Minorităţile etnice vor referendum pentru a introduce rusa ca a doua limbă de stat

20 septembrie 2010
Un grup de organizaţii neguvernamentale, care reprezintă minorităţile naţionale, intenţionează organizarea unui referendum constituţional pentru introducerea limbii ruse ca a doua limbă de stat.
Reprezentanţii acestora au acuzat luni, 20 septembrie, într-o conferinţă de presă că le sunt încălcate drepturile şi au anunţat că vor organiza vineri la Comrat o adunare republicană, în urma căreia să fie format un grup de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea iniţierii referendumului constituţional.
Printre iniţiatori este organizaţia ”Găgăuzia nouă”, condusă de primarul Comratului Nicolai Dudoglo, Congresul Comunităţilor Ruse şi Asociaţia ”Moldova Mea”.
”Populaţia din Găgăuzia a pledat întotdeauna pentru acordarea acestui statut limbii ruse, dar nici o guvernare nu a ţinut cont de aceasta. Acum populaţia din regiune este foarte îngrijorată de situaţia din ţară şi românizarea totală”, a declarat vicepreşedintele ”Găgăuzia nouă”, Nicolai Telpis.
Igor Tuleanţev, vicepreşedintele Congresului Comunităţilor Ruse a amintit că mai multe organizaţii au cerut să fie pusă problema respectivă şi la referendumul din 5 septembrie, iar din cauză că acestea au refuzat, populaţia nu s-a prezentat la urne.
Iniţiatorii doresc egalarea în drepturi a limbii ruse cu limba de stat, care să fie studiată, obligatoriu în şcoli, la acelaşi nivel ca limba română.

Sursa: Politik

3 comentarii:

Mircea Marusic spunea...

Nevoie mare.Lasa-i sa incerce,ce ei chiar cred ca vor reusi?!
Dumnezeu nu bate cu batul,el cind se hotareste sa faca ceva,tare bine ii reuseste,iaca Dudoglo o facut accident,cine stie cine o va mai pati in continuare:))))))))))))))

Anonim spunea...

"Cum nu vii tu Tepes Doamne"...
asa oameni trebuie impuscati... de-ar vedea Stefan ce se intimpla acum in Modlova, ar scuipa cu flacari in toti porcii astia....

Unknown spunea...

Invatati romana JIGODIILOR!!!!!!!!!!!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: