FOTO: Eroul național Ion Antonescu la Chișinău

1 octombrie 2010
Autoritățile orașelului moldovenesc Codru, din municipiul Chișinău, au numit una din străzi în cinstea mareșalului român Ion Antonescu. Unii locuitori ai orașului, însă, se arată deranjați de decizia administrației locale. Primarul orășelului, Vitalie Mazur, susține că hotărârea a fost luată de majoritatea localnicilor. "Strada respectivă nu are o denumire oficială, dar neoficial, localnicii îi spun ”strada, unde e vila lui Antonescu”.
Este vorba despre o clădire, unde Antonescu a poposit de câteva ori. Potrivit primarului, oamenii s-au obișnuit să asocieze strada cu această clădire și ”nu are sens să confuzionăm oamenii”.


S-a spus adeseori că Mareşalul Antonescu a fost un "dictator fascist". Deşi asupra dictaturii sale nu există controverse, în ceea ce priveşte orientarea sa politică lucrurile pot fi discutabile. Antonescu i-a spus lui Hitler că pe el "nu-l interesează ideologiile, ci interesele superioare ale patriei sale". Dacă ar fi fost "fascist", foarte probabil să se fi manifestat obedient în faţa ordinelor lui Hitler. În realitate el a avut întotdeauna o ţinută demnă în discuţiile cu Fuhrerul. Însuşi dr. Goebbels recunoaşte în jurnalul său: "Antonescu guvernează cu ajutorul masonilor şi al duşmanilor Germaniei. Minorităţile noastre sunt asuprite. Reich-ul şi-a dat atâta osteneală pe degeaba" (19 februarie 1941).

Mai jos vă prezentăm o serie de fotografii cu Mareșalul venit la Chișinău, imediat după eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică.

6 comentarii:

LIBER V(_) spunea...

Frumoase și nostalgice fotografii !

PS: Chișinăul bombardat arată jalnic.

Dragoș Galbur spunea...

Orice oraș arată jalnic și urât în urma bombardamentului, pur și simplu Chișinău ni-e mai drag, mai aproape de inimă, de aceea ne doare mai tare să-l vedem bombardat.
Și apropo, Bălțiul a fost de 10 ori mai bombardat ca Chișinăul.

Anonim spunea...

pacat ca acest erou al neamului inca stirneste controverse in societatea noastra. trebuie sa-l reabilitam si sa-l cinstim ca pe un erou al neamului. trwbuie neaparat un monument si o strada in chisinau. domnule Ghimpu, ce zice-ti?))

BELGIN spunea...

SA LE MULTUMIM ROMANILOR DE PESTE PRUT CA STIU SA AIBE GRIJA DE MEMORIA EROILOR ROMANI!!! BRAVO BASARABENI!!! UN GEST EXTRAORDINAR PENTRU UN ROMAN EXTRAORDINAR,UN GEST CARE NE DA SPERANTE PENTRU FIREASCA UNIRE CARE AR TREBUI SA SE INTAMPLE.DOMNUL MARESAL ANTONESCU A TRAIT SI A MURIT PENTRU ACESTA TARA SI MERITA RECUNOSTINTA SI DE DINCOACE DE PRUT!!! TRAIASCA ROMANIA MARE!!!

aneta spunea...

foarte frumoase fotografii (chiar daca si se vad ruine in Chisinau).
pare ireal sa-i vezi pe strazile pe care mergem zilnic.
atat de vii, si atat de biruitori.

TheGreenDIET spunea...

BRAVO BASARABENI PENTRU GESTUL VOSTRU!GLORIE MARESALULUI ANTONESCU!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: