Mihai Eminescu serbat la Chișinău

16 ianuarie 2011

"Nimeni nu poate să subestimeze importanța acestei zile. Multe generații au crescut învățând operele lui Eminescu, este un proces absolut firesc și veșnic. Eminescu a fost, este și va fi", a declarat Președintele interimar, Marian Lupu, la ceremonia de depunere de flori la bustul poetului.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a spus că la distanța de 161 de ani de la nașterea lui Eminescu vedem, prin opera pe care a creat-o, cât de contemporan este. "Important este ca noi să învățăm din aceea cum a fost acest mare om, care prin comportamentul său reprezintă un exemplu de cetățean care a avut poziție civică și a transmis mesaje care sunt valabile și în zilele de astăzi. Este important să trăim și să nu uităm ceea ce ne-a transmis Mihai Eminescu, a subliniat premierul.

Primarul general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, spune că Eminescu este nemurirea literaturii noastre, poetul nepereche, cu cea mai vastă operă literară din istoria neamului nostru. "Atunci când a fost în viață a fost contestat, invidiat, nu a fost recunoscut decât după moarte, dar și acum ne limităm doar la depuneri de flori, dar prea puțin se aplică din ceea ce a spus poetul", a spus edilul, adăugând că versurile critice pe care le-a scris marele Eminescu în adresa clasei politice de atunci sunt actuale și astăzi și la fel de aplicabile, oferind exemplul Scrisoarii a III-a, Epigonii.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a subliniat că Mihai Eminescu este un geniu al neamului românesc, un poet universal, care ne-a cântat neamul şi pământul cu cele mai frumoase cuvinte, care a luptat pentru libertatea noastră prin versul şi prin cuvântul său, actual şi azi. "Am venit astăzi la bustul poetului cu gândurile pe care ni le-a lăsat, să iubești, să ții la limbă, la neam, la istorie, la oameni, să fii om pentru țara ta", a continuat liderul liberal.

Ieri 15 ianuarie la Palatul Naţional din Chisinau, a avut loc loc un spectacol extraordinar cu genericul „Vreme trece, vreme vine...". Pe scena Palatului Naţional vor evolua compozitorul Eugen Doga şi Orchestra Naţională de Cameră; Maria Mocanu; Alexandru şi Ionel Manciu; Nicolae Jelescu; Ansamblul „Concertino"; Studioul coral „Vocile primăverii"; Cristina şi Alexei Terentiev, Gicu Cimbir, Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu din România. Vor răsuna creaţii celebre şi melodii pe versurile lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Nichita Stănescu, Arcadie Suceveanu, ş.a.

Luni, 17 ianuarie 2011, manifestările organizate de ziua naşterii poetului Mihai Eminescu vor continua cu spectacolul „Dor de Eminescu", susţinut de cunoscutul actor român, Ion Caramitru, începând cu ora 18.00, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu".

3 comentarii:

Csiting spunea...

neruşinatule, de Voronin nu ai scris nimic, şi el a fost pe acolo :))

Dragoș Galbur spunea...

=)) las, că anul trecut Mișin spunea că Eminescu fu poet moldovean )

Camelian Propinatiu spunea...

Trebuie reamintit ca, despre Poetul National, se incepe cu:

George Calinescu - Viata lui Mihai Eminescu
George Calinescu - Opera lui Mihai Eminescu
Ioan Slavici - Amintiri
Zoe Dumitrescu-Busulenga - Eminescu: Viata, Creatie, Cultura

Asasinarea mitului eminescian in 1998 a facut neglijabil intelectualul român de azi.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: