Portalul israelian ava.md continuă promovarea proiectului „naţiunii civice moldoveneşti”. De această dată, rolul unui ideolog al acestui curent se prezintă un oarecare Serghei Erlih, care utilizând un limbaj de lemn, încearcă să arunce noroi peste conceptul de „etnocraţie”, pe care îl califică în mod absurd drept unul „fascist”.
În opinia acestuia, etnocraţia nu este compatibilă cu noile schimbări globale, deoarece împiedică circulaţia capitalului, ideilor şi oamenilor. Eşecul Republicii Moldova ca stat, se datorează anume „etnocraţiei” care a dominat ţara în ultimii ani, consideră Serghei Erlih.
Nu ne rămâne decât să ghicim, unde a sesizat domnul Erlih elemente de „etnocraţie” în Republica Moldova, care de două decenii se află într-o profundă criză identitară.
Erlih evită să spună că, de fapt, pe globul pământesc nu există nici un stat care nu ar fi etnocratic. Franţa, Germania, Olanda, Suedia şi chiar SUA, sunt state profund etnocratice, iar reprezentanţii minorităţilor etnice şi rasiale continuă să aibă un statut de minorităţi. Etnocraţia reprezintă sistemul de valori, sistemul cultural şi ideologia care defineşte sistemul politic în cadrul unui stat naţional. Odată ce un stat încetează a mai fi etnocratic, cum ar fi cazul Republicii Moldova, sistemul său politic devine unul nefuncţional, intra în stare de degradare şi dispare.
Uniunea Sovietică, din care a făcut partea şi Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, a fost şi ea un stat etnocratic, în care elementul dominant l-a constituit etnosul rusesc. După desfiinţarea URSS, etnosul românesc a fost cel care şi-a asumat rolul de constructor al noului stat independent Republica Moldova. Eşecul acestui proiect nu rezidă în caracterul său etnocratic, aşa cum pretinde Erlih, ci în criza identitară a populaţiei etnice româneşti, pe care o cultivă insistent anumite cercuri politice de la Chişinău şi din afara ţării, inclusiv şi prin propaganda „moldovenistă”, care, prin esenţă, nu este decât una anti-moldovenească.
Pentru a demonstra caracterul „multietnic” al Moldovei, Erlih oferă un fragment din „Descrierea Moldovei”, unde Dimitrie Cantemir vorbeşte despre „diveristatea etnică” care poate fi întâlnită în Moldova. Eu zic că este o încercare nereuşită, care dă dovadă de lipsa unui fundament ştiinţific al afirmaţiilor sale. Erlih utilizează acest fragment fără a specifica publicului rusolingv că este vorba, de fapt, despre Ţara Moldovei şi nu despre Basarabia (actuala Republica Moldova), că domnitorul Moldovei se referă la populaţia târgurilor şi nu la totalul populaţiei ţării care era una omogenă din punct de vedere etnic.
Utilizând unele concepte a gânditorului rus Alexandr Dughin, specific că orice entitate statală dispune de elemente constante şi variabile. Elementul constant al Moldovei şi ulterior al Basarabiei a fost caracterul etnic românesc şi credinţa ortodoxă, elementul variabil, au fost minorităţile etnice, regimurile politice şi frontierele de stat. Din aceste considerente, tradiţia şi identitatea unei etnitaţi statale nu se poate constitui decât din elemente constante, care au un caracter centriped, nicidecum pe elemente variabile. Etnosul este nucleul care defineşte rostul unui stat, iar minorităţile etnice nu au decât să benificieze deplin de drepturile sale în calitate de minorităţi culturale şi regionale. Însăşi faptul că înţara noastră nu au existat niciodată conflicte interetnice, dovedeşte faptul că în Republica Moldova minorităţile au toate condiţiile necesare pentru conservarea şi promovarea identităţii sale etnice.
Nu ne rămâne decât să constatăm că proiectul „naţiunii civice moldoveneşti” nu este decât o strategie subversivă, îndreptată împotriva Republicii Moldova ca stat, împotriva fundamentelor sale valorile, ideologice şi identitare.
Erlih mărturiseşte că este în egală măsură atât împotriva Republica Moldova ca stat”românesc”, cât şi împotriva Republicii Moldova ca stat “moldovenesc”. Oare nu este această afirmaţie deja o incitare la ură interetnică? Modernizarea Moldovei, după Erlih, are nevoie de un intens proces de etnocid împotriva tuturor moldovenilor. Respectiv, dacă i-am urma logica, Republica Moldova trebuie să devină “o ţară a nimănui”, fără o cultură naţională, fără o identitate naţională.
PS: Lipsa de moralitate şi bunul simţ al domnului Serghei Erlih este demonstrată odată în plus de afirmaţii false şi denigratorii în legătură cu activitatea Frontului Popular din Moldova. Potrivit lui, una din lozincile acestei formaţiuni ar fi fost „Să înecăm jidanii în sângele rusesc”. Pentru astfel de informaţii, autorul merită să fie atacat în instanţa de judecată pentru lezarea onoarei şi demnităţii a unui şir de personalităţi care activează şi astăzi în societatea civilă şi viaţa politică din Republica Moldova.
sursa: octavianracu.wordpress.com
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: