WikiLeaks: România a vrut excluderea Rusiei din Consiliul Europei

19 decembrie 2010
Un document secret al diplomatiei americane publicat de Wikileaks arata ca ambasadorul roman la Consiliul Europei dorea sanctionarea diplomatica a Rusiei pentru razboiul cu Georgiadin vara anului 2008, prin intermediul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

"Ambasadorul roman a spus ca este momentul ca organizatia sa penalizeze Rusia pentru nerespectarea angajamentelor fata de CoE, inclusiv, dar nu numai, actiunile sale din Abhazia si Osetia de Sud", precizeaza documentul clasificat "confidential" si citat de cotidianul britanic The Guardian.

Mai surprinzator de atat e faptul ca multe tari au luat in serios expulzarea Rusiei din Consiliul Europei, decizie sustinuta si de Suedia sau Bulgaria. In cele din urma, reprezentantii Consiliului Europei (n.r-diferita de Consiliul European, care nu e organizatie, ci institutie UE) au renuntat la idee.

"In timp ce ambasadorul roman ne-a spus ca CoE va demonstra ca ia in serios subiectul, ambasadorul danez ne-a declarat ca majoritatea statelor membre, dupa exemplul UE, NATO si al diferitelor tari europene si din afara Europei, vor relatii mai bune cu Rusia si deci vor incerca sa evite o confruntare", precizeaza nota diplomatica.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: