Aştept ca SIS-ul să ne spună cine sunt „patrioţii Moldovei”

27 martie 2011

Zilele acestea, armata „patrioţilor Moldovei” din coloana a cincea a Moscovei a fost mobilizată pentru a distribui pe străzile capitalei un petic de hârtie pe care e imprimat următorul apel: „27 martie 1918 – Ziua ruşinii naţionale! Dacă atunci ei ne-au ocupat cu baioneta, astăzi ei ne cotropesc cu hiclenia întregului arsenal al armei ideologice. Dacă eşti patriot al ţării tale – fii alături de noi la 27 martie, ora 14.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi spune „NU” românizării Moldovei!”. Autorii textului sunt Asociaţia „Salvgardare”, Mişcarea naţional-democrată, Partidul politic „Patrioţii Moldovei”.
Solicitat de TIMPUL să comenteze acest apel, Serviciul de Informare şi Securitate (SIS) a declarat că este la curent cu această intenţie, „cunoaşte subiectul” şi că „în cooperare cu alte organe abilitate, realizează, în limita competenţei sale, un sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea şi contracararea acţiunilor care, conform legislaţiei, periclitează securitatea statului, publică şi a persoanei, ţinând cont de principiul neinterpretării în detrimentul pluralismului politic, realizării drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale omului”… Răspunsul e cât se poate de diplomatic, redactat în stilul instituţiei conduse de Gheorghe Mihai. De acord, SIS-ul nu trebuie să acţioneze „în detrimentul pluralismului politic, împotriva drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale omului”. Să sperăm că timpurile când onorata instituţie pe care acum o conduce dl Mihai proceda invers au apus pentru vecie. Până la proba contrarie, nu am motiv să nu cred că respectiva instituţie „în cooperare cu alte organe abilitate, realizează în limita competenţei sale un sistem de măsuri orientate spre descoperirea” celor care au organizat această acţiune.
Descoperirea autorilor diversiunii este cu adevărat imperativă, deoarece opinia publică este curioasă să afle cine stă în spatele autorilor textului, cine sunt sponsorii politici ai acestei provocări care jigneşte sentimentele naţionale şi memoria istorică a unei bune părţi a societăţii noastre. Până la venirea la putere a AIE-1 (AIE-2), opinia publică era convinsă că asemenea „trebuşoare” sunt organizate de SIS. Nu cred ca în actuala conjunctură politică SIS-ul să fie implicat în acţiunea de duminică. De asemenea, nu cred, de exemplu, că ideea acestei diversiuni aparţine frumoasei şi vulcanicei Maia Laguta. Cu certitudine, altcineva este autorul real al provocării planificate pentru ziua de 27 martie. Cine este acest altcineva? Iată întrebarea la care SIS-ul are competenţa (şi datoria) să răspundă, fără a viola principiul pluralismului politic şi drepturile constituţionale ale omului. Dacă SIS-ul e stăpân la el acasă, trebuie să ne spună care sunt acele forţe politice care acţionează pe teritoriul suveran al R. Moldova şi atacă istoria noastră de pe poziţiile imperiale ruseşti.


De mai mulţi ani, cu diferite ocazii, Chişinăul este înecat în panglici imperiale ruseşti. Nu ştim dacă SIS-ul a remarcat evenimentul şi i-a descifrat semnificaţia. Opinia publică a interpretat panglicile ruseşti drept o agresiune ideologică a Rusiei împotriva R. Moldova. Noi considerăm că asemenea acţiuni nu-s deloc inocente şi aduc atingere demnităţii acestui stat. Ştie SIS-ul cine sunt autorii din umbră ai acestei agresiuni? Opinia mea e că ar trebui să ştie. Am temeiul să presupun că cei care anul trecut împărţeau panglici ruseşti, fac parte din aceeaşi armată de „patrioţi ai Moldovei” care astăzi îndeamnă lumea să iasă în Piaţa Marii Adunări Naţionale „pentru a spune NU românizării Moldovei”. Bănuiesc că SIS-ul înţelege că a spune NU românizării Moldovei înseamnă a spune NU limbii române, literaturii române, culturii române, istoriei române, în definitiv – românilor de aici şi de dincolo de Prut. Nu miroase asta a xenofobie şi rasism?
Aştept ca SIS-ul, după ce îi va „descoperi” pe „patrioţii Moldovei”, autorii provocării planificate pentru duminică, să organizeze o conferinţă de presă ca să ne spună şi nouă cine sunt aceştia.

Un articol de: Constantin Tănase
Sursa: Timpul.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: