Alianţa pro-europeană este aproape constituită. Un avion rusesc a aterizat la Chişinău!

30 decembrie 2010
Exponenţii celor trei partide liberal-democrate au negociat până cu mult dincolo de miezul nopţii, iar astăzi dimineaţă tratativele au fost preluate de liderii formaţiunilor politice. Tot noaptea trecută, pe aeroportul din Chişinău a aterizat un avion rusesc.
Ieri, după o rundă de negocieri care a durat aproape trei ore, liderii celor trei partide necomuniste (PLDM, PD şi PL) au declarat presei că discuţia a fost una „bărbătească şi eficientă". „Fiecare lider a demonstrat pe alocuri flexibilitate şi înţelegere”, a menţionat liderul PD, Marian Lupu.
La ora 22.00, grupurile de negociatori din partea celor trei partide au continuat discuţiile la un hotel din Chişinău până la ora 3.00 dimineaţa. Aceste negocieri au dus la semnarea unui „acord tehnic” despre partajarea funcţiilor guvernamentale şi în administraţia centrală. Informaţia nu este oficială. Ea a fost comunicată jurnaliştilor de analistul politic Roman Mihăieş:

„Anumite surse mi-au confirmat că a fost semnat un acord tehnic între PL, PD şi PLDM. Acordul a fost semnat nu de primele persoane, adică nu de şefii partidelor. Am înţeles că acest acord conţine organigrama guvernării cu toate funcţiile, cu toate agenţiile... Adică viitorul guvern”.
Astăzi dimineaţă, liderii celor trei partide s-au întrunit din nou la Reşedinţa de Stat, iar discuţiile au durat mai bine de două ore. La final, cei trei lideri politici au anunţat că divergenţele au fost depăşite şi urmează să fie luată decizia politică:
Liderul PLDM, Vlad Filat: „Vrem să vă comunicăm că am finalizat procesul de negocieri în cadru trilateral. Urmează noi să avem discuţii vis-a-vis de această situaţie de finalizare a negocierilor în cadrul fracţiunii parlamentare a PLDM, pentru a lua o decizie. Aceasta înseamnă că aproape de începutul şedinţei Parlamentului va fi clară situaţia".
Liderul PD, Marian Lupu: „Constat că în această etapă discuţiile şi negocierile cu partenerii din grupurile parlamentare care au fost prezente aici sunt finalizate. Nu mai există întrebări neclare. Respectiv, noi, reprezentanţii conducerii PD, mergem la şedinţa Consiliului Naţional al partidului pentru adoptarea unei decizii finale. În mod evident, aceasta vă va fi adusă la cunoştinţă pe parcursul zilei de astăzi".
Liderul PL, Mihai Ghimpu: „Discuţiile s-au încheiat. Rămâne să luăm hotărîrea. Noi mergem să discutăm la şedinţa lărgită a Biroului Permanent al partidului unde vom lua decizia definitivă. La problemele care au existat între noi, am găsit consens. Rămâne decizia politică".
Şedinţa Parlamentului la care trebuie să fie anunţată decizia privind constituirea coaliţiei de guvernare este programată pentru ora 16.00.

„Alianţa pentru Integrare Europeană este, practic, reeditată. Urmează doar procedura formală de semnare a documentelor de constituire", scrie publicaţia„Timpul" cu referire la surse din interiorul Partidului Comuniştilor. Potrivit acesteia, documentele de constituire a alianţei de centru-dreapta sunt deja pregătite. Ele urmează doar să fie semnate de liderii celor trei partide.
Publicaţia mai scrie că aseară, pe aeroportul din Chişinău, a aterizat un avion „cu experţi din partea administraţiei prezidenţiale de la Kremlin", pentru a se întâlni cu conducerea Partidului Democrat ca să o determine să facă alianţă cu comuniştii. Întâlnirea programată pentru astăzi dimineaţă între liderii comunişti şi cei democraţi se pare că nu a mai avut loc. Surse de pe aeroport au confirmat faptul că aseară, într-adevăr, s-a înregistrat o cursă charter Moscova-Chişinău. Conducerea Partidului Comuniştilor refuză să comunice cu presa.
Autor: Vitalie Călugăreanu, Chisinau, Deutsche Welle

1 comentarii:

Razvan P. spunea...

:-/ da avioanele rusești văd că aterizează la Chișinău ca acasă...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: