Moartea unei generații

7 noiembrie 2010
 Nu l-am apreciat pe Adrian Paunescu - politicianul. A vorbit mult si a dezamagit si mai mult in aceasta calitate. Nu l-am apreciat nici ca poet intrucat domeniul imi este strain, cu atat mai putin inteleg poezia moderna. Ca om nu il pot categorisi, multi spun ca i-a ajutat, foarte multi, insa sunt si unii care il acuza ca a facut si rau colaborand cu anumite structuri respective. Poate ca si unii si ceilalti au dreptate. In fond nu exista oameni fara de greseala, mai ales printre cei care traiesc intr-un regim represiv. Prea putini oameni care nu au facut compromisuri cu regimul comunist au supravietuit pana in 1989. Clar insa nu este cazul lui Adrian Paunescu. Nu pot totusi sa il condamn eu pentru asta, este dreptul celor care l-au cunoscut. Cu toate astea, optiunea sa de dupa 1989 pentru un partid care a contribuit in mare masura la distrugerea Romaniei l-a indepartat foarte mult de romani si pe romani de el.
L-am apreciat insa ca realizator de emisiuni de televiziune intrucat aborda teme interesante, chiar educative sau de actualitate. Si nu uita niciodata sa vorbeasca de romanii din afara granitelor, de visul romanismului, Romania Mare, sau de romanii asupriti de iredentisti in propria tara. De aceea cu atat mai mult l-am apreciat ca patriot. Cred ca aceasta este cea mai importanta calitate care nu ii poate fi contestata lui Adrian Paunescu, aceea ca a fost un patriot. Si spre deosebire de altii a fost sincer in patriotismul sau. Poate ca intr-un fel aceasta calitate ii rascumpara mare parte din greseli si defecte.
Odata cu el imi pare ca a murit o generatie. Generatia celor care isi doreau schimbarea regimului comunist dar care nu au avut curajul sa mearga pana la capat. A celor care au suportat vicisitudinile “epocii de aur” dar care au schimbat regimul comunist cu unul securist. Generatia celor care au crezut ca poate exista national-comunismul. Nu vreau sa fiu inteles gresit, acestea nu sunt acuze, sunt doar constatari. Aceasta generatie in frunte cu oameni ca Adrian Paunescu a incercat sa schimbe ceva in bine in Romania dar a pornit de la o premiza pe jumatate gresita. Defapt au dorit doar o jumate de schimbare - schimbarea sistemului fara a fi schimbatii oamenii sistemului, pentru ca in fond si ei faceau parte din acel sistem. De aceea cu parere de rau spun ca generatia lui Adrian Paunescu, “generatia in blugi” a Cenaclului Flacara cu toate ca a avut intentii bune, a esuat, iar odata cu el a murit si aceasta generatie cel putin din punct de vedere spiritual.
Intrebarea este cu ce inlocuim aceasta generatie? Cu cine il inlocuim pe Adrian Paunescu? Mai bine zis, va avea generatia actuala un “Adrian Paunescu” care sa o inflacareze? De preferinta unul care sa faca ceva mai putine compromisuri. Poate fi Adrian Paunescu inlocuit? Poate ca nu, dar se pot invata multe din viata, opera si activitatea sa, si “cum sa” si “cum sa nu”. Orice s-ar intampla nu trebuie ca cei care l-au apreciat sa lase ca lupta sa in folosul romanitatii sa se iroseasca, lucrurile bune pe care le-a facut sau gandit trebuiesc duse mai departe. Numai astfel Adrian Paunescu va trai mai departe in mintile si inimile generatiilor viitoare.
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca pe poetul si patriotul Adrian Paunescu.

Banu Maracine , www.nationalist.ro 

1 comentarii:

Anonim spunea...

Doamne Apărai sufletul acestui mare român. Românilor Uniți-vă, nu vedeți că sufletul românismului se stinge, ce așteptați timpul cela când noi vom pierde pe toți părinții noștri. Adrian Păunescu a fost unul din ultimii români care a început promovarea naționalismului sănătos român al secolului XX-XXI.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: