Un blogger împotriva lui Ianucovici

9 august 2010
     Un blogger din Uraina, Oleg Șinkarenko, a fost reținut de SBU (SIS-ul ucrainesc) pentru că într-un post l-a criticat pe Yanukovich.
     Fraza considerată că ar conține amenințarea cu moarte la adresa președintelui a fost: “Интересно, есть ли где-то такие силы, типа украинские националисты, которые бы могли убить Януковича, Анну Герман и всю компанию?”/ “Interesant, există undeva o putere, cum ar fi naționaliștii ucraineni, care ar putea să-l ucidă pe Yanukovich, Ana Gherman (n.a. șef adjunct al Administrației Președintelui) și toată gașca lor? De asemenea, SBU-ul s-a agățat și de tagul “убить гада” la postul cu filmulețul în care Yanukovich ironic se adresează premierului că va vorbi cu el în limba ucraineană. Bloggerul a considerat această afirmație a președuntelui un dispreț față de limbă.
     Pe 29 iulie, în timpul vizionării unui film agenții SBU-ului l-au reținut pentru o discuție ”profilactică”, pe tema că nu se cuvine de a amenința cu moartea președintele țării.
     După discuția în cauză i s-a luat recipisa ca el ”mai mult să nu critice autoritățile”. Interesant e că după ce a ieșit din sediul SBU-ului, accesând blogul său a găsit postul ”ilegal” șters, cu toate că autorul blogului nu a făcut-o. (respectiv originalul postului nu s-a păstrat)
     Blogosfera a reacționat solidar, organizând un flash-mob virtual, care consta în amplasarea pe bloguri a filmulețului în care o coroană de flori a căzut peste Victor Ianucovici urmat de tagul “убить гада”.

     Înțelegând că a călcat pe bec. Președintele Yanukovich, pe 6 august, în scrisoarea deschisă adresată bloggerilor, a declarat că nu a dat nici o comandă agenților de securitate. Și precum că era inițiativa nereușită a lor.
     ”Uneori se întâmplă și așa absurdități, cum ar fi, de exemplu, cazul cu bloggerul. Cred că poziţia noastră va contribui la corectarea stilului de comportament al SBU-ului. Eu, sincer, sunt bucuros că în ţara noastră există așa băieți activi şi curajoși, care sunt receptivi la greșelile conducerii. Întotdeauna mi-am spus, că nu este rău acel guvern care greșește, ci acel care nu repară greșelile și nu reacționează la semnalele din partea societății.”

     În ziua următoare, pe 7 august, bloggerul a răspuns lui Yanukovich.
     În scrisoarea sa bloggerul acuză conducerea că vrea să aibă ”bloggeri de buzunar”. Afirmă că fiecare om are dreptul să critice guvernarea țării, chiar și s-o amenințe și în aceste amenințări nu este nimic periculos; că ucrainenii s-au săturat atât de mult de guvenarea lui Yanukovich încât vor ieși în al doilea Maidan; că s-a instalat o perioadă politică fierbinde, e deajuns să aprinzi chibritul și se va aprinde incendiul. Și concluzionează cu fraza: ”Cine v-a dat puterea, acei o vă vor lua.”

sursa aici

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: