Vandalizarea sinagogii: antisemitism sau manipulare?

15 septembrie 2010
Comunitatea evreiască din Republica Moldova se află din nou în centrul unui scandal. În noapte de 11 spre 12 septembrie, un grup de persoane necunoscute au vandalizat clădirea unei sinagogi din capitală, desenând o întreagă colecţie de simboluri: SS, svastici, crucea celtică. Pentru „a nu lăsa îndoieli”, în ceea ce priveşte identitatea făptaşilor, făptuitorii „au lăsat” şi o semnătură pentru presă şi forţele de ordine: „Basarabia – pământ românesc”. Interesant, de ce, totuşi, criminalii nu şi-au lăsat şi numărul de telefon sau adresa de domiciliu pentru a fi mai uşor de găsit?
Ziua de naştere a lui Corneliu Zelea Codreanu
Se pare că momentul „atacului” asupra sinagogii nu a fost ales întâmplător. La 13 septembrie, acum 111 ani, s-a născut Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mişcării Legionare între anii 1927 şi 1938. În acest fel, primele persoane, suspectate de vandalizarea edificiului comunităţii evreieşti, devin tinerii simpatizanţi ai curentului legionar. Cu toate acestea, prezenţa ilogică a simbolurilor germane, precum şi a inscripţiei „Basarabia – pământ românesc”, pe edificiul sinagogii, trezeşte îndoieli asupra faptului că vandalii ar putea fi din rândurile grupărilor naţionaliste pro-româneşti.
Provocările „antisemite” – opera afaceriştilor evrei?
În decembrie a anului trecut, referindu-se la conflictul legat de instalarea minorei în centrul Chişinăului, cunoscutul rabin din Republica Moldova, Isroel Lifşiţ a declarat pentru publicaţia electronică „Etrog”, că în Basarabia nu există fenomenul antisemitismului. Suntem absolut de acord cu domnia sa.
„Menorah nu a fost instalată de comunitatea evreiască, ci de un grup de evrei nerelegioşi, căsătoriţi cu neevreice”, care prin astfel de campanii de PR, încearcă să preia controlul asupra comunităţii evreieşti”, afirma rabinul Lifşiţ.
„Profanarea” sinagogii locale ar putea fi privită în contextul luptei pentru putere în interiorul comunităţii evreieşti, între un grup de evrei nereligioşi şi evrei „fundamentalişti”.
Provocare cu substrat politic?
Nu putem exclude şi motivaţia politică a unor astfel de gesturi. Republica Moldova se află în ajunul unei campanii electorale parlamentare, iar cultivarea mitului „pericolului fascist”, ar putea constitui un mijloc „eficient” de acumulare a capitalului politic pentru formaţiunile de stânga. Mai ales că metoda propagandei românofobe şi-a arătat eficienţa în perioada campaniei pentru referendum, când PCRM a exploatat din plin subiectul „unionismului”.
Ghimpu: „Vandalizarea sinagogii, o provocare la adresa AIE”Se vor găsi făptaşii?
În cazul în care vandalizarea sinagogii este o simplă înscenare, făptaşii vor rămâne necunoscuţi pentru publicul larg, aşa cum au rămas necunoscuţi şi adevăraţii organizatori ai vandalizării parlamentului şi preşedinţiei.
Cazul „atacului” asupra sinagogii poate fi utilizat chiar de organele de represiune, care prin aceasta ar motiva acţiunile ilegale împotriva mişcărilor de dreapta, indiferent dacă acestea au un mesaj xenofob sau nu.

1 comentarii:

Anonim spunea...

clara manipulare!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: