Exemplul Irlandei demn de urmat pentru multe țări

16 noiembrie 2010

Dublinul are nevoie de fonduri pentru susţinerea sistemului bancar, dar ezită să accepte un împrumut ce i-ar afecta independenţa fiscală, scrie Andrian Cochino pentru Evenimentul Zilei.
Guvernul Irlandei insistă că nu are nevoie de asistenţa financiară a UE, poziţie care îi subliniază independenţa, dar nu îi rezolvă problema de finanţare a sectorului bancar, garantat de stat.
În ciuda zvonului privind iminenţa împrumutului, ca urmare a creşterii costurilor de creditare pe piaţă, Dublinul a spus că nu a solicitat deblocarea banilor din Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF).
Guvernul irlandez a subliniat că unul dintre motivele pentru care se fereşte de asistenţa financiară a UE e dorinţa de a-şi păstra independenţa.

"Suveranitatea acestei ţări a fost câştigată cu greu şi guvernul nu are de gând să o cedeze", a declarat ministrul întreprinderilor, Batt O’Keeffe, cu aluzie la independenţa câ ştigată faţă de Marea Britanie în urmă cu 88 de ani, se arată în articolul din Evenimentul Zilei.
Dublinul are motive să se teamă de constrângerile ce ar fi aplicate politicii sale fiscale în cazul unui împrumut. Asta pentru că, Bruxellul a sugerat deja că taxa corporatistă irlandeză, de 12,5%, trebuie să crească. E şi o problemă electorală, scrie Reuters.
Guvernul premierului liberal Brian Cowen, aflat sub cota opoziţiei în sondaje, ar prefera să plaseze vina programului de austeritate sau pe cea a creşterii taxelor pe umerii UE.

De vreme ce, Comisia şi Banca Centrală Europeană sunt dornice să prevină o extindere a problemei irlandeze în Portugalia şi Spania şi susţin varianta împrumutului.
Pentru Germania, principal contributor la EFSF, situaţia e complicată. Angela Merkel se confruntă cu reticenţa publică privind folosirea banilor germani pentru salvarea unui nou stat european, după Grecia.
Cancelarul german, recent reales în funcţie de preşendinte al Uniunii Creştin Democrate din Germania, trebuie să ţină seama însă de expunerea băncilor germane la datoriile celor irlandeze. Acest lucru se referă şi la Marea Britanie.

sursa: Europa.md cu referinţă la Evenimentul Zilei

1 comentarii:

Ciobanu Tatiana spunea...

România are vreo 92 miliarde datorie către FMI, Moldova vreo 2,5. De Grecia nici nu mai vorbesc. Irlanda pare să se abțină de la împrumuturi dar până când?!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: