Dragobetele - 24 februarie, sărbătoarea iubirii !

21 februarie 2013

Dragobetele este o sarbatoare romaneasca celebrata pe 24 februarie, sau – in unele locuri – la 28 februarie, 1, 3 si 25 martie.
Sarbatoarea de Dragobete este considerata echivalentul romanesc al Valentine’s Day, sau ziua Sfantului Valentin, sarbatoare a iubirii.
Traditiile de Dragobete se pastreaza cu precadere in sudul si sud-vestul Romaniei
Legenda Dragobetelui
Legenda spune ca Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei si al bunei dispozitii. Acesta mai era numit Cap de Primavara sau Cap de Vara si era identificat cu Cupidon, zeul iubirii in mitologia romana, si cu Eros, corespondentul acestuia in mitologia greaca.
Un alt nume al sau era Navalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos si iubaret nevoie mare, care le face pe tinerele fete sa-si piarda mintile. Un fel de Zburator metamorfozat apoi de Maica Domnului intr-o floare.
La daci, era zeul ce oficia la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In mitologia greaca, pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, “pasare” in greceste insemnand “mesaj al cerului”, iar in timp aceasta traditie s-a raspandit si la oameni.
pasari
Pasarile se “logodesc” in aceasta zi
In lumea satului romanesc, pina la jumatatea secolului 20, el era sarbatorit la 24 si 28 februarie sau la 1 si 25 martie, potrivit cercetatorului Ion Ghinoiu, autorul volumului “Zile si mituri”.
De Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se “logodesc” in acesta zi.
Dragobetele este si un zeu al bunei dispozitii de ziua lui facandu-se petreceri (fara indecentele evenimentelor similare din zilele noastre), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii.
dragobete
De Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul
Dupa modelul zburatoarelor, fetele si baietii se intilneau sa sarbatoreasca Dragobetele, pentru a ramine indragostiti pe parcursul intregului an.
Daca vremea era favorabila, ei se adunau in cete si ieseau la padure haulind si chiuind, pentru a culege primele flori ale primaverii: ghiocelul si brindusa. Din zapada netopita fetele isi faceau rezerve de apa, cu care se spalau la anumite sarbatori din timpul anului.
Ghiocei
Ghiocei
Traditii de Dragobete
Traditia spune ca, in aceasta zi, cand biserica crestina sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan, oamenii isi intrerupeau toate muncile, curatandu-si si aranjandu-si insa casa, pentru a-l intampina cum se cuvine pe zeul iubirii, care nu venea singur, ci insotit de asa-numitele zane Dragostele, ce le sopteau vorbe de amor indragostitilor.
Exista o serie de obiceiuri in zona rurala legate de aceasta sarbatoare:
- Fiecare avea grija ca aceasta zi sa nu ii prinda fara pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rau, prevestitor de singuratate pe intreg parcursul anului, pana la urmatoarea zi de Dragobete;
- In aceasta zi, oamenii mai in varsta trebuie sa aiba grija de toate animalele din ograda, dar si de pasarile cerului;
- Nu se sacrifica animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor;
- Barbatii nu trebuie sa le supere pe femei, sa nu se certe cu ele, pentru ca altfel nu le va merge bine in tot anul;
- Tinerii considera ca in aceasta zi trebuie sa glumeasca si sa respecte sarbatoarea pentru a fi indragostiti tot anul;
Dragoste
De Dragobete sarbatorim dragostea
- Credinta populara spune ca daca in aceasta zi nu se va fi intalnit o fata cu vreun baiat, se crede ca tot anul nu va fi iubita de nici un reprezentat al sexului opus;
- In aceasta zi, nu se coase si nu se lucreaza la camp si se face curatenie generala in casa, pentru ca tot ce urmeaza sa fie cu spor;
- In unele sate se scotea din pamant radacina de spanz, cu multiple utilizari in medicina populara;
- In unele zone, femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat, pentru a fi dragastoase intreg anul;
De Dragobete se fac logodne simbolice
- De Dragobete se faceau logodne simbolice pentru anul urmator (uneori le urmau logodnele adevarate) sau fetele si baietii faceau fratii de sange.
- In padure, in jurul focurilor aprinse, tinerii baieti si fete stateau de vorba. Fetele strangeau viorele si tamaioasa, pe care le pastrau la icoane, fiind folosite apoi in diverse farmece (vraji) de dragoste;
Dragobete, sarbatoarea iubirii
Prin urmare, conform traditiei, de Dragobete, trebuie sa fim veseli, sa radem, sa ne intalnim cu persoana iubita, sa iesim sa culegem flori, sa intampinam primavara cum se cuvine, fiindca Dragobetele este cel care deschide sezonul primaverii si al iubirii.

16 comentarii:

Anonim spunea...

урэск сэрбэториле ромынешть, фу.....

Anonim spunea...

pai si ce te bagi?>bucura'te de cele straine,unde sarbatoarile se limiteaza la bauturi si porcarii de tot genu..._)(

Anonim spunea...

Ardealul Ungariei, Moldova Mare, si Valahia Turciei !

Anonim spunea...

Ha-ha! Uite ca s-a bagat o mizerie care a lasat citeva comenturi denigratoare! Mai rusofonule vezi sa nu te ineci facind spume!
Iar Dragobetele intradevar este o sarbatoare romaneasca frumoasa si veche!

Anonim spunea...

Вы придерживаться в молдавском тупой грязной киски, питающихся из мусорных баков. Мы румыны, пошел на хуй в рот!

Anonim spunea...

Raman consternat de ce este scris aici cu caractere chirilice. Acesti raufacatori ar trebui urmariti penal. Aveti adresa lor IP si deci stiti cine sunt si unde sunt. Au un provider care poate fi intrebat de identitatea lor. Batjocoresc tot ce este romanesc desi traiesc in Ro si profita de aceasta tara, de legile ei si de toleranta romanilor. Dar nu mai este de tolerat!!!

Anonim spunea...

super publicatie,bravoo dragos.sper sa puteti sa va bucurati de aceasta sarbatoare!!!;;)

Anonim spunea...

este o sarbatoare foarte frumoasa

Anonim spunea...

gradina lui Dumnezeu e mare si prosti sunt de toata mina ... nu atrageti atentia la spusele fiecaruia..... profitati de sarbatoare si fiti fericiti ...

Unknown spunea...

ultimul comentariu chiar ca ridica dispozitia! :)

Anonim spunea...

Dragobetele este o sarbatoare frumoasa ca si RM se sarbatoreste

Anonim spunea...

Multumesc de informatii! Frumoasa sarbatoare avem noi, cei ce sunt si se simt romani!

Anonim spunea...

ce a scris ala acolo урэск сэрбэториле ромынешть, фу.... inseamna ceva de genu ca uraste sarbatorile noastren ;)

Anonim spunea...

eu sunt curioasa daca in RM se serbeaza Dragobetele. eu sunt din Neamt, insa la noi nu se stiu prea multe despre aceasta sarbatoare. personal, ma bucur ca avem o sarbatoare autohtona a dragostei....denota sufletul autentic romanesc

Anonim spunea...

ala de vorbeste in RUSA E ROMAN
auziti ce se traduce din spusele lui...Tu stai în păsărică mânca-Moldova murdar prost din tomberoane. Noi românii mers la pula in gura ei! l AL DOILEA RUS A SPUS ASTA PRIMU NU STIU CE ESTE
VA SPUN IMEDIAT

Anonim spunea...

dragobetele-super

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: