Vrea Putin să-l lichideze pe Lucașenco ?

15 septembrie 2010
Lukasenko PutunUn filmuleţ în care un bărbat mascat povesteşte despre planurile premierului rus Vladimir Putin de a organiza asasinarea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko a fost plasat recent pe YouTube. Secretarul de presă al premierului rus consideră această afirmaţie drept ’schizofrenie’, însă experţii sunt de părere că este vorba despre o nouă manifestare a luptei dintre serviciile secrete ale celor două ţări, notează, marţi, cotidianul rus Gazeta, citat de Agerpres.

Filmuleţul intitulat ‘Putin vrea să-l omoare pe Lukaşenko’ a fost plasat pe YouTube sâmbata aceasta, devenind rapid un ‘hit’ al internetului belarus. ‘Eu, fost membru al serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse, vreau să fac următoarea declaraţie: premierul Rusiei, Vladimir Putin, vrea să-l ucidă pe preşedintele belarus Lukaşenko. Declar acest lucru cu toată răspunderea, deoarece deţin dovezi’, spune bărbatul mascat.

Potrivit personajului anonim, pentru realizarea acestei idei, în luna iunie a acestui an în cadrul corporaţiei de stat ‘Rostehnologhii’ a fost creat, la ordinul direct al Putin, un ‘grup special format din foşti colaboratori ai Serviciului Federal de Securitate, ai Serviciului pentru Spionaj Extern şi altor servicii speciale’. ‘Toţi ştiu că ‘Rostehnologhii’ constituie practic o filială a FSB, iar preşedintele ei Cemezov este prieten apropiat al lui Putin./…/ Grupul pentru înlăturarea fizică a preşedintelui belarus este unul strict secret’, subliniază bărbatul.

‘Deja au fost elaborate mai multe scenarii pentru uciderea lui Lukaşenko: organizarea unui accident de automobil sau aviatic, contaminarea prin intermediul unui cadou sau unei scrisori trimise prin poştă, acţionarea unui explozibil’, vine cu amănunte înfricoşătoare bărbatul mascat.

Însă cel mai realist scenariu este considerat cel privind organizarea unui atac terorist de anvergură, în timpul unei acţiuni în masă cu participarea lui Lukaşenko, poate chiar în perioada electorală. ‘Posibilele pierderi de vieţi omeneşti nu sunt luate în calcul’, mai spune autorul filmului.

Filmuleţul mai conţine o aluzie directă la o persoană reală: fostul ministru de Interne al Belarus, generalul Vladimir Naumov, care fusese demis de Lukaşenko la 6 aprilie 2009, ‘din motive de sănătate’. Această demisie i-a uimit pe mulţi şi tocmai atunci a început să se vorbească în Belarus despre ‘războiul serviciilor secrete’. După demisie, Naumov s-a angajat foarte bine la ‘Rostehnologhii’, unde a devenit unul dintre consilierii lui Serghei Cemezov.

Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, nu a lăsat fără atenţie acest film, fiind însă destul de categoric. Potrivit lui Peskov, filmul aduce cu o ’schizofrenie electorală’.

În Belarus, însă, există mai multe versiuni privind apariţia ameninţărilor sus-menţionate la adresa lui Lukaşenko, iar cea electorală este doar una dintre ele. ‘Acest filmuleţ stârneşte o analogie istorică: renumitul atac armat de lângă Liozno /Belarus/’, aminteşte analistul politic al postului de radio belarus ‘Svoboda’, Iuri Drakohrust. În 1004, în toiul campaniei electorale, echipa lui Lukaşenko declarase că maşina în care se deplasa fusese mitraliată de necunoscuţi. Expertizarea automobilului ciuruit, precum şi darea în urmărire generală a criminalilor nu au dezvăluit nimic şi mulţi au presupus la acea dată că incidentul fusese înscenat şi pus la cale chiar de Lukaşenko. ‘Mulţi, însă, au crezut că asupra candidatului la preşedinţie Lukaşenko planează o mare ameninţare, iar acest lucru i-a adus voturi suplimentare’, aminteşte Drakohrust.

Potrivit analistului, o versiune populară la Minsk leagă apariţia acestui film de lupta clanurilor din anturajul lui Lukaşenko. Potrivit acestei versiuni, clanul fostului procuror al republicii, Viktor Şeiman, demis în 2008, încearcă să-i demonstreze preşedintelui că noua echipă, care se orientează spre fiul lui Lukaşenko, Viktor, este neputincioasă profesional.

În acelaşi timp, lingvistul belarus Aleksandr Danilko este de părere că bărbatul care apare în film este de origine rusă, nu belarusă, fapt atestat de modul în care acesta pronunţă cuvintele.

Ofiţerul în rezervă al KGB-ului belarus Valeri Kostko leagă apariţia filmuleţului de pe YouTube de lupta între Moscova şi Minsk. ‘Tendinţa este evidentă pentru toţi: indiferent de data alegerilor, de rezultatul lor, Lukaşenko va pleca. Preşedinţia îi lunecă de sub picioare lui Lukaşenko, timpul lui a expirat, însă el nu vrea să plece. În acest context, se încearcă doborârea lui, prin metode idelogice şi psihologice’, conchide Kostko.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: