul, nu vrea să se ostenească să înveţe barem două cuvinte, ca, cel puţin, intrând la medic, să-l salute pe acesta în limba ţării noastre, în limba noastră, ca astfel să demonstreze un pic de respect faţă de cel de al cui ajutor avea nevoie, faţă de noi, băştinaşii, fiindcă pe pământul nostru, hărăzit nouă de Domnul de Sus, a ales să-şi ducă traiul.
Prin comportamentul decent, conform etichetei de care trebuie să dea dovadă omul în halat alb, bunul meu prieten i-a făcut un mare deserviciu limbii noastre. S-ar putea să fi fost măgulit de tânărul care n-a dat semne de nervozitate când i-am spus că are datoria să cunoască limba poporului unde locuieşte, la care acesta (mă tem că bunului medic i-a scăpat detaliul cel mai important) a recunoscut că nu studiază limba română în mod conştient, fiindcă oricum se descurcă doar cu rusa.
Din cauza toleranţei medicului faţă de pacient, am fost nevoită să-mi înfrânez pornirea de a-i demonstra rusului (nemoldoveanului) necesitatea cunoaşterii limbii române, obligaţia lui de a o recunoaşte, de a o respecta şi de a o vorbi, iar prin aceasta de a ne respecta pe noi, vorbitorii limbii noastre sfinte, prin care dăinuim ca popor demn şi, deocamdată, neîngenuncheat.
Nu m-am supărat pe bătrânul medic. Pur şi simplu mă gândesc că poate ar fi insistat să le vorbească pacienţilor în română, poate le-ar cere acestora să vorbească limba noastră, dacă s-ar insista asupra acestui lucru şi în Parlamentul republicii. Sau, dacă în primul rând în Parlamentul de la Chişinău s-ar vorbi doar în limba rusă. Că, de fapt, despre ce fel de aleşi ai poporului poate fi vorba, când ei nu cunosc limba celora peste care s-au buricat? Avem cu siguranţă câţiva dintre ei. Şi asta la două decenii de funcţionare a legislaţiei lingvistice! Necunoscând limba poporului, poţi oare cunoaşte durerile lui? Poţi cunoaşte aspiraţiile lui? Le poţi înţelege?
Atât timp cât aleşii poporului nu-i vor cunoaşte limba, dialogul dintre ei şi cei care i-au delegat să le apere interesele nu este altceva decât dialogul dintre nişte muţi şi nişte surzi.
Nouă, muţilor, ne vine foarte greu. Lor, surzilor, le e foarte comod, le e foarte bine.
Dar, ne întrebăm, această stare de lucruri poate dura la nesfârşit?!
enews.md

11 comentarii:

Vasile spunea...

Iaca asa stiu ocupantii sa rasplateasca bunatatea bastinasilor. Rusine rusilor de acest fel !

Liviu spunea...

porcotine ! x(

Anonim spunea...

Tinere, cu aceasta problema s-au confruntat mai multe generatii. De la limba a inceput mai multe prin anii 90. Nu discuta dejeaba, ca nu ai cu cine. Politica tarii a fost de asa natura ca EI nu au avut nevoie sa cunoasa limba. Ca si acum. Poate doar generatia voasatra va face ceva. Dar nu ca in clinica - l-ai atentionat. Si El te-a trimis...la origine. Bafta.

Anonim spunea...

Frate, medicul e batran si pacientul e tanar. I-a fost frica. Rusul imediat ii dadea un pumn in falca sau la ficat. Nu in cabinetul medical , ci pe strada il lovea, impreuna cu gasca lui. Rusii au comportament de mafioti si barbari. Iti spun eu ca rusa nu va invinge. Se termina gazele si petrolul pe glob in 20 de ani.

Tudor spunea...

M-am saturat eu de jelitul asta pe bloguri si prin comentarii. Uitati-va nu la rusi, dar la cei ce se pretind nationalisti, ajung la studii in Romania si vorbesc rusa. Chiar va rog urmariti profilul catorva domnisoare si domni studenti in Ro, pe site-urile de socializare sa vedeti ponderea.Degeaba se striga "suntem romani", " limba noastra e romana", majoritatea comentariilor sunt in rusa, ca si glumele si multe altele. A cui e dreptatea? Mi-e greata de atitudinea rusilor dar hai sa nu fim fatarnici. Daca noi nu ne respectam intre noi si pe noi, cum impui respect strainilor? Sa te dai dupa cum bate vantul e simplu, sa te mentii pe pozitii e foarte greu iar unii o fac doar din gura.

Maria spunea...

trist :(

Georgiana T spunea...

x( ...

N.Jus spunea...

Io românul de frontieră, basarabeanul, mă închin în faţa medicului bătrân care a ajutat Omul ... Cum n-ar fi greşit tânărul.
Pentru cei ca mine, nu pentru şmecheri ( din media măsei, politiceni, "istoriografi" e.t.c.) mai repet - limba Noastră a izvorât din latină nu numai cu ajutorul lancei romane dar , în primul rând , din cultura civilizaţiei mai avansate în modul de producere...Fiind-că asta'i Legea progresului umanităţii , nu legea lui Traian... Tot aşa îşi ocupă locul limbile moderne şi astăzi . Inclusiv şi rusa , care pentru românul basarabean este un avantaj ! Trebuie de impus în şcoala moldavă obligatoriu şi engleza , cu care a năvălit Progresul... Nu numai ciaslovurile popimii ortodoxe retrogradate care speculând cu valorile Umanităţii încearcă să se caţere pe spetele omului , târâind încă şi fel de fel de paraziţi - pasat-ţi, roşca-ţi ... Pe moldovan nu'l mai înjoseşti cu prostii d'astea. Moldovanul, ,românul basarabean, este sigur de la Curilele ruseşti şi mai departe de Britania prin munca şi bunătatea lui . Aici, acasă , fac spume la gură insuficienţii şi şmecherii care vor să paraziteze pe pământul ăsta .

Anonim spunea...

Problema incepe de la parlamentarii nostri comunisti care se exprima in Parlament numai ruseste si reprezinta in mare parte asa electorat. Ar fi bine sa se interzica limba rusa mai intii in Parlament apoiin diferite locuri publice si sociale....

Anonim spunea...

trebuie sa le retragem cetatenia acelora care nu cunosc limba romana sa nu iba drept de vot

Anonim spunea...

DRAGI ROMANI, VA ROG POSTATI ARTICOLUL================================================="Salvarea va veni de peste Prut", DE V . STAVILA======================================================= PE TOATE BLOGURILE, FORURILE SI TORENTELE DIN RO, AVEM NEVOIE DE VOI, NOI NU PUTEM CISTIGA FARA AJUTORUL VOSTRU, CIUBOTA RUSEASCA STA BINE-MERSI PE FATA NOASTRA TIMP DE 200 DE ANI, SUNTEM OCUPATI DE RUSI SI TOT ISI BAT JOC DE NOI IN CEL MAI MARE HAL, VOM LUPTA PINA LA CAPAT, DAR AVEM NEVOIE DE AJUTORUL VOSTRU, AVEM NEVOIE CA VOI SA DEVENITI CETATETI AI R. MOLDOVA (VORBESC D-E DESCENDENTI) CA SA INCLINAM CINTARUL, NU FITI INDIFERENTI-----------------------------------------------------INDIFERENTA INSEAMNA CA SUNTETI DEACORD CU CEEA CE SE INTAMPLA IN r. MOLDOVA. Pina acum FSB rusesc/KGB Transnistrian/ !!!KGB DE LA CHISINAU (cica SIS se numeste)!!!- lichideaza toti PATRIOTII PRO-ROMANI (unul cite unul), ULTIMUL OMOR SUBIT A AVUT LOC CITEVA LUNI IN URMA------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------URMASII /DESCENDENTII DIN R.MOLDOVA, VOI TREBUIE SA NE AJUTATI (sa recapatati CETATENIA R MOLDOVA) ,VOI AVETI DATORIA DE A O FACE, P-U CA DACA NU ,IN CAZ CONTRAR PESTE CITEVA GENERATII ACOLO UNDE LOCUITI VOI ACUM (la DREAPTA DE riul PRUT), COPII VOSTRI VOR VORBI DOAR IN """""""R U S A""""""

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: