Deschiderea Bibliotecii Românești din Londra

21 noiembrie 2010

Ambasada Romaniei la Londra si Institutul Cultural Roman-Londra au inaugurat miercuri, 17 noiembrie, la sediul din 1 Belgrave Square SW1X 8PH, Biblioteca Romaneasca, un proiect comun al celor doua institutii, dedicat comunitatii romanesti din Marea Britanie, transmite Romanian Global News, care citeaza misiunea diplomatica romana.

Initiativa a beneficiat si de generosul sprijin al unui dintre liderii comunitatii de afaceri din Londra, dl George Iacobescu.

Evenimentul, care s-a desfasurat in prezenta Ambasadorului Romaniei, Dr. Ion Jinga si a directorului ICR-Londra, Dorian Branea, i-a avut ca invitati pe scriitorii Daniel Banulescu (Cine a castigat razboiul mondial al religiilor?), Filip si Matei Florian (Baiuteii) si Ioan Es Pop (Ieudul fara iesire si alte poezii).

In cuvantul de deschidere, Ambasadorul Romaniei s-a adresat celor prezenti: „Inaugurarea Bibliotecii Romanesti reprezinta un eveniment important in viata comunitatii romanesti din Marea Britanie. Aceasta este nu numai un instrument absolut necesar in conservarea identitatii culturale romanesti, dar are si o semnificatie aparte in contextul semnarii recente, la Bucuresti, a Programului de cooperare in domeniile educatiei, stiintei si culturii intre Guvernele Romaniei si Marii Britanii, precum si a apropiatei sarbatoriri a Zilei Nationale a Romaniei. Imi exprim speranta ca fondul de carte al Bibliotecii va fi accesat atat de membrii comunitatii romanesti, dar si de prietenii nostri britanici care au facut deja cunostinta cu autorii romani tradusi in limba engleza, sau care doresc sa descopere bogatia, varietatea si autenticitatea creatiilor literare romanesti."

Scriitorii invitati au citit pasaje in limba romana din cartile lor, iar lectura versiunilor in limba engleza a fost realizata de actrita britanica Amy Humphreys. Seara s-a incheiat cu un concert live de etno-jazz sustinut de Monooka Band.

La 19 noiembrie, autorii vor fi prezenti la Plymouth pentru a-si lansa cartile in cadrul programului 20 de autori romani, in timpul Festivalului Romanesc din Plymouth (19-21 noiembrie 2010).

Publicul va putea consulta, la sala sau in regim de imprumut la distanta, peste 1.000 de volume, in special in limba romana, dar si in limba engleza. Cele mai multe publicatii, care provin din donatiile marilor edituri romanesti, din fondul Ambasadei si cel al Institutului Cultural Roman, sunt carti de beletristica, dar nu lipsesc nici albumele de arta, dictionarele, ghidurile, cartile pentru copii, presa culturala sau diferite materiale multimedia.

Catalogul titlurilor disponibile poate fi accesat online: www.icr-london.co.uk/library. Inscrierea este gratuita si accesibila tuturor celor interesati.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: